Domovská stránka » Rastúce výnosy z amerických štátnych dlhopisov vrhajú dlhý tieň na Bitcoin a ďalšie kryptoaktíva

Rastúce výnosy z amerických štátnych dlhopisov vrhajú dlhý tieň na Bitcoin a ďalšie kryptoaktíva

od Lukáš Rezník

Kryptomena a ďalšie vysoko rizikové aktíva pod tlakom

Nedávne fluktuácie výnosov z amerických štátnych dlhopisov spôsobujú obavy medzi špekulatívnymi investormi, čo vyvoláva diskusiu o možných dôsledkoch, ktoré by to mohlo mať na prebiehajúci rast, ktorý zahŕňa rôzne aktíva, vrátane akcií a bitcoínu.

Hospodársky rast v USA viedol k konsenzu, že Federálna rezerva udrží vysoké úrokové sadzby po dlhší čas. V dôsledku toho dosiahli výnosy z dlhopisov svoje najvyššie hodnoty od roku 2007. Tento nárast vyvoláva obavy medzi investormi zapojenými do špekulatívnych aktív, vrátane akcií a digitálnych mien, hoci tieto sektory ukazovali výrazný vzostupný trend, izolovaný od neustále rastúceho výnosu z dlhopisov.

Vplyv vysokého výnosu z dlhopisov na kryptoaktíva

Intenzifikácia výnosov z amerických štátnych dlhopisov, ktoré pôsobia opačne ako ceny dlhopisov, môže oslabiť atraktivitu špekulatívnych aktív poskytnutím spoľahlivej bezrizikovej investície zaručenej vládou USA. Okrem toho nárast úrokových sadzieb zvyšuje celkové náklady na požičiavanie v rámci ekonomiky, čo komplikuje situáciu so servisom dlhu pre subjekty od jednotlivcov po veľké korporácie.

„Kryptomeny a štíhle startupy, ktoré majú významné hotovostné náklady, teraz čelia dňu súdenia,“ pozoruje Sameer Samana, starší globálny stratég pre trhy pri Investičnom inštitúte Wells Fargo. Upozorňuje, že hlavnú trhovú tému v nasledujúcich mesiacoch budú predstavovať tie trhové segmenty, ktoré sú najmenej závislé od požičiavania alebo úverov. Samana identifikuje malé kapitály, rozvíjajúce sa trhy, REITs a akcie spotrebiteľských diskrecionálnych spoločností ako sektory s najväčšou zraniteľnosťou.

Perspektívy kryptotrhov v hospodárskych scenároch

Neskôr v týždni sa trh bude stretávať s významnou skúškou, keď sa centrálni bankári stretnú na svojom výročnom stretnutí v Jackson Hole, Wyoming. Kľúčový rečník na tejto udalosti bude Jerome Powell, predseda Federálnej rezervy, ktorý sa bude venovať výhľadu na ekonomiku.

Prebieha paradigmatický posun v percepcii investorov, keď prijímajú skutočnosť, že „úrokové sadzby sa nebudú znižovať tak rýchlo, ako predpokladali,“ podľa Matt Maleya, hlavného trhového stratéga v spoločnosti Miller Tabak.

Boli zaznamenané rekordné príchody do fondov s vysokým výnosom, ktoré za posledný týždeň pritiahli 32,5 miliardy dolárov. Naproti tomu investori v USA sa tri týždne po sebe pred 16. augustom stiahli z akciových fondov.

Avšak, stávky proti akciám sa môžu ukázať ako kontraproduktívne, s mnohými investormi, ktorí sú presvedčení, že akcie si udržia svoj pozitívny beh v roku plnom obnovy z obáv z recesie a neistého bankového sektora. Index S&P 500 zaznamenal rast o 14,6% oproti predchádzajúcemu roku.

Budúce projekcie pre Bitcoin a ďalšie aktíva

Stratégovia Goldman Sachs uviedli v pondelok, že akciové držby maloobchodných a inštitucionálnych investorov sú pod svojimi historickými priemermi. Navrhujú existujúci potenciál na podporu zvýšenia poklesu, ak ekonomika zostane silná aj pri aktuálnych úrokových sadzbách.

„Obdobie nízkych sadzieb sa skončilo a nové podniky riadiace rozsiahly dlh, ktorý musí byť prerokovaný za vyšších nákladov, sa môžu stretnúť s problémami,“ pozoruje Randy Frederick, riaditeľ Schwab Center for Financial Research. Frederick však naďalej verí v potenciál trhu. „Považujeme to za prechodné obdobie poklesu pre trh ako celok.“

Pokojne sa podelte o svoje myšlienky a komentáre nižšie o rastúcich výnosoch z amerických štátnych dlhopisov a ich dopade na bitcoin a ďalšie aktíva.

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár