Domovská stránka » Komplexný sprievodca riešením škálovateľnosti blockchainu pomocou riešení vrstvy 1 a vrstvy 2

Komplexný sprievodca riešením škálovateľnosti blockchainu pomocou riešení vrstvy 1 a vrstvy 2

od Lukáš Rezník

Úvod do blockchainov a výziev súvisiacich s nedostatkom

Technológia blockchainu zrevolucionalizovala koncept decentralizovanej, bezpečnej distribuovanej databázy, keď bola prvýkrát predstavená cez Bitcoin v roku 2009. Tieto nové systémy, ako je Bitcoin a Ethereum, často označované ako blockchainy vrstvy 1, ponúkajú transparentné a bezpečné transakčné schopnosti. Avšak, keď sa technológia rozvíjala a rozširovala, stále viac sa objavovali problémy s nízkou transakčnou rýchlosťou a škálovateľnosťou.

K pochopeniu problémov, ktoré spôsobujú problémy so škálovateľnosťou, je dôležité preskúmať základy blockchainov vrstvy-1. Bitcoin a Ethereum napríklad používajú vlastný token na uskutočnenie transakcií. Využívajú však aj konsenzus založený na práci (PoW), ktorý vyžaduje značné výpočtové zdroje, čím spomaľuje každú postupnosť transakcií. Rovnými podmienkami je vytvorený priamy vzťah medzi objemom transakcií a časom, ktorý trvá na ich dokončenie. V dôsledku toho pozorujeme zvyšovanie s tým spojených transakčných nákladov, ktoré sa niekedy označujú ako „poplatky za plyn“.

Pojem blockchainu vrstvy-1 a problém škálovateľnosti

Termín vrstva-1 sa vzťahuje na základný protokol v blockchaine, ktorý sa môže použiť spolu s protokolmi vrstvy-2, kombináciu, ktorá sa často označuje ako blockchain L1, hlavná sieť alebo primárna reťaz. Blockchainy vrstvy-1 ako Bitcoin a Ethereum predstavujú problém týkajúci sa škálovateľnosti kvôli ich konsenzusovému mechanizmu PoW. Tieto blockchainy vykonávajú a ukončujú transakcie samostatne a akákoľvek zmena protokolu by potenciálne mohla narušiť ich prevádzku, čo by robilo akúkoľvek úpravu rizikovou záležitosťou.

Ethereum, v pokuse riešiť tento problém so škálovateľnosťou, plánuje prechod zo svojho mechanizmu PoW na model PoS. Táto metóda môže zlepšiť energetickú účinnosť a zmierniť počítačové požiadavky, závisí však na škálovacích riešeniach vrstvy-1, ako je rozdelenie (sharding). Rozdelenie zahŕňa delenie transakcií na menšie dátové súbory a využitie algoritmov na horizontálne spracovanie. Avšak, delegovanie overovacej moci značným akcionárom v modeli PoS konsenzu môže viesť k forme centralizácie, obzvlášť pokiaľ ide o finančné aplikácie.

Sieť blockchainov vrstvy-2: Potreba a riešenie

Napriek významným problémom, blockchainy vrstvy-1 pokračujú v raste popularity, čo vedie k riešeniam blockchainu vrstvy-2, ako je blockchain Ethereumu Polygon alebo Bitcoinová Lightning Network. Blockchainy vrstvy-2, tiež známe ako riešenia blockchainu L2, slúžia ako úľavové ventily pre blockchainy vrstvy-1. Umožňujú spracovať a overiť množstvo transakcií s nízkou hodnotou skôr, než prenesú záznamy na hlavný reťazec na nemenné zaznamenávanie. Riešenia vrstvy-2 riešia problém obmedzenej kapacity blockchainov vrstvy-1, ako sú Bitcoin a Ethereum, zatiaľ čo zvyšujú robustné decentralizované bezpečnostné normy potrebné pre rôzne decentralizované aplikácie (DApps).

Škálovacie metódy vrstvy-2: Rollupy a ďalšie populárne riešenia

Rollupy Etherea, typ škálovacieho riešenia vrstvy-2, fungujú tým, že zväzujú viaceré transakcie do jednej. Sú ďalej rozdelené do optimistických rollupov a rollupov nulovej vedomosti, alebo tzv. zk-rollupov, ktoré obaja ponúkajú jedinečné výhody v závislosti na konečných transakčných dátach zaznamenaných na blockchainu vrstvy-1. Iné populárne škálovacie riešenia vrstvy-2 zahrňajú vedľajšie reťazce, stavové kanály, plasma reťazce a vnorené blockchainy medzi inými. Každý typ prezentuje jedinečné výhody a výzvy, hlavne pri určovaní, ako tieto blockchainy overujú transakcie a potenciálnych rizík podvodu spáchaných validátormi na blockchaine vrstvy-2.

Budúci potenciál sieťou blockchainu vrstvy-2

Keď sa technológia blockchainu naďalej stretáva so zvyšujúcim sa skutočným využitím vo svete, dôraz na rýchle transakcie a nízke náklady bude podporovať vývoj v oboch blockchainoch, L1 a L2. Významné aktualizácie L1 blockchainov, ako je Ethereum, ako sú zmeny v mechanizme konsenzu alebo zavedenie metód ako sharding, predvídateľne ovplyvňujú L2 blockchainy spojené s nimi. Napokon, škálovacie riešenia L2 sú kľúčové pre vytváranie sveta viacerých reťazcov, dodržiavanie zásadných aspektov bezpečnosti, decentralizácie a škálovateľnosti, ktoré sú vlastné blockchainom. Na efektívne využitie potenciálu týchto riešení musí širší priemysel kryptomeny neustále inovovať a spolupracovať na efektívnom presune sveta smerom k decentralizovanej ekonomike.

Pochopenie blockchainových sietí: Záverečné myšlienky

Na záver, vrstva-1 a vrstva-2 blockchainy riešia rôzne problémy týkajúce sa škálovateľnosti blockchainu. Riešenia škálovania vrstvy-1 ako zmeny v protokole konsenzu a štiepenie (sharding) majú za cieľ rozšíriť blockchainy ako sú Bitcoin a Ethereum, zatiaľ čo riešenia vrstvy-2 umožňujú transakčné rýchlosti a poplatky, ktoré sú ideálne pre škálovanie blockchainového ekosystému.

Každé ponúka jedinečné výhody a reaguje na rôzne výzvy, čo robí dôležité hodnotiť tieto možnosti na základe scenárov použitia a potenciálnych nevýhod. Ako sa vydávame do budúcnosti, oba typy riešení pokračujú v evolúcii a otvárajú cestu pre nové blockchainové aplikácie, najmä v oblasti Defi. Prosím, neváhajte zdieľať svoje postrehy alebo myšlienky k tomuto tematickému okruhu v komentároch nižšie.

 

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár