Domovská stránka » Edward Snowden varuje pred rizikami Bitcoin ETF

Edward Snowden varuje pred rizikami Bitcoin ETF

od Lukáš Rezník

Edward Snowden upozorňuje na Bitcoin ETF

Celosvetovo známy whistleblower Edward Snowden počas udalosti Bitcoin Amsterdam 2023 vyjadril svoj postoj, že kryptomenová komunita by mala byť opatrná týkajúc sa Bitcoin (BTC) exchange-traded fund (ETF) založeného na spot cene.

Bývalý pracovník U.S. National Security Agency (NSA) a Centrálnej Spravodajskej Služby (CIA), upozornil na možné nebezpečenstvá spojené s dominanciou tradičnej financie nad hlavnou kryptomenou.

„Myslím, že musíme pripomínať, najmä v týchto chvíľach nestability, že sme všetci súčasťou oveľa väčšej hry a Bitcoin je jedným z našich silných prostriedkov v nej.

Systémy, ktoré ovplyvňujeme a na ktorých uplatňujeme páku – platby a financie – ovplyvnia, aký bude svet zajtrajška. Teraz musíme prekonať niekoľko prekážok, aby sme tam dospeli významným spôsobom.

Momentálne príčinou vzrušenia ohľadom ceny je, že sa všetci tešia na ETFy alebo tak nejak. Skutočne nechceme, aby to bolo to, čo ovplyvňuje ceny, aj keď cena ide hore. Pretože to je druh podriadenosti, druh podrobenosti, procesom skrotenia, ktorý vidíme, ako sa rozvíja.“

Americká komisia pre cenné papiere a burzy (SEC) odkladá rozhodnutia o hŕbe žiadostí o BTC ETF so spotovou cenou, vrátane tej od BlackRock, od konca septembra.

Konečný termín na preskúmanie jednej žiadosti, ARK 21 Shares Bitcoin ETF, je 10. januára.

Snowdenvo varovanie pred možným nebezpečenstvom

V súčasnosti uznávaný whistleblower Edward Snowden zdôrazňuje stále silnejší význam Bitcoinu v globálnom svete zasiahnutom rozmachom vládneho sledovania, devalváciou fiškálnych mien a obmedzujúcimi politikami.

Kľúčové okamihy konferencie sa týkali úlohy decentralizovaných protokolov, ako je Bitcoin a Nostr, v poskytovaní kontroly jednotlivcom nad ich bohatstvom a súkromím.

Edward Snowden svojim príhovorom na konferencii určite prilákal najväčšie množstvo návštevníkov, keď pripomenul úlohu Bitcoinu na svojej ceste odporu proti vláde USA a jej neprimeranému sledovaniu občanov.

„Nemali by sme sa zameriavať na veci, aké sú ETF [fondy obchodované na burze]; mali by sme sa zamerať na základy.“

Záver

Pôsobiť v utajení nie je sloboda. Potreba CoinJoins a podobných je dôkazom, že nie ste voľní. Dokazovanie finančných prostriedkov je dôkazom neslobody.“

Kryptomenová komunita by mala pokračovať v inováciách a vytváraní decentralizovaných nástrojov, ktoré nepodliehajú existujúcim mocenským štruktúram.

Upozornenie: Tento článok je názorový a nepredstavuje investičnú radu. Pred akýmkoľvek rozhodnutím o investíciách do Bitcoinu, kryptomien alebo digitálnych aktív by mali investori podstúpiť dôkladnú analýzu. O akékoľvek stratu môžete prísť na vlastné riziko.

 

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár