Domovská stránka » Partner krypto kráľovnej uväznený na 20 rokov

Partner krypto kráľovnej uväznený na 20 rokov

od Lukáš Rezník

Utekajúci Partner Krypto kráľovnej, Karl Sebastian Greenwood, odsúdený na 20 rokov

V monumentálnom okamihu pre krypto komunitu bol  partner Ruty Ignatovej, známej ako „Krypto kráľovná“, Karl Sebastian Greenwood, odsúdený na 20 rokov vo väzení federálnym sudcom v New Yorku. Greenwood zohrával kľúčovú úlohu pri organizácii klamlivej globálnej kryptomenovej schémy,ktorá pripravila nič netušiacich investorov o viac ako 4 miliardy dolárov CNN.

Najväčšia globálna podvodná schéma s Bitcoinom

Ignatova, ktorá zmizla pred šiestimi rokmi, dokázala prilákať vyše 3 milióny investorov po celom svete, aby investovali do ich podvodnej kryptomeny, OneCoin, čím sa stala jednou z najväčších globálnych podvodných schém vôbec. Prokurátor USA, Damian Williams, odhalil, že nebezpečný pár si už od začiatku uvedomoval protiprávnosť svojho podniku. Rozumeli tomu, že svojimi agresívnymi marketingovými taktikami a lákavými sľubmi budujú Ponziho schému, pričom Greenwood sa opieral o svoje „ľudske schopnosti v obchodovaní“ na podporu pôvodného úspechu OneCoinu Bloomberg.

Jej partner manipuloval s úspechom Bitcoinu, aby podporil svoju schému. Ignatova sa dokonca pokúsila na okázalom investičnom večierku v Londýne tvrdiť, že do dvoch rokov už „nikto nebude hovoriť o Bitcoine“. Avšak súdne dokumenty odhaľujú pravdu za týmto parádnym seba prejavovaním: OneCoin nebola ničím viac ako pyramídovou schémou s narafinovanou sieťou investorov po celom svete, z ktoréj mnohí pochádzali z USA.

Pád krypto magnáta

Napriek tvrdohlavosti, vnútorná korešpondencia prezrádzala pokrytecký zámer za podnikom. Federálni úradníci v súdnych dokumentoch odhalili nepríjemnú výmenu e-mailov, kde Greenwood svojich investorov nazýval „idiotmi“ a „bláznami“. Ignatova otvorene prezradila Greenwoodovi, že by nemusela byť pyšná na ich podnikanie, ale uznávala, že to bude mať cenu keď zarobia. Pár dokonca diskutoval o stratégii, opisujúc scénar, kde by sa vyhli krachu a zlyhanie prisúdili obetnému baránkovi CNBC.

Ich rozsiahla investičná sieť sa rozprestierala cez Európu, New York a ďalšie mestá. Investori kupovali balíky OneCoinu, ktoré sľubovali veľkú návratnost. Greenwood, po tom, čo dokázal získať obrovský príval hotovosti od investorov, míňal extravagantne na luxusné predmety, vrátane designerských odevov, úhradu letov po celom svete na súkromnom lietadle s názvom „OneCoin“ a na kúpu nehnuteľností v krajinách ako Španielsko, Dubaj a Thajsko.

Greenwoodov pád do nemilosti sa napokon udial v roku 2018, kedy bol zatknutý na Koh Samui v Thajsku a neskôr bol vydaný späť do USA. Preskočme na december, kde sa priznal k podvodu a praniu špinavých peňazí, načo mu bolo nariadené zaplatiť pokutu približne 300 miliónov dolárov. Tento ťažký trest sa má stať odstrašujúcim príkladom pre každého, kto by sa pokúšal zneužiť krypto ekosystém prostredníctvom podvodných činností.

Pokračujúce pátranie po Krypto kráľovnej

Zatiaľ čo Greenwood čelí svojmu trestu, takzvaná Krypto kráľovna zostáva neuchopiteľna a je momentálne na zozname najhľadanejších osôb FBI. Ignatova nastúpila na palubu lietadla v Sofii v Bulharsku v októbri 2017 a odvtedy sa verejne neukázala. Nedávne špekulácie naznačujú, že by sa mohla skrývať na jachte v Stredozemnom mori, zatiaľ čo iní šepkajú o brutálnej vražde na rukách miestneho drogového bossa v roku 2018 Cryptopotato. Pátranie pokračuje s ponukou odmeny 100 000 dolárov za informácie vedúce k jej zatknutiu.

V súvislosti s touto ságou chceme pozvať našich čitateľov, aby zanechali svoje názory a myšlienky na tému prípadu v komentároch nižšie.

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár