Domovská stránka » Tether prvýkrát v deviatich mesiacoch zaznamenáva pokles trhovej kapitalizácie v meniacom sa prostredí stabilných kryptomien

Tether prvýkrát v deviatich mesiacoch zaznamenáva pokles trhovej kapitalizácie v meniacom sa prostredí stabilných kryptomien

od Lukáš Rezník

Tether čelí nedávnemu poklesu na trhu

Tether (USDT), najväčšia stabilná kryptomena na svete, nedávno zaznamenala pokles svojej trhovej kapitalizácie po prvýkrát za deväť mesiacov. Strata trhovej kapitalizácie o 1,2% sa ustálila na približne 82,9 miliardy dolárov, podľa údajov Bloombergu poskytnutých CCData. Napriek tomuto poklesu, Tether si udržuje náskok pred svojím najbližším súperom, USDC.

Stabilné kryptomeny, ako je Tether, sú digitálne aktíva, ktoré sú zvyčajné viazane na tradičné fiat meny, ako je americký dolár. Sú hlavne využívané pre prenosy majetku a obchodovanie na kryptomenových burzách.

Je tiež dôležité poznamenať, že celý trh so stabilnými kryptomenami zažil svoje 17. po sebe nasledujúce mesačné zúženie, klesajúc o 0,4%, a dosahujúc celkovú hodnotu približne 125 miliárd dolárov podľa CCData. Obchodné objemy na širokom trhu digitálnych aktív, v hodnote viac ako 1 triliónov dolárov, tiež zaznamenali pokles. Toto bolo ovplyvnené rastúcimi úrokovými sadzbami, prísnym regulačným dohľadom a slabým záujmom investorov v dôsledku pretrvávajúcej kryptoménovej zimy.

Avšak, napriek nedávnemu poklesu, USDT ostáva najobchodovanejšou kryptomenou na svete.

Spomínaná správa zdôraznila, že pokles na trhu nie je úplne v dôsledku znížených obchodných aktivít na centralizovaných burzách. Sektor decentralizovaných financií (DeFi) tiež zaznamenal zníženú aktivitu.

Zmeny v prostredí stabilných kryptomien

Ekosystém stabilných kryptomien prechádza významnými zmenami, ktoré ovplyvňujú dynamiku kryptomienového trhu. Jedným z nápadných príkladov je strata popularity stabilnej kryptomenovej značky Binance, BUSD, v dôsledku zvýšeného dohľadu amerických regulačných orgánov.

Súčasne token USDC spoločnosti Circle, ktorý je hlavným súperom Tetheru, stratil takmer polovicu svojho podielu na trhu počas posledného roka. Tento pokles je ovplyvnený rušením v Silicon Valley Bank, ktorá drží rezervy USDC.

V auguste sa trhová kapitalizácia USDC takmer nezmenila a držala sa okolo 26 miliárd dolárov. Súčasne FDUSD, novo uvedená stabilná kryptomena od spoločnosti First Digital Group, získava na obľube, čiastočne vďaka stimulom poskytnutým zákazníkom Binance, keď sa snažia odstúpiť od BUSD.

Zaujímavé je, že napriek nedávnej turbulence sú indikácie naznačujúce možnú dolnú hranicu pre sektor stabilných kryptomien. Po tom, ako dosiahol minimum 123 miliárd dolárov 19. augusta, začala celková trhová kapitalizácia stabilných kryptomien  vzrastať.

Sektor stabilných kryptomien ukazuje známky obnovy

Koncom augusta začal sektor stabilných kryptomien ukazovať známky obnovy. Spoločnosť PayPal Holdings Inc. uviedla svoju stabilnú kryptomenu, čo naznačuje pokračujúci inštitucionálny záujem o stabilné kryptomeny.

Ďalšie pozitívne správy zahŕňajú priaznivé súdne rozhodnutie, ktoré sa zdá byť pripravené na zmenu dôveryhodnosti GBTC Bitcoin Trust spoločnosti Grayscale na burzový fond podporovaný fyzickým Bitcoinom (BTC).

Uprostred tohto zápolenia o dominanciu stabilných kryptomien, odborníci sa sústreďujú na Ethereum (ETH), vedúcu blokchainovú technológiu pre inteligentné kontrakty na svete. Narastajúci vplyv Ethereumu je zrejmý z kľúčových metrík adopcie siete a vzniku projektov druhej vrstvy ako Optimism, Arbitrum a Base.

V súvislosti s týmto, republikáni v USA obvinili Federálnu Rezervu z bránenia snahám Kongresu o reguláciu stabilných kryptomien. Toto by mohlo odrádzať banky od vstupu do prostredia digitálnych aktív. Zástupcovia French Hill, Bill Huizenga a Patrick T. McHenry napísali list predsedovi Federálnej Rezervy Jeromeovi Powellovi, v ktorom uvádzajú, že centrálna banka brzdí reguláciu stabilných kryptomien.

Pre viac informácií sledujte pôvodný článok z crypto.news.

Pozývame našich vážených čitateľov, aby zdieľali svoje názory a pohľady na túto záležitosť. Čo si myslíte o zmenách v prostredí stabilných kryptomien? Zdieľajte svoje názory v komentároch nižšie.

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár