Domovská stránka » Čínsky ľudový súd uznáva virtuálne majetky ako legálny majetok.

Čínsky ľudový súd uznáva virtuálne majetky ako legálny majetok.

od Lukáš Rezník

Podrobne sa pozrime na právny status virtuálnych aktív v Číne

Plavajúce v mori právnych nejasností a protirečení, virtuálne aktíva v Číne konečne dosiahli určitú mieru právnej istoty s nedávnym rozhodnutím Čínskeho ľudového súdu. Komplexná štúdia publikovaná súdom potvrdzuje legalitu digitálnych aktív v rámci súčasného právneho rámca. Virtuálne aktíva sú teraz uznávané ako legálny majetok a sú teda prísne chránené zákonom.

Ľudové súdy v Čínskej ľudovej republike, ktoré uplatňujú autonómnu jurisdikciu, oslobodenú od zasahovania akýchkoľvek administratívnych alebo občianskych orgánov, riešia široké spektrum prípadov. Tieto sa pohybujú od trestných a občianskych až po právne spory, ako aj ekonomické spory.

Správa o virtuálnych aktívach

V správe s názvom „Identifikácia majetkových atribútov virtuálnej meny a nakladanie s majetkom zapojeným do prípadu“ súd zdôraznil ekonomické atribúty, ktoré pripisujú virtuálnym aktívam status majetku. Toto uznávanie prekračuje skorší celkový zákaz všetkých zahraničných digitálnych aktív, ako sa uvádza v miestnej tlači. Správa objasňuje, že virtuálne aktíva vlastnené jednotlivcami by mali byť považované za legálne a chránené zákonom podľa súčasného politického rámca.

Dokument sa tiež dotkol témy trestných činov súvisiacich s virtuálnymi aktívami. Poukázal na to, že ani inkriminované peniaze, ani majetok nemôžu byť konfiskované, a teda, znovu zdôraznil potrebu spolupráce trestného a občianskeho práva. Súdy by mali takéto prípady individuálne preskúmať, aby dosiahli súladnú ochranu osobných majetkových práv spolu so starostlivosťou o spoločenské a verejné záujmy.

Čína skôr zakázala všetky aktivity súvisiace s kryptomenou a obmedzila zahraničné krypto burzy pri poskytovaní služieb obyvateľom pevniny. Napriek agresívnemu národnému prístupu k digitálnym aktívam mali čínske súdy cez roky protichodné stanovisko k Bitcoinu (BTC) a iným virtuálnym aktívam.

Kontrastné právne názory

Prvá odlišnosť tohto druhu nastala v septembri 2022, keď právnik tvrdil, že napriek zákazu krypta, držitelia krypta v Číne sú chránení zákonom v prípade krádeže, zneužitia alebo porušenia úverovej zmluvy. Súd v Šanghaji následne v máji 2022 potvrdil, že Bitcoin je klasifikovaný ako virtuálny majetok a je preto predmetom majetkových práv.

Antagonistické stanovisko čínskej vlády voči Bitcoinu a iným kryptomenám bolo dlhotrvajúce. Napriek tomu sa v posledných rokoch objavili jemné zmeny v postojoch, ako naznačuje zvýšený podiel Číny na ťažbe Bitcoinu. To nielen kleslo na nulu po celkovom zákaze, ale v priebehu roka sa tiež vyšplhalo na druhé miesto.

Dajte nám vedieť svoje názory na nedávny vývoj v právnom rámci pre krypto v Číne. Zdieľajte svoje názory v komentároch.

Referencie:

Identifikácia vlastností majetku virtuálnej meny a nakladanie s majetkom zapojeným do prípadu

Právne a spoločenské dôsledky virtuálnych aktív

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár