Domovská stránka » Navigácia mínovým poľom: Krypto podvody, na ktoré si treba dávať pozor v roku 2023/2024

Navigácia mínovým poľom: Krypto podvody, na ktoré si treba dávať pozor v roku 2023/2024

od Lukáš Rezník

Prehľad krypto podvodov

Naša analýza a hodnotenia sú odvodené nezávisle a neovplyvňujú ich žiadne komerčné vplyvy, hoci môžeme dostávať províziu prostredníctvom našich partnerských odkazov. Údaje uvedené v tomto článku sú založené na záznamoch zdieľaných s Federálnou obchodnou komisiou (FTC). Je dôležité uviesť, že skutočný počet obetí a strát vyplývajúcich z krypto podvodov môže byť oveľa vyšší, ako je zdokumentované orgánmi.

Krypto podvody zažili prudký nárast súčasne s nástupom digitálnej meny. Viac ako 46 000 ľudí nahlásilo stratu viac ako 1 miliardy dolárov rôznymi krypto podvodmi od januára 2021 do júna 2022. Anonymita a nedostatok regulačného dohľadu robia kryptomeny ideálnym cieľom pre zlodejov. Všetky krypto transakcie sú nevratné a neexistuje centralizovaný orgán sledujúci podozrivé aktivity. Preto je kľúčové pochopiť, ako fungujú najčastejšie typy krypto podvodov a ako ich identifikovať.

Bežné Krypto podvody v roku 2023

Podvodníci sú zruční v manipulácii s emóciami a zvádzajú obete sľubom veľkých ziskov. Tu sú niektoré typické triky, ktoré používajú:

Výpalníctvo a vydieranie

Tieto podvody zahŕňajú hrozbu odhalenia niektorých vašich osobných informácií, pokiaľ nebude zaplatené výkupné v kryptomenách. Ak narazíte na výpalníctvo alebo vydieranie, ihneď to nahláste na FBI.

Podvody s „podnikateľskou príležitosťou“

Tento typ podvodu nastáva, keď vám sú sľúbené výnimočné výnosy z vašich krypto investícií. Je nevyhnutné pamätať, že niečo také ako „garantované výnosy“ neexistuje.

Falošné ponuky práce

Falošné ponuky práce často sľubujú prácu v krypto priemysle. Všetky tieto ponuky práce vyžadujú platbu vopred v kryptomenách na začiatok.

Podvody s napodobňovaním

Podvodníci sa môžu tváriť ako vládny úradník alebo zamestnanec dôveryhodnej spoločnosti, aby získali dôveru. Potom vytvoria presvedčivý príbeh, aby vás presvedčili o platbe v kryptomenách.

Podvody s investovaním

Tento podvod sa točí okolo „manažéra investícií“, ktorý ponúka úžasnú investičnú príležitosť, ktorá vyžaduje počiatočný vklad v kryptomenách.

Podvody s phishingom

Podvody s phishingom sú navrhnuté tak, aby vás oklamali a prinútili vás odhaliť svoje súkromné krypto peňaženkové kľúče, často prostredníctvom oficiálnych emailov.

Schémy „pump and dump“

Prostredníctvom mediálnej hystérie podvodníci zvádzajú nič netušiacich investorov, aby kúpili konkrétnu mincu. Cena je umelo nafúknutá predtým, ako podvodníci inkasujú, čím nechávajú naivných investorov držať aktíva, ktoré stoja oveľa menej, než za čo za ne zaplatili.

Romantické podvody

V týchto podvodoch falošný online milenec žiada o platby v kryptomenách alebo navrhuje spoločné krypto investície.

Rozpoznanie Krypto podvodu

Podvody zvyčajne obsahujú prvky, ktoré sú príliš dobré na to, aby boli pravdivé ako obrovské garantované výnosy, atraktívne pracovné ponuky vyžadujúce platbu vopred alebo neočakávanú komunikáciu žiadajúcu vás prihlásiť sa do krypto účtu, alebo riešiť problémy odoslaním kryptomien.

Vyhnúť sa Krypto podvodom

Chráňte svoje aktíva pomocou studeného úložiska a vždy overte kontaktné informácie nezávisle. Buďte opatrní s nátlakovými taktikami a pamätajte, že je potrebné postupovať pomaly pred investovaním. Obráťte sa na legitímnych finančných poradcov s vedomosťami o krypto investíciách.

Nahlásenie Krypto podvodov

Podvody hláste organizáciám ako Komisia pre obchod s komoditnými futures (CFTC), Federálny vyšetrovací úrad (FBI), Federálna obchodná komisia (FTC), Centrum pre sťažnosti na internetovú kriminalitu (IC3) a Komisia pre cenné papiera a burzy USA (SEC).

Bohužiaľ, vrátenie peňazí stratenej prostredníctvom krypto podvodu je prakticky nemožné. Preto je lepšie byť si vedomý o bežných podvodoch a vedieť, ako ich rozpoznať, aby ste sa mohli zachrániť pred významnou finančnou stratou.

Prosím, pripojte sa k diskusii nižšie, aby ste zdieľali svoje skúsenosti a tipy na bezpečnú navigáciu v krypto svete.

jeden z najväčších krypto podvodov v histórii

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár