Domovská stránka » Eric Wall: Výskumná práca BitVM je pre Bitcoinové smart kontrakty „technologickou slepou uličkou“

Eric Wall: Výskumná práca BitVM je pre Bitcoinové smart kontrakty „technologickou slepou uličkou“

od Lukáš Rezník

Pohľady na BitVM

Ľudia angažovaní do vývoja Bitcoinu sa nemôžu zhodnúť na hodnote nedávnej výskumnej práce BitVM.Vývojár Eric Wall ju opisuje ako „otras mozgu“, ale zároveň ju považuje za „technologickú slepú uličku“ pre smart kontrakty Bitcoinu.

V správe z 9. októbra, bola navrhnutá metóda na vykonávanie zložitých výpočtov a smart kontraktov na Bitcoine bez zmeny konsenzuálnych pravidiel. Toto sa dosahuje pomocou modelu prover-verifier, kde prover tvrdí výsledok výpočtu mimo blockchainu a verifier si môže skontrolovať jeho pravdivosť v blockchaine.

Dvojaký pohľad na BitVM

Vo vlákne na Twitteri Wall popísal dve perspektívy na BitVM. Na jednej strane hovorí, že myšlienka, že Bitcoin môže „robiť univerzálny výpočet… bez ohľadu na to, ako je to nepraktické, náročné, alebo špatné… je dosť ohromujúca.“ Zdôrazňuje, že schopnosť overovať ľubovoľnú logiku na Bitcoine „bez zmien“ je úžasná.

Avšak Wall tiež tvrdí, že BitVM je pravdepodobne „technologickou slepou uličkou“ pre Bitcoin. Argumentuje, že náklady budú „masívne“ a bude trvať „roky, kým sa dostane aj malý prípad použitia do produkcie.“ Navyše si myslí, že BitVM „zneužije ľudí a zablokuje skutočný vývoj.“

Aj keď Wall považuje konceptuálnu myšlienku za BitVM za vzrušujúcu, zdá sa, že návrh považuje za príliš zložitý a nepraktický na to, aby poskytol významné schopnosti smart kontraktov pre Bitcoin v blízkej dobe. Toto sa zhoduje s kritikou od iných odborníkov, ako je spoluzakladateľ Blockstream Adam Back, že BitVM je v podstate zovšeobecnením existujúcej práce v nulových dôkazoch vedomia a dvojstrannom výpočte.

Aj vývojári pracujúci na „BitVM“ — Bitcoinovej virtuálnej mašine — zdôrazňujú, že technológia má pomôcť Bitcoinu škálovať, a nie spúšťať na sieti Ethereum-like decentralizované finančné aplikácie.

BitVM a jeho cieľ

Pri svojom uvoľnení niektorí odborníci z oblasti dostali dojem, že BitVM prinesie Bitcoinu DeFi, ako to urobila Ethereum Virtual Machine (EVM) pre Ethereum.

Avšak jeden zo Super Testnetov hovorí , že BitVM sa zameriava skôr na škálovanie než na implementáciu smart kontraktov a lavíny altcoinov:

„Pravá revolučná aplikácia je škálovanie Bitcoinu. [Robin Linus nie je] veľkým fanúšikom smart kontraktov. Nie je veľkým zástancom zvyšovania vyjadrovacej schopnosti Bitcoinu. Jeho skutočným záujmom je, aby Bitcoin mohol spracovávať milióny transakcií za sekundu.“

Super Testnet dodáva, že nechce, aby bol BitVM zaplavený tokenmi (EVM) podobných tokenov, pretože by to prilákalo na Bitcoin zlé aktivity:

„Nesnažte sa na to, aby sa všetko z ekosystému Ethereum prenieslo na Bitcoin, pretože väčšina toho sú Ponziho schémy.“

BitVM môže opraviť jednu z chýb Lightningu

Super Testnet taktiež hovorí, že BitVM je určený aj na zlepšenie jednej z nedostatkov Lightning Network – spoľahlivosti platby:

„Lightning je úžasný systém a je oveľa rýchlejší, ako čokoľvek, čo môžeme na Bitcoine vytvoriť. Ale jedna vec, ktorú Lightning nerieši dobre, je spoľahlivosť platby.“

Však označovanie BitVM nepovažuje za „okamžitú smrť“ pre alternatívne meny Ethereum, hoci by mohli od nich odňať dopyt.

Super Testnet dúfa, že Bitcoin (BTC) zostane jedinou menovou jednotkou na Bitcoinovej sieti:

„Veľkou vlastnosťou, ktorá robí Bitcoin dôležitým, je udržať jedeno monetárne aktívum, na ktorom sa všetci môžu zhodnúť, namiesto toho, aby mali plávajúce výmenné kurzy, ktoré sú bremenom pre obchod,“ dodal.

Super Testnet taktiež upozorňuje na možné nedorozumenie, vysvetľuje, že BitVM v súčasnej podobe nemôže počítať „všetko“, ako to naznačuje jeho whitepaper.

„Musíme vytvoriť viac primitív, aby to mohlo bežať vo všetkom.“ Implementáciu SHA-256 a šifrovania sú niektoré z doplnkov, ktoré musia byť vykonané.

Budúce plány BitVM

Linus a Super Testnet sa stretli na konferencii o Bitcoine pred približne 18 mesiacmi a odvtedy v podstate nepretržite pracujú na škálovaní Bitcoinu na úrovni skriptov.

Podľa očakávania sa uskutočňuje veľa diskusií o BitVM, hoci sa o ňom hovorí len ako o potenciálnom nástroji vo vývojovom štádiu. Technológia BitVM má ešte dlhú cestu pred sebou, ale jej budúci potenciál je nepochybne veľký. Ako to všetko dopadne, sa dozvieme v nasledujúcich mesiacoch a rokoch.

Chcete sa dozvedieť viac o BitVM? Sledujete rozhodnutia vývojárov a diskusie o tom, ako táto technológia ovplyvní celkový ekosystém Bitcoinu, rovnako ako my? Podeľte sa o svoje názory v komentároch nižšie.

 

 

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár