Domovská stránka » Predpovedanie výnosnosti Bitcoinu na nasledujícich 100 rokov

Predpovedanie výnosnosti Bitcoinu na nasledujícich 100 rokov

od Lukáš Rezník

Budúcnosť Bitcoinu

Podľa modelu predpovede založeného na Metcalfeovom zákone by mal Bitcoin prinášať ročný výnos vo výške 1,1% počas nasledujúcich 100 rokov. Metcalfeov zákon tvrdí, že hodnota siete je priamo úmerná štvorcovému počtu jej používateľov.

Aplikácia Metcalfeovho zákona na Bitcoin

Claude Erb, bývalý správca portfólia komodít v spoločnosti TCW Group, aplikuje Metcalfeov zákon na bitcoin tým, že predpokladá, že každá vytvorená minca predstavuje jedného používateľa siete. Keďže počet bitcoinov, ktoré môžu byť ťažené, je známy, rovnako ako aj čas, keď bude dosiahnuté toto maximálne číslo, model Metcalfeovho zákona dokáže vypočítať dlhodobý očakávaný výnos tejto kryptomeny. Práve odtiaľ pochádza predpokladaný budúci ročný výnos 1.1%.

Nejasnosti modelu

Erb sám priznáva, že k jeho modelu možno pristupovať s určitou dávkou skepsy. Niektorí „používatelia“ v sieti bitcoinu vlastnia menej ako jednu mincu, zatiaľ čo iní ju vlastnia viac. Okrem toho, mnoho bitcoinov sa stratilo. Preto počet ťažených bitcoinov nie je rovnaký ako počet používateľov.

Užitočnosť modelu

Erb dodáva, že svoj model založený na Metcalfeovom zákone ponúka v duchu tých, ktorí hovoria, že „všetky modely sú nesprávne, ale niektoré sú užitočné“. Pokladá tento model za „spôsob ako zakotviť diskusiu“ o hodnote kryptomeny, ktorý považuje za dostatočne „zaujímavý“ na čo najserióznejšie zváženie.

Ako fungoval model v minulosti?

Ako sa dá vidieť z vyššie uvedeného grafu, model sa ukázal ako účinný pri predpovedaní cenovej úrovne Bitcoinu. Vydával varovné signály, keď Bitcoin dosiahol neudržateľne vysoké úrovne a poskytoval povzbudenie, keď jeho cena klesla príliš nízko. Prvýkrát som sa venoval tomuto modelu koncom roku 2020, keď bol Bitcoin na pokraji zvýšenia z približne $20 000 na viac ako $60 000. Model tvrdil, že takéto zvýšenie ceny je neopodstatnené a Bitcoin následne klesol späť pod $20 000. V tomto momente som informoval, že podľa modelu je Bitcoin podhodnotený – a následne sa zvýšil o viac ako 50%.

Pohľady na spravodlivú hodnotu Bitcoinu

Naposledy som o Erovom modelu písal začiatkom júna, keď som informoval, že spravodlivá hodnota bitcoinu je asi o 10% vyššia než jeho vtedajšia cena. Odvtedy vzrástol o 4,2%. Model momentálne vypočítava, že spravodlivá hodnota bitcoinu je približne $31 400, čo je o približne 14% viac, než kde sa momentálne obchoduje.

Kolísanie ceny Bitcoinu

Aj keď model bude naďalej robiť skvelú prácu pri predpovedaní ceny Bitcoinu, mali by ste stále očakávať, že cena tejto kryptomeny bude kolísať medzi extrémami nad a pod spravodlivou hodnotou. To je niečo, čo robia všetky aktíva, a Bitcoin nie je výnimkou.

Zvážte napríklad akciový trh s predpokladom, že jeho spravodlivá hodnota je založená na jeho dlhodobom priemernom pomere cena/zisk. Za posledných 150 rokov sa S&P 500 obchodoval až siedmokrát nad svojou spravodlivou hodnotou a až tretinou pod ňou. To je podobné rozpätie ako u Bitcoinu v posledných rokoch.

Záver a pozvanie k diskusii

Mark Hulbert je pravidelným prispievateľom do MarketWatch. Sleduje investičné spravodajstvá, ktoré platia ročný poplatok za audit. Môžete ho kontaktovať na [email protected]. Celý text bol úspešne preložený a upravený

Radi by sme počuli vaše názory na tento model. Je podľa vás spravodlivá hodnota Bitcoinu založená na Metcalfeovom zákone hodnoverná? Pridajte svoje komentáre nižšie.

https://www.marketwatch.com/story/bitcoin-is-undervalued-now-but-just-look-at-its-projected-long-term-return-8b5cc513

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár