Domovská stránka » Potenciálny vplyv Federálnej rezervy na Bitcoin a ďalšie kryptomeny v roku 2023

Potenciálny vplyv Federálnej rezervy na Bitcoin a ďalšie kryptomeny v roku 2023

od Lukáš Rezník

Pokles výkonnosti kryptomien v roku 2023

Bitcoin, hlavná kryptomena spolu s ďalšími kľúčovými hráčmi ako Ethereum a XRP, sa zdá byť v stagnácii v rámci veľkého rastu v roku 2023. Neočakávané informácie uniknuté z poprednej technologickej firmy však naznačujú, že táto stagnácia by mohla byť na pokraji zmeny.

Koncom roku 2021 sa hodnota Bitcoinu zrútila o približne 60% z jeho všetkých čias vrcholu takmer 70 000 dolárov na Bitcoin. Tento pokles odstránil približne 2 bilióny dolárov z celkového trhového kapitálu Bitcoinu, Ethereumu, XRP a ďalších kryptomien. Zaujímavé je, že tento ústup sa uskutočnil v čase, keď zdroj z BlackRocku naznačuje potenciálne pretvorenie trhu v hodnote 17,7 biliónov dolárov.

Federálna rezerva sa momentálne potyká s obrovským americkým dlhom, ktorý sa odhaduje na 33 biliónov dolárov, nazývaným „pray midnight“. Finanční analytici z Jefferies predpokladajú, že Federálna rezerva bude nútená znovu spustiť tlač peňazí, čo by mohlo oslabiť americký dolár a vyvolať rast cien Bitcoinu, ktorý by bol konkurenčný k zlatu.

Obavy z inflácie amerického doláru a expanzie bilancie Federálnej rezervy

Analytici považujú Bitcoin za nevyhnutnú ochranu proti inflácii amerického dolára a rozšíreniu bilancie Federálnej rezervy ,Bitcoin and Gold Booming.

Podľa Christophera Wooda, globálneho šéfa stratégie akcií v spoločnosti Jefferies, centrálne banky G7, a obzvlášť Federálna rezerva, nemôžu hladko vyjsť z nekonvenčnej monetárnej politiky.

Ešte alarmujúcejší je pomalý postup Fedu pri zmenšovaní svojej bilancie v hodnote takmer 9 biliónov dolárov v súvislosti s pandémiou Covid-19 a dopadom ekonomických sektor. Súčasne Fed agresívne zvyšoval úrokové sadzby, aby zadržal nekontrolovanú infláciu, čo by mohlo potenciálne vyvolať paradoxnú „smrtonosnú spiralu“ pre americký dolár, čím by sa zvyšovali ceny Bitcoinu.

Možnosť, že Fed sa uchýli k miernejším politickým riešeniam v súvislosti s potenciálnou recesiou v USA, sa považuje za pravdepodobnú, keďže omeškanie Fedu v znižovaní inflačných úrokových sadzieb po náraste peňažnej zásoby počas rokov 2020 a 2021 je väčšie ako obvykle.

Wood tvrdí, že neschopnosť vystúpiť z nekonvenčnej monetárnej politiky neškodným spôsobom by mohla vyústiť do kolapsu amerického dolárového papierového štandardu, čo by prinieslo výhody majiteľom zlata a Bitcoinu.

 

Bitcoin sa prejavuje ako inštitucionálna investícia

V dôsledku rôznych stratégií Federálnej rezervy sa význam Bitcoinu – a ďalších hlavných kryptomien ako Ethereum a XRP – prudko zvýšil, najmä medzi renomovanými inštitucionálnymi zainteresovanými stranami, ako je BlackRock.

S ohľadom na súčasné usporiadanie pre správu digitálnych aktív, Bitcoin teraz predstavuje atraktívnu alternatívu k zlatu, ktoré si získalo dôveru inštitucionálnych investorov.

V júni BlackRock vyvolal hystérický nával smerom k Bitcoinu a kryptomenám na Wall Street, keď legendárny generálny riaditeľ, Larry Fink, vyjadril optimistický pohľad na Bitcoin, po rokoch skeptičnosti.

Zdieľajte svoje názory na tento vývoj v nižšie uvedených komentároch.

 

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár