Domovská stránka » Netransferovateľné tokeny (NFT): Všetko, čo potrebujete vedieť

Netransferovateľné tokeny (NFT): Všetko, čo potrebujete vedieť

od Lukáš Rezník

Úvod do vesmíru NFT

V dnešnej digitálnej dobe získali netransferovateľné tokeny (NFT) svetovú pozornosť. Tieto digitálne aktíva sa teraz spájajú takmer so všetkým – od maľby a melódií po tacos a, áno, dokonca aj toaletné potreby. Ich predaj bol astronomický, pretože niektoré sa predávajú za pôsobivé sumy.

Je okolo NFT oprávnený rozruch? Alebo sú prehnané? Niektorí analytici špekulujú, že súčasná fascinácia NFT je bublina pripravená prasknúť, podobne ako mánia okolo internetových spoločností alebo šialenstvo okolo plyšových hračiek Beanie Babies. Avšak iní tvrdia, že NFT sa tu zdržia a že zrevolucionizujú náš pohľad a účasť na investovaní.

Dekódovanie NFT

NFT je v podstate digitálna entita, ktorá môže byť čokoľvek – umenie, hudba, objekty v hre, videá a pod. Predávajú sa a kupujú sa hlavne online, často s využitím kryptomeny a zvyčajne majú rovnaký základný softvér ako rôzne kryptomeny.

NFT sa stali mimoriadne populárne, pretože poskytujú revolučnú platformu na nákup a predaj digitálneho umenia. Samotné NFT mali v roku 2021 neuveriteľný trh v hodnote 41 miliárd dolárov, čo je takmer rovnaká hodnota ako celý svetový trh s výtvarným umením.

NFT majú zvyčajne jedinečný identifikačný kód, čo ich robí v podstate jedinečnými alebo sú súčasťou limitovanej série. „V podstate, NFT vytvárajú digitálnu vzácnosť,“ hovorí Arry Yu, predseda Rady pre blockchain technológie v asociácii Washington Technology Industry v regióne Cascadia a riaditeľ spoločnosti Yellow Umbrella Ventures.

Oponujú väčšine virtuálnych výtvorov, ktoré sú obvykle neobmedzené. Teoreticky by malo vzácnosť zvýšiť hodnotu aktíva, ak je požadované.

Hoci sú NFT inovatívne, je dôležité poznamenať, že mnohé z nich, najmä v týchto počiatočných dňoch, už boli digitálne tvorby, ktoré už existovali v nejakej forme. Najznámejším príkladom NFT je dielo oslavovaného digitálneho umelca Mikea Winklemanna alebo „Beeple“. Je to jednotlivé dielo zložené z 5 000 denných kresieb a predané v Christie’s za neuveriteľných 69.3 milióna dolárov.

Jeden by sa mohla pýtať, „Prečo by ľudia platili také exorbitantné sumy za niečo, čo si môžu screenshotovať alebo stiahnuť?“ Odpoveď spočíva v jedinečných atribútoch NFT, ktoré umožňujú kupujúcemu vlastniť originál.

Ako sa NFT líšia od kryptomeny?

NFT alebo ‚netransferovateľný token‘ je obvykle navrhnutý s využitím rovnakého programovania ako kryptomena, ako je Bitcoin alebo Ethereum. Tu je kľúčový rozdiel: fyzické peniaze a kryptomeny sú „zameniteľné“, čo znamená, že sa môžu obchodovať alebo vymieňať za seba, a sú vždy rovnocenné. Ale, ako názov naznačuje, NFT sú nezameniteľné. Každý má jedinečný digitálny podpis, čo robí nemožným, aby bol jeden NFT nahradený alebo rovnocenný s iným.

Mechanizmus NFT

NFT sú obsiahnuté v blockchaine, rozptýlenom verejnom registri, ktorý zaznamenáva transakcie. Blockchainy umožňujú operácie s kryptomenami. Konkrétne, NFT sú hlavne hostené na Ethereum blockchaine.

Od grafického umenia a GIFov po videá, zberateľské predmety, hudbu, dokonca aj tweeti môžu byť pretavené na NFT. Pozoruhodne, spoluzakladateľ Twitteru Jack Dorsey predal svoj prvý tweet ako NFT za viac ako 2,9 milióna dolárov.

Čo NFT poskytujú, je forma digitálneho zberateľského predmetu – virtuálne ekvivalenty fyzických zberateľských predmetov. Okrem digitálneho súboru kupujúci tiež získava výlučne vlastnícke práva, čo je overiteľné vďaka technológii blockchainu. Tvorca môže tiež uložiť špecifické detaily v metadátach súvisiacich s NFT ako napr. umelci, ktorí podpisujú svoje dielo svojim digitálnym podpisom.

Aké sú využitia NFT?

Technológia blockchainu a NFT poskytujú umelcom a tvorcom obsahu jedinečnú príležitosť na monetizáciu ich tvorby. Napríklad umelci môžu teraz predať svoje diela priamo spotrebiteľom ako NFT. To eliminuje potrebu sprostredkovateľov, ako sú galérie alebo aukčné domy, čo umožňuje umelcom dosiahnuť väčší zisk. Navyše, umelci môžu vložiť do diel aj autorské príspevky, aby získali časť budúcich predajov, keď sa ich diela predávajú.

NFT nie sú obmedzené len na umenie. Hlavné značky ako Charmin a Taco Bell aukčne predávali tematické umenie NFT na charitu. Ikonický internetový obsah ako GIF Nyan Cat bol predaný za takmer 600 000 dolárov. Významné celebrity, vrátane Snoop Dogga a Lindsey Lohanovej, tiež vstúpili do sveta NFT, uvoľňujúc unikátne spomienky, umenie a momenty ako tokenizované NFT.

Ako kúpiť NFT

Ak chcete vstúpiť do sveta NFT, budete potrebovať digitálnu peňaženku a kryptomenu, napríklad Ether. Kryptomenu si môžete kúpiť na platformách ako Coinbase, Kraken, eToro a presunúť ju do svojej peňaženky. Typ kryptomeny, ktorý budete potrebovať, závisí od toho, aké meny váš poskytovateľ NFT akceptuje. Pri výbere platformy však zohľadnite poplatky za transakcie.Zdroj

Neváhajte pridať svoje názory pod tento príspevok a podeliť sa o svoje skúsenosti s NFT.

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár