Domovská stránka » Digitálny rubeľ: Príležitosť zmeniť Ruskú finančnú krajinu?

Digitálny rubeľ: Príležitosť zmeniť Ruskú finančnú krajinu?

od Lukáš Rezník

Radikálna predpoveď pre banky v Rusku: Postupne vymiznutie!

Nedávne vyhlásenie Anatolyja Aksakova, predsedu Výboru pre finančný trh v Ruskej štátnej dume, by mohlo mať hlboký vplyv na bankový priemysel v krajine. Na fóre AIF Media špekuloval Aksakov o možných dôsledkoch digitálnych rubľov, digitálnej meny centrálnej banky (CBDC), na tradičné bankové štruktúry. Miestne mediálne vydanie Ria 5. septembra naznačovalo, že tieto banky postupne strácajú na dôležitosti, pričom ich úlohy preberajú nové digitálne finančné aktíva.

Môže technológia digitálneho rubľa nahradiť banky?

Aksakov poukázal na to, že rozvoj blockchainu prispieva k predpokladanému poklesu potreby bánk. Vyhlásil: „Pokiaľ ide o úlohu bánk, myslím si, že s rozvojom blockchainu bude ich úloha v budúcnosti slabnúť…Možno banka ako inštitúcia nie je potrebná, pretože digitálny rubeľ bude veľmi technologizovaný.“

Okrem toho sa dotkol toho, ako Centrálna banka Ruska stanovila limit na denné používanie digitálnych rubľov na 200 000 rubľov. Toto rozhodnutie, podľa právnika, bolo založené na cieľ odpojiť bankový systém od hotovosti, čo by si vyžadovalo, aby banky prešli na informačný systém centrálnej banky.

CBDC s potenciálom transformovať tradičné bankové prostredie, otvára zaujímavý a neuzavretý dialóg. Tešíme sa na vaše myšlienky a názory na to nižšie.

Prijímanie CBDC: Pokrok a výzvy

S nárastom významu blockchainovej technológie začali mnohé tradičné finančné inštitúcie a centrálne banky na celom svete využívať a integrovať ju do svojich systémov. CBDC vznikli ako významný výsledok. Avšak, Medzinárodný menový fond (IMF) v jednej zo svojich správ upozornil, že aj keď CBDC sľubujú veľký potenciál, môžu priniesť neočakávané následky, najmä pre menovú politiku, ak nie sú riadne pripravené.

Ruský kozmetický salón sa stáva prvým prijímačom CBDC platby

Na druhej strane, kozmetický salón v Jekaterinburgu urobil významný krok ako jedno z prvých zariadení v Rusku, ktoré prijalo platbu v digitálnych rubľoch, čím prispel k celoštátnej dôveryhodnosti CBDC. Ako bolo nahlásené v DeloBank, zákazník zaplatil náklady za ošetrenie v salóne pomocou digitálnych rubľov prostredníctvom mobilnej aplikácie.

Digitálny rubeľ – Nástroj na posilnenie ruských podnikov?

Irina Kuzmina, riaditeľka banky Delobank, zdieľala svoje názory o tom, ako by digitálny rubeľ mohol ponúknuť nové jedinečné príležitosti pre ruské spoločnosti. Poukázala na jeho kapacitu offline platby, čo je kľúčovou vlastnosťou vzhľadom na obmedzený alebo žiadny prístup na internet v približne 20% vidieckych oblastí Ruska.

Zatiaľ, čo blízki konkurenti ako Čína už predstavili mobilné, smartcard a nositeľné ‚tvrdé‘ peňaženky CBDC, ruské banky ešte majú predstaviť svoje prvé offline možnosti.

Kuzmina verí, že CBDC by vytvorilo nové metódy, ako sa spotrebitelia zapájajú do podnikania. Ukončila na pozitívnej nóte s názorom, že digitálny rubeľ by mohol doplniť hotovosť ako bežný, rýchly a jednoduchý spôsob platby.

Aké sú vaše myšlienky na tieto vývoje okolo digitálneho rubľa? Zdieľajte svoje názory v komentároch nižšie.

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár