Domovská stránka » Binance je vraj pripravená stiahnuť súkromné kryptomeny v Belgicku v dôsledku regulačných tlakov

Binance je vraj pripravená stiahnuť súkromné kryptomeny v Belgicku v dôsledku regulačných tlakov

od Lukáš Rezník

Skúmanie postavenia Binance voči súkromným kryptomenám

Majoritná kryptomenová burza, Binance, sa vraj chystá pozastaviť obchodovanie so súkromne orientovanými kryptomenami, ako je Monero (XMR) v Belgicku. Táto burza sa podľa obežnej snímky rozhodla takto v súlade s miestnou legislatívou.

Koniec kryptomien zameraných na anonymitu na burzách, začínajúc Európou, bol naznačený v tweete od používateľa s menom MisterCh0c.

Záväzok Binance voči dodržiavaniu predpisov

Binance naďalej dodržiava miestne predpisy týkajúce sa obchodovania so súkromnými kryptomenami – toto potvrdil a zopakoval hovorca burzy. Tento krok nasleduje po podobných opatreniach vo Francúzsku, Taliansku, Poľsku a Španielsku, kde Binance už skôr pozastavila obchodovanie s týmito mincami.

Okrem toho Binance oznámila, že od 21. septembra nedôjde k obchodovaniu s niektorými súkromnými kryptomenami, ako sú Monero (XMR), MobileCoin (MOB), Firo (FIRO) a Horizen (ZEN) pre belgických zákazníkov. Tieto kryptomeny majú zvýšenú anonymitu, vďaka použitiu progresívnych technológií, ako sú dôkazy nulovej vedomosti pre zamaskovanie transakčných detailov.

Rovnováha medzi legitímnosťou a reguláciou

Napriek legitímnemu využitiu týchto súkromne orientovaných funkcií, na seba upozornili regulátory kvôli obavám z ich možného zneužitia na pranie peňazí.

Rovnako aj rozhodnutie Binance dodržiavať poľské regulačné predpisy, po tom, ako sa zaviazala slúžiť belgickým užívateľom prostredníctvom svojej poľskej entity, vyvoláva otázky o tom, ako môžu miestne a medzinárodné predpisy ovplyvniť decentralizované operácie.

Binance je stále aktívna v dodržiavaní regulačných predpisov. Burza sa zaviazala neustále prispôsobovať svoje produkty a ponuku mincí podľa existujúcich právnych rámcov.

Táto sa vyvíjajúca situácia ponúka lekcie pre kryptomenové platformy i regulátory.

Hlboké ponorenie do súkromných kryptomien

Príťažlivosť súkromných kryptomien spočíva v ich schopnosti ponúknuť úroveň súkromia, ktorá je nezvyčajná pri bežných hotovostných transakciách. V podstate sú súkromné kryptomeny schopné utajiť identitu a zostatok každej peňaženky vo svojom blockchainu.

Súkromné kryptomeny využívajú princípy bežné pre všetky kryptomeny, avšak s pridanými vrstvami zabezpečenia pre lepšiu anonymitu. Na rozdiel od svojich ne-súkromných protikusov ako Bitcoin (BTC) alebo Ethereum (ETH), súkromné mince využívajú určité stratégie na udržanie informácií o transakciách a zostatkoch v peňaženkách nevystopovateľných. Takéto ťažko vystopovateľné atribúty sa hodia pre podniky, ktoré chcú držať svoje platby s kryptomenami v tajnosti, alebo pre užívateľov, ktorí chránia svoje nákupné návyky.

Avšak nevystopovateľnosť súkromných kryptomien otvára aj potenciál pre ich ilegálne využitie, čo vedie k tomu, že tieto mince sú v určitých jurisdikciách považované za nezákonné. Tento potenciálne nezákonný charakter viedol k tomu, že popredné obchodné platformy ako Coinbase a Binance zakázali obchodovanie so súkromnými kryptomenami v konkrétnych prípadoch.

Súkromné kryptomeny – Ako fungujú?

Rôzne súkromné kryptomeny používajú rôzne stratégie na zabezpečenie svojich transakcií a zostatkov v peňaženkách. Medzi tieto taktiky patria dočasné adresy a rozdelenie transakcií na kúsky.

Monero (XMR), najväčšia a najznámejšia súkromná minca, silne upravuje základnú technológiu Bitcoin blockchain prostredníctvom Bytecoin. Používa komplexný systém známy ako kruhový podpis, kde každá transakcia obsahuje viacero digitálnych podpisov, čo ju robí mimoriadne ťažko vystopovateľnou, dokonca aj s použitím známych metód vyluštenia.

Zcash (ZEC) ponúka dobrovoľné súkromné funkcie pomocou kryptografie nulovej vedomosti. Umožňuje majiteľom vyberať si medzi verejnými transakciami podobnými typickým Bitcoinovým prevodom alebo chránenými transakciami využívajúce sofistikovanú ochranu.

Ako súkromné kryptomeny naďalej podliehajú regulačnej kontrole kvôli ich potenciálnemu zneužitiu, osud týchto kryptomien zostáva neistý. Ich existencia a využitie však nastoľujú dôležité otázky týkajúce sa limitov technológie a nevyhnutnosti regulačného zásahu.

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár