Domovská stránka » Rastúce obavy z cenzúry v súvislosti s Ethereom a sankciami OFAC

Rastúce obavy z cenzúry v súvislosti s Ethereom a sankciami OFAC

od Lukáš Rezník

Narastajúce obavy z erózie decentralizácie

Od času, keď sa čoraz väčší počet prevádzkovateľov blockchainu Etherea pridržiava sankcií, ktoré uvalila Kancelária pre kontrolu zahraničných aktív (OFAC), zaznamenávame rastúci príval úzkosti u zástancov decentralizácie i účastníkov siete.

Toni Wahrstätter, výskumníčka Etherea, zaznamenala, že päť z prvých šiestich vývojárov blokov na blockchaine Ethereumu aktívne začalo cenzurovať konkrétne transakcie podľa pokynov, ktoré vydalo Finančné ministerstvo USA prostredníctvom OFAC.

Podrobnejší pohľad na cenzurované transakcie

Väčšina týchto cenzurovaných transakcií pochádza z decentralizovaného mixéra Tornado Cash, ktorý, ako si Wahrstätter všimla, bol nasilu zaradený do čiernej listiny Ministerstvom financií kvôli jeho zneužívaniu zlomyseľnými účastníkmi, vrátane severokórejskej hackerskej organizácie Lazarus.

Vo svojich podrobných výskumoch Wahrstätter zdôraznila existenciu cenzúry medzi troma základnými entitami, ktoré zabezpečujú funkčnosť siete Ethereum – validátormi, vývojármi blokov a prenosnými stanicami.

Centralizovaná hrozba v decentralizovanom svete

Ako sa technológia v oblasti blockchainu vyvíjala a globálne prijatie kryptomeny výrazne stúplo, otázka cenzúry sa čoraz častejšie dostávala do popredia. Zástanci decentralizovanej siete často vyjadrovali svoje nepohodlie s centralizovanými entitami a ich autoritou nad decentralizovanými operáciami.

Wahrstätter upozornila na tieto obavy, poukazujúc na potenciálnu hrozbu pre pevnosť ekosystémov blockchainu, ktoré sú zakorenené v centralizovanej moci, ktorú drží len niekoľko účastníkov siete.

Wahrstätter pripomenula, „Kľúčom k zachovaniu politickej neutrality v blockchaine je odolnosť voči cenzúre. Žiadna jednotlivá entita by nemala mať moc ovládať viac ako 2/3 obsahu blockchainu. Decentralizácia je podstatná; centralizácia akéhokoľvek prvku štruktúry je škodlivá pre celý ekosystém.“

Navrhovanie riešení pre sieť Ethereum

Na riešenie narastajúceho problému cenzúry a centralizácie na Ethereume (ETH) navrhla Wahrstätter dve riešenia.

Za prvé navrhla zahŕňajúci zoznam, ktorý by mohol pomôcť cenzurujúcim entitám pri spracovaní transakcií sankcionovaných OFAC. Toto riešenie ďalej odporúča, že nekompatibilní operátori by mali byť vylúčení. Tento zahŕňajúci zoznam navrhol zakladateľ Ethereumu, Vitalik Buterin, a vývojár Mike Neuder v auguste 2023.

Za druhé, Wahrstätter predstavila myšlienku šifrovaných mempoolov, ktoré by cenzurovanie on-chain transakcií na základe ich pôvodu alebo obsahu pre entity urobili nemožným úkonom.

Vitalik Buterin je stálym zástupcom ochrany súkromia a decentralizácie a tvrdí, že základom každého blockchainu je odolávať cenzúre. Buterin predtým kritizoval USA a ich prístupy k regulácii kryptomeny, ktoré ovplyvňujú siete, ako je Solana (SOL).

Podeľte sa v komentároch o svoje myšlienky na túto dilemu týkajúcu sa decentralizácie blockchainu, obáv z cenzúry a regulačného súladu.

https://www.investing.com/news/cryptocurrency-news/ethereum-censorship-concerns-raised-amid-rising-ofac-compliance-3183455

Ethereum censorship concerns raised amid rising OFAC compliance

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár