Domovská stránka » Porozumenie Ethereumu: Komplexný sprievodca

Porozumenie Ethereumu: Komplexný sprievodca

od Lukáš Rezník

Stručná štúdia o Ethereumu

Ethereum je v jadre open-source softvérová platforma, ktorá pracuje na technológii blockchain. Umožňuje vývojárom vytvárať a nasadzovať inteligentné kontrakty a decentralizované aplikácie. Je postavený na sieti počítačov a aktualizuje svoju databázu transakcií v nich. Táto sieť pridáva novú sadu transakcií, alebo „blok“, čím platforme dáva jej názov – Blockchain. Ethereum, ako verejný blockchain, umožňuje každému pridávať dáta, ale úpravy už uložených dát nie sú možné. Ak teda niekto chce zmeniť informácie alebo podvádzať systém, musel by hackovať väčšinu počítačov v sieti, čo pridáva neporaziteľnú vrstvu bezpečnosti vďaka rozsahu siete.

Keď hovoríme o Kryptomene, v podstate označuje rôzne typy zameniteľných digitálnych tokenov zaistených rovnakou technológiou blockchain. Bitcoin bol prvým svojho druhu a otvoril cestu k digitálnemu prevodu hodnoty medzi dvoma subjektmi. Bitcoin teda eliminoval potrebu akéhokoľvek sprostredkovateľa. Stačí dôverovať otvorenému a voľne prístupnému kódu Bitcoinu.

„Kryptomeny“, ako sú Bitcoin a Ethereum, dostali svoje meno od skutočnosti, že vaše aktíva sú zaistené kryptografiou, namiesto toho, aby ste dôverovali organizácii alebo korporácii, že bude konať čestne.

Ethereum má tiež svoju vlastnú inherentnú kryptomenu, známu ako ether (ETH), ktorá umožňuje platby za určité aktivity v rámci siete. ETH je okrem toho prevoditeľný a môže byť vymenený za iné tokeny v rámci platformy Ethereum. Je to zásadné, pretože ETH poskytuje výpočtovú silu potrebnú na vývoj a prevádzku aplikácií a organizácií na platforme Ethereum.

Rast a budúce perspektívy Ethereumu

Ethereum, vojak v oblasti globálnej koordinácie, sa neustále zlepšuje. Prebiehajú rozsiahle vývoje na premenenie Ethereumu na plne škálovateľnú a maximálne odolnú platformu v súlade s jeho roadmapou.

Keď hovoríme o vylepšeniach, ktoré Ethereum má v pláne, roadmapa uvádza konkrétne zlepšenia na zvýšenie užívateľskej skúsenosti, minimálnych transakčných nákladov a zvýšenie bezpečnosti, medzi inými vecami. Platforma Ethereum sa vyvíja, ako prichádzajú nové nápady pre výskum a vývoj a udržuje krok s pokrokovými technologickými prelomami.

Aby sme ilustrovali, termín často odkazovaný pri hovore o budúcom vývoji Ethereumu je „ETH2“. Bolo to primárne používané na rozlíšenie siete Ethereum pred prechodom na dôkaz vkladu (proof-of-stake), ale teraz bolo nahradené presnejšou terminológiou.

Plán upgradu Ethereumu, ktorý pokrýva krátkodobé aj dlhodobé plány, sa neustále vyvíja v súvislosti s rastúcou technológiou a interakciou užívateľov.

V rámci upgradu zažijú koncoví užívatelia zlepšené užívateľské skúsenosti a bezpečnejší protokol, bez toho, aby sa museli aktívne zapájať alebo zabezpečovať svoje aktíva. Niektoré upgrady môžu spôsobiť zmeny pre vývojárov aplikácií, ale tieto sú v záujme platformy.

Jedným z kľúčových termínov pre roadmapu Ethereumu bol ten, ktorý predložil Vitalik Buterin. Jeho vízia roadmapy bola rozdelená do niekoľkých kategórií, ktoré priamo ovplyvňovali architektúru Ethereumu, vrátane ‚The Merge‘, ‚The Surge‘, ‚The Scourge‘, ‚The Verge‘, ‚The Purge‘ a ‚The Splurge‘. Avšak na adopciu viac užívateľský prívetivejší model, platforma sa rozhodla nepoužívať tieto termíny.

Kľúčovým aspektom roadmapy Ethereumu je Sharding, ktorý rozdelí blockchain Ethereumu tak, že podmnožiny validátorov sú zodpovedné iba za zlomok celkových dát. Bolo to zamýšľané riešenie škálovania Ethereumu. Avšak vývoj na úrovni 2 (layer 2) prekonal očakávania, poskytujúc významnú škálovateľnosť a poskytne oveľa viac, keď bude implementovaný Proto-Danksharding. Preto boli shard chainy vynechané z roadmapy.

Medzi technické upgrady, ktoré sa majú aplikovať, patria Danksharding na znižovanie nákladov na používanie rollupov na úrovni 2 pre užívateľov, staking withdrawals, jednofázová finalita, abstrakcia účtov na podporu peňaženiek inteligentných kontraktov priamo v Ehtereum a Verkle stromy pre bezstavových klientov a iné. Preskúmajte detailné vysvetlenia na Ethereumovej roadmap.

Míľniky v ceste Ethereumu

Koniec septembra 2023 označil nové aktualizácie v histórii Ethereumu, zaznamenávajúc dôležité upgrady, fork a míľniky. Pozoruhodné sú The Beacon Chain, The Merge a EIP-1559, ktoré vystihujú detailnú dráhu Ethereumu doteraz.

Niektoré významné historické upgrady získali Šanghajský upgrade, ktorý priniesol možnosti stakingového výberu na vrstve vykonávania, umožňujúc stakerom výber ich ETH z Beacon Chain na vrstve vykonávania. Upgrade Capella bol synchrónny so Šanghajom a poskytoval pohodlie stakingových výberov.

Pariš alebo the Merge, bol hlavnou vlastnosťou, ktorá umožnila prechod z proof-of-work (dôkazu práce) ťažobného algoritmu na proof-of-stake (dôkaz vkladu). Na druhej strane upgrade Bellatrix pripravil reťaz pre Merge.

Upgrade Altair, ktorý bol uvedený v posledných rokoch, priniesol významné zlepšenia pre sieť Ethereum. Zaviedol ‘sync committees’, ktoré umožňujú ľahko klientom pripojiť sa a overiť sieť Ethereum bez toho, aby museli stiahnuť celý blockchain. Toto zlepšenie zvýšilo prístupnosť a škálovateľnosť siete, čo umožnilo väčšiemu počtu ľudí zapojiť sa do ekosystému Ethereum. Tento pokrok je dôležitým krokom v ceste Ethereumu k dosiahnutiu jeho cieľa byť plne decentralizovanou a otvorenou platformou pre všetky druhy aplikácií a služieb. Zdroj.

Tešíme sa na vaše názory a komentáre o tomto vývoji!

 

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár