Domovská stránka » Navrhované pravidlá amerického ministerstva financií intenzifikujú regulačný tlak v oblasti kryptomeny

Navrhované pravidlá amerického ministerstva financií intenzifikujú regulačný tlak v oblasti kryptomeny

od Lukáš Rezník

Komplexný návrh má za cieľ zlepšiť dodržiavanie daňových povinností v kryptopriestore.

V snahe podporiť transparentnosť a vynútiť dodržiavanie daňových povinností v oblasti kryptomeny nedávno americké ministerstvo financií predložilo návrh pravidla, ktorý by si vyžadoval, aby makléri kryptomeny poskytovali Dodatočné informácie o používateľoch Internal Revenue Service (IRS). Toto pravidlo, ktoré bolo predstavené 25. augusta, je súčasťou širšieho legislatívneho úsilia o potlačenie užívateľov kryptomeny, ktorí by mohli obchádzať svoje daňové povinnosti.

Formulár 1099-DA a makléri kryptomien

Kľúčovou súčasťou tejto iniciatívy je navrhovaný nový daňový výkaz Formulár 1099-DA. Tento formulár, ktorý má pomôcť daňovým poplatníkom zistiť, či sú povinní platiť dane, zjednodušuje výpočty daní pre užívateľov kryptomien a eliminuje tradične zložité výpočty. Podľa ministerstva financií tieto opatrenia stanú maklérov digitálnych aktív v podobné informačné požiadavky na hlásenie, aké majú iní makléri finančných nástrojov, ako sú napríklad makléri akcií a dlhopisov.

Návrh navrhuje široké použitie termínu „maklér“, ktorý zahŕňa centralizované aj decentralizované obchodné platformy digitálnych aktív, spracovateľov platieb v kryptomene a špecifické online peňaženky určené na uchovávanie digitálnych aktív. Očakáva sa, že pravidlo bude pokrývať všetky kryptomeny, ako sú Bitcoin a Ether, a okrem toho aj netransferovateľné tokeny (NFT).

Pre efektívne zavedenie pravidiel budú makléri musieť odoslať vyplnené formuláre na IRS a majiteľov digitálnych aktív s cieľom im pomôcť pri príprave daní.

Podpora nových požiadaviek na daňové výkazy

Nový daňový paradigma vyplýva z toho, že Act o investíciách do infraštruktúry a pracovných miest v roku 2021 je v hodnote 1 bilióna dolárov. Tento zákon zahŕňal ustanovenie zamerané na zlepšenie požiadaviek na daňové výkazy pre maklérov digitálnych aktív. Podľa tohto ustanovenia bolo IRS poverené objasnením, ktoré firmy spĺňajú kritériá maklérov kryptomien a poskytnutím príslušných formulárov a inštrukcií na hlásenie.

Týmto krokom sa rozširujú požiadavky na hlásenie na pokrytie určitých hotovostných transakcií presahujúcich 10 000 $ na digitálne aktíva. V čase prijatia zákona sa odhadovalo, že nové pravidlá by mohli v priebehu desaťročia generovať takmer 28 miliárd dolárov.

Ministerstvo financií plánuje zaviesť tieto pravidlá do roku 2025 na uplatnenie v daňovom období 2026. „Toto je súčasťou širšieho úsilia ministerstva financií zavrieť daňový rozdiel, riešiť riziká daňových únikov, ktoré predstavujú digitálne aktíva, a pomôcť zabezpečiť, aby všetci dodržiavali rovnakú sadu pravidiel,“ uviedlo ministerstvo financií.
U.S. Treasury Department

Zmiešané reakcie zo strany krypto priemyslu

Ako sa očakávalo, krypto priemysel preukázal divergentné reakcie na návrh. Generálna riaditeľka Blockchain Association, Kristin Smith, tento návrh nadšene uvítala a naznačila, že nové pravidlá by pomohli užívateľom kryptomien presnejšie dodržiavať daňové zákony. Naproti tomu generálny riaditeľ DeFi Education Fund, Miller Whitehouse-Levine, kritizoval túto iniciatívu pre svoju potenciálnu neschopnosť zjednodušiť daňové priznania alebo posilniť dodržiavanie právnych predpisov.

Význam tohto kroku na správu daní pre digitálny aktívny priemysel nemožno podceňovať. Predtým IRS vyžadovalo od užívateľov kryptomien hlásenie mnohých aktivít s digitálnymi aktívami, vrátane obchodovania s kryptomenami na daňových priznaniach, bez ohľadu na to, či transakcie viedli k nejakému zisku. Teraz vďaka novým regulačným opatreniam budú mať užívatelia kryptomien jasnejšie a jednoduchšie spôsoby splnenia svojich daňových povinností.

V očakávaní nových pravidiel ministerstvo financií a IRS prijímajú pripomienky k návrhu do 30. októbra. Verejné vypočutia na tento návrh budú tiež zvolané 7. a 8. novembra.

Pre ďalšie aktualizácie o tomto a iných vývojoch v krypto priemysle, pokračujte v zaangažovanosti s našou komunitou a zdieľajte svoje myšlienky v komentároch nižšie. makléri kryptomien

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár