Domovská stránka » Skúmanie adopcie kryptomien naprieč Európskou Úniou

Skúmanie adopcie kryptomien naprieč Európskou Úniou

od Lukáš Rezník

Rozmanité vzory investovania do kryptomien

Na celom svete sa preferencie v investovaní líšia na základe širokej škály faktorov. Táto skutočnosť je obzvlášť viditeľná v sfére kryptomien. V rámci Európskej únie – regiónu známeho rastúcou adopciou krypta – sa postoje investorov značne líšia.

Čerpajúc z údajov zhromaždených Eurobarometrom Európskej komisie a vizualizovaných Gilbertom Fontanom, môžeme porovnať úroveň investícií do kryptomien oproti tradičným aktívam ako sú akcie, fondy a dlhopisy, čo ponúka fascinujúci pohľad na adopciu kryptomien v roku 2022.

Horúčka kryptomien v Európskej únii

Svet určite dosiahol bod, kde kryptomena je dobre známa trieda aktív. Vďaka senzačným nárastom a poklesom hodnôt v hodnote biliónov dolárov sa krypto stalo globálnym fenoménom. Úroveň investícií do kryptomien sa však medzi jednotlivými národmi EÚ značne líši. Tu je prehľad krajín, ktoré majú najvyšší podiel občanov investujúcich do kryptomien:

Na čele je Slovinsko, čo svedčí o tom, že krajina je považovaná za veľmi naklonenú kryptomenám. Podľa zisteného prieskumu, 18% slovinského obyvateľstva má priame styky s kryptomenami.

Medzi popredné krajiny patrí aj Cyprus, so silným podielom investícií do kryptomien – 13%. Pozoruhodne, Luxembursko, známe ako globálne finančné centrum, napriek svojej relatívne malej populácii, je tretie v poradí s 14% obyvateľstva vlastniacimi kryptomeny a obrovských 36% investujúcich do tradičných aktív.

Rozoberanie postoja ku kryptomenám na Slovensku

Slovensko stojí za povšimnutie vďaka výraznému rozdielu, ktorý vidíme, keď porovnávame podiel obyvateľstva experimentujúceho s kryptomenami s tými, ktorí vlastnia tradičné aktíva. Dvanásť percent Slovákov sa pustilo do sféry kryptomien, zatiaľ čo pozoruhodných 25% má podiely v tradičných aktívach. To naznačuje skôr konzervatívny prístup na Slovensku, s dôrazom na etablované triedy aktív.

Kryptomeny nie sú všade tak obľúbené?

Ak sa pozrieme na širší obraz, krajiny s menej výraznou scénou investovania do kryptomien sú často bohaté a viac rozvinuté krajiny EÚ. Medzi tie, ktoré dosiahli alebo nedosiahli 10% hranicu investícií do kryptomien, patrí najväčšie ekonomiky EÚ – Francúzsko, Nemecko a Taliansko.

To by mohlo naznačovať, že občania silnejších ekonomík majú tendenciu menej sa prikláňať ku kryptu. Je však tiež zaujímavé, že tieto ekonomiky, hoci sú menej zapojené, by mohli mať značnejší objem investícií do kryptomien v dolárových hodnotách, vzhľadom na ich celkový status bohatstva.

S nástupom roku 2023 získavajú kryptomeny v Európe ďalšiu podporu vďaka stále vyššiemu stupňu akceptácie a implementácie podľa spoločnosti TripleA. Napriek týmto krokom však rozsah adopcie kryptomien zostáva mnohostrannou otázkou, ktorá je podmienená rôznymi ekonomickými, demografickými a politickými faktormi.

Ako nové údaje pokračujú v rozvíjaní našich poznatkov o týchto evolúciách, radi počujeme vaše myšlienky na túto tému. Aké by podľa vás mohli byť kľúčové hnacie sily popularity kryptomien? Podeľte sa o svoje názory nižšie.

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár