Domovská stránka » Čo je Smart Contract?

Čo je Smart Contract?

od Lukáš Rezník

Úvod do smart kontraktov

Smart contract, alebo skrátene chytrý kontrakt, je samovoľne sa vykonávajúci program, ktorý automatizuje kroky potrebné pre dohodu alebo zmluvu. Po jeho dokončení sú transakcie sledovateľné a nezvratné.

Smart kontrakty umožňujú dôveryhodné transakcie a dohody medzi rozličnými, anonymnými stranami bez nutnosti centrálnej autority, právneho systému alebo vonkajšieho vynucovacieho mechanizmu.

Hoci sa blockchainová technológia prevažne vníma ako základ pre Bitcoin, vyvinula sa ďaleko za tieto hranice.

Dôležité vedomosti o smart kontraktoch sú, že ide o skripty, ktoré automatizujú kroky špecifické pre zmluvu medzi dvoma stranami.

Smart kontrakty neobsahujú právny jazyk, podmienky alebo dohody – len kód, ktorý vykonáva akcie, keď sú splnené určité podmienky.

Americký informatik Nick Szabo, ktorý v roku 1998 vynašiel virtuálnu menu s názvom „Bit Gold“, definoval smart kontrakty ako počítačové transakčné protokoly, ktoré vykonávajú podmienky zmluvy.

História Smart Kontraktov

Smart kontrakty boli prvýkrát navrhnuté v roku 1994 Nickom Szabom, americkým informatikom, ktorý v roku 1998 vynašiel virtuálnu menu s názvom „Bit Gold“, 10 rokov pred zavedením Bitcoinu. Szabo je často považovaný za skutočného Satoshi Nakamota, anonymného tvorcu Bitcoinu, čo on popiera.

Szabo definoval smart kontrakty ako počítačové transakčné protokoly, ktoré plnia podmienky zmluvy. Snažil sa rozšíriť funkčnosť elektronických transakčných metód, ako je napríklad POS (Point of Sale), do digitálnej sféry.

Smart kontrakty neobsahujú právny jazyk a ani podmienky zmluvy medzi dvoma stranami. Sú to skripty, ktoré obsahujú if/then príkazy, funkcie, importy modulov a ďalšie programovanie, ktoré automatizuje akcie stanovené v zmluve.

Mnoho z Szabových predpovedí sa naplnilo už pred blockchainovou technológiou. Napríklad obchodovanie s derivátmi sa dnes väčšinou realizuje prostredníctvom počítačových sietí  použivajúce zložité termínové štruktúry.

Ako môžeme využívať Smart Kontrakty?

Smart kontrakty majú široké možnosti využitia, pretože plnia dohody. Jedným z najjednoduchších použití je zabezpečenie, že transakcie medzi dvoma stranami sa skutočne uskutočnia, ako napríklad nákup a doručenie tovaru.

Transakcie v oblasti nehnuteľností, obchodovanie s akciami a komoditami, požičiavanie, správa a riadenie spoločností, dodávateľský reťazec, riešenie sporov a zdravotníctvo sú len niekoľkými príkladmi, kde môžu byť smart kontrakty využité.

Výhody a nevýhody Smart Kontraktov

Hlavnou výhodou smart kontraktov je obdobná výhoda ako v prípade blockchain technológie – odstraňujú potrebu tretích strán. Ďalšie benefity tejto technológie sú:

  • Efektívnosť: zrýchľujú plnenie zmluvy
  • Presnosť: nemôže sa do nich vložiť ľudská chyba
  • Nemennosť: programovanie sa nedá zmeniť

Niektoré nevýhody smart kontraktov zahŕňajú:

  • Trvalosť: ak sú v nich nedostatky, nedajú sa zmeniť
  • Ľudský faktor: spoliehajú sa na programátora, aby zaistil, že kód rieši podmienky zmluvy
  • Nedostatky: môžu existovať slabiny v kódovaní, ktoré umožňujú realizáciu zmlúv v nevhodnej forme

Čo je príklad Smart Kontrakt? Najjednoduchší príklad smart kontraktu je obchodná transakcia medzi spotrebiteľom a firmou, kedy dôjde k predaju. Smart kontrakt prenesie platbu zákazníka a firma zabezpečí odoslanie alebo prevod vlastníctva.

Ktorý Blockchain používa Smart Kontrakty? Ethereum má schopnosti smart kontraktov, ktoré sú inherentné k svojmu blockchainu. Bitcoin blockchain získal schopnosti smart kontraktov po svojej Taproot aktualizácii, ktorá mu umožnila komunikovať so sieťami, ktoré majú povolené smart kontrakty na svojich blockchainoch.

Záver

Smart kontrakty sú kódy zapísané do blockchainu, ktoré plnia podmienky dohody alebo zmluvy mimo reťazca. Automatizujú akcie, ktoré by inak strany v dohode dokončili, čo odstraňuje potrebu dôvery medzi oboma stranami.

Investovanie do kryptomien a ďalších Initial Coin Offerings („ICO“) je veľmi rizikové a špekulatívne. Keďže situácia každého jednotlivca je jedinečná, mal by sa vždy konzultovať s kvalifikovaným odborníkom pred akýmkoľvek finančným rozhodnutím.

Rádi si vypočujeme vaše názory a skúsenosti so smart kontraktami, takže neváhajte zdieľať svoje myšlienky nižšie v komentároch.

 

 

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár