Domovská stránka » Nepriestupný postoj SEC na reguláciu kryptomien: Najnovšie odhalenia predsedu Garyho Genslera

Nepriestupný postoj SEC na reguláciu kryptomien: Najnovšie odhalenia predsedu Garyho Genslera

od Lukáš Rezník

Prehľad: Gary Gensler drží kryptomeny zodpovedné

V snahe objasniť a regulovať rastúci svet kryptomien, Gary Gensler, CEO, Komisia pre cenné papiere a burzy USA (SEC), neustále udržiava pevný a neústupný postoj voči kybernetickým finančným aktívam. Počas nedávneho vypočúvania pred senátnym bankovým výborom sa Gensler rozvinul na otázky týkajúce sa syntetickej inteligencie, vzájomných fondov, iniciatív ochrany investorov a série trestných opatrení SEC voči podnikom kryptomien.

Všeobecné neplnenie povinností v rámci ochrany investičných zmlúv

“Vrodene vlastnosti trhov krypto aktív neznamenajú, že investori a emitenti si zaslúžia menšiu ochranu podľa našich zákonnov o cenných papieroch,” vysvetlil Gensler vo svojom pripravenom prejave. Jeho úvažovanie je založené na širšom zozname položiek, ktoré kongres zapracoval do definície cenných papierov, vrátane ‚investičnej zmluvy,‘ v rokoch 1933 a 1934.

V súvislosti s týmito predpismi môžeme usudzovať, že väčšina vzťahov a tokenov kryptomien sa riadi zákonmi o cenných papieroch. Gensler ďalej argumentoval o nevyhnutnej potrebe dodržiavania celých sekcií zákona o burze cenných papierov, a uviedol: “Vzhľadom na časté neplnenie povinností v krypto odvetví, nie je prekvapujúce sledovať príliv problémov, ktoré sa v týchto trhoch vynárajú.”

Prísne stanovisko Genslera k širokospektrálnej neúcte krypto priemyslu voči zákonom o cenných papieroch pripomína situáciu pred inštitucionalizáciou federálnych zákonov o cenných papieroch v dvadsiatych rokoch. SEC preto podnikla množstvo opatrení na zabezpečenie dodržiavania a potrestanie páchateľov.

Rozšírenie ochrany zákonov o cenných papieroch na používateľov kryptomien

Genslerove neochvejné presvedčenia o prísnej regulácii krypto priemyslu zostávajú nezmenené napriek jeho svedectvu na Capitol Hillu. Prevahuje regulačná neistota v USA, ktorými sú stanovené hranice krypto priemyslu, nehľadiac na jeho zástancov, ktorí kritizujú jeho pokrok kvôli zjavnej neistote.

„Howey Test“ a jeho uplatnenie na kryptomenu

Genslerova zmienka o ‚investičných zmluvách‘ pripomína Howeyov Test, štvorkomplexný hodnotiaci model, ktorý určuje, či ponuka sa kvalifikuje ako cenný papier. Tento prístup k cenným papierom bol založený na rozhodnutí Najvyššieho súdu v roku 1934, ktoré sa týkalo pomarančových hájov. Hoci sa Gensler rozhodol pre zdržanlivosť pri uplatňovaní Howeyho testu na tokeny ako je Ethereum, naznačil, že všetky kryptomeny okrem Bitcoinu by mali byť klasifikované ako cenné papiere.

Hľadanie otvoreného dialógu o regulácii kryptomien

Na záver Gary Gensler zdôraznil dôležitosť neustálych zlepšení pre udržanie sa na špičke aj pre vedúcu entitu, ako je americký kapitálový trh. Upozornil na zmeny, ktoré prinieslo digitálne obchodovanie a umelá inteligencia, spolu s významným rastom v mierke, rozsahu a prepojenosti kapitálových trhov. Verí, že táto ochota sa vyvíjať je to, čo udržiava USA vpred pred inými rýchlo rastúcimi ekonomikami, ktoré by mohli ohroziť jeho pozíciu.

V týchto transformáciách sa snaží udržať integritu, efektívnosť a odolnosť trhu. V tomto rýchlo  vyvíjajúcom scenári sa zdá byť rozumné opýtať sa, či by mala mať súdne konania alebo legislatíva mať prednosť pri vytváraní regulačného rámca pre kryptomeny. Pri podnikaní všetkých možných opatrení na riešenie obáv, podporu transparentnosti a povzbudzovanie prospešných zmien, možno SEC môže pripraviť pôdu pre inkluzívnejší, spravodlivejší a spoľahlivejší trh s kryptomenami. Ako ovplyvnili odhalenia Garyho Genslera váš pohľad na trh s kryptomenami? Prispejte svojimi myšlienkami do komentárov nižšie!

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár