Domovská stránka » BitVM: Nová Technológia Otvárajúca Kľúčový Potenciál Bitcoinových off-chain Smart Contracts

BitVM: Nová Technológia Otvárajúca Kľúčový Potenciál Bitcoinových off-chain Smart Contracts

od Lukáš Rezník

Inovatívna technológia meniaca hru: BitVM

Robin Linus, vodca projektu ZeroSync , vyvolal rôzne reakcie v komunite Bitcoinu, keď zverejnil bielu knihu predstavujúcu BitVM. Tento mechanizmus ponúka spôsob, ako vykonávať výraznejšie off-chain smart kontrakty na Bitcoine bez mäkkého vetvenia, pričom sa inšpiruje Ethereumovými optimistickými rollupmi a nedávnymi pokrokmi v technológii Merkle tree.

BitVM: Most medzi Bitcoinom a Smart Kontraktmi

Biela kniha, vhodne pomenovaná „BitVM: Vypočítať čokoľvek na Bitcoine“, sa ponorí do toho, ako by BitVM mohol umožniť Turingovi dokončiť Bitcoinové kontrakty bez akýchkoľvek zmien v konsenzuálnych pravidlách Bitcoinu. V systéme Turing Complete môže byť teoreticky vyriešený akýkoľvek výpočtový problém, za predpokladu, že sú k dispozícii dostatočné časové a výpočtové zdroje.

BitVM používa mechanizmus, kde logika za Bitcoinovými kontraktmi sa vykonáva off-chain, zatiaľ čo overovanie prebieha na Bitcoine, podobne ako u optimistických rollupov Ethereumu. Základná architektúra BitVM spočíva na dôkazoch o podvodoch a používa model výzvy-odpovede, kde tvrditeľ urobí nárok a overovateľ vykoná fraud-proof (dôkaz o podvode) na potrestanie akýchkoľvek falošných tvrdení. Tento revolučný koncept výrazne presahuje základné operácie Bitcoinu, ako sú podpisy, časové zámky a hash zámky, čím umožňuje množstvo aplikácií.

Možné dopady a obmedzenia BitVM

Zavedenie BitVM so sebou prináša vzrušujúcu možnosť rôznych aplikácií, ako je rozvoj herných platforiem pre šach, Go or Poker, a dôležité, overovanie platnosti dôkazov v Bitcoinových kontraktoch. Ďalšie potenciálne aplikácie zahŕňajú schopnosť premostiť BTC na zahraničné reťazce, vytvoriť predikčné trhy, alebo napodobňovanie nových operačných kódov.

Napriek svojmu potenciálu má BitVM svoje obmedzenia. Momentálne je aplikovateľný iba v dvojstrannom prostredí zahŕňajúcom tvrditeľa a overovateľa a vyžaduje podstatnú off-chain výpočtovú kapacitu a komunikáciu na implementáciu programov.

Ďalší veľký krok, ako Linus navrhol, je plne implementovať BitVM spolu s Tree++, novým programovacím jazykom vysokej úrovne, určeným špeciálne na písanie a ladenie Bitcoinových kontraktov. Implementáciu BitVM umožnilo mäkké vetvenie Taproot, ktoré bolo vykonané v novembri 2021.

Reakcia Bitcoinovej komunity na BitVM

Ako sa očakávalo, predstavenie BitVM vyvolalo rôzne reakcie v bitcoinovej komunite. Kým niektorí vyjadrili opatrné nadšenie a rešpekt k bielej knihe, iní, ako napríklad prispievateľ k jadru Bitcoinu Adam Back, odporúčajú zatiaľ utlmiť nadšenie z tejto technológie. Niektorí tiež poznamenali, že dôkaz konceptu je už k dispozícii na GitHub a ďalší sa pokúsili upokojiť obavy maximalistov Bitcoinu tým, že povedali, že BitVM nebude nútiť Bitcoin byť uzamknutý v týchto kontraktoch.

Záverečné myšlienky

BitVM predstavuje významný krok vpred v evolúcií a inovácií kryptomeny. Ponúka možnosť Ethereum-like smart kontraktov na Bitcoine a otvára mnoho nových dverí. Avšak, skutočnou skúškou bude praktická implementácia a adopcia mechanizmu a to, ako to zlepší finkčnosť Bitcoinu v oblasti smart kontraktov a decentralizovaných aplikácií. Je to vývoj, ktorý budú komunita Bitcoinu, vývojári a analytici sledovať s veľkým záujmom.

Podporujeme vás, aby ste nižšie zanechali svoje myšlienky a komentáre k tomuto vývoji.

 

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár