Domovská stránka » Bitcoin prudko rastie, dosahuje hodnoty nevídané od novembra 2022

Bitcoin prudko rastie, dosahuje hodnoty nevídané od novembra 2022

od Lukáš Rezník

Bitcoin opäť na vzostupe investícií

V posledných piatich dňoch Bitcoin nabral na hodnote až do $35,000, čo je najviac od novembra 2022. Jeho hodnota sa za tento rok zdvojnásobila, pričom investorov láka možnosť nakúpiť burzovne obchodované fondy (ETF) Bitcoinu na renomovaných burzách, namiesto toho, aby sa museli zaoberať menej regulovanými a niekedy neistými krypto platformami ako sú FTX, Binance a iné.

Kryptomena získava na legitímnosti

Posledné dni priniesli novú vlnu nadšenia, keď sa Bitcoinový burzovne obchodovaný fond BlackRock objavil v zozname pod dohľadom Depository Trust a Clearing Corp., teda burzový tým pre akcie a ETF. BlackRock požiadal v júni o registráciu Bitcoinového spotového ETF, ktorý ešte čaká na schválenie. Táto spoločnosť je najväčším poskytovateľom ETF na svete a spravuje bilióny dolárov aktív. Bitcoinový ETF od BlackRocku by kryptomene dodal ďalšiu dávku legitímnosti.

Samozrejme, prítomnosť tohto fondu v DTCC ešte neznamená, že fond bol naozaj spustený alebo že sa to nevyhnutne stane, ako zdôrazňuje Samer Hasn, analytik na XS.com. Je to však súčasť príprav na rýchle uvedenie fondu na trh.

Existujú aj ďalšie spoločnosti, ktoré sa snažia získať schválenie na uvedenie podobných ETF Bitcoinu na trh, vrátane spoločnosti Grayscale Investments, ktorej ETF bol pôvodne zamietnutý americkou Komisiou pre cenné papiere a burzy (SEC). No v auguste rozhodola trojčlenná porota odvolacieho súdu DC, že komisia sa nedostatočne vyjadrila k dôvodom zamietnutia.

To však ešte neznamená, že fond je schválený a investorovia by možno mohli byť príliš optimistickí. Sand Hasn tvrdí, že „tieto rýchle nárasty ceny Bitcoinu sú trochu prehnané“. Regulačné a legislatívne obavy stále zahmlievajú túto dilemu, a dohľadový orgán necháva priestor pre pokračujúce právne bitky.

Ďalší dôvod pre rast Bitcoinu: strach

Aký je ďalší dôvod rastu Bitcoinu? Ironicky, strach. V časoch neistoty sa niektorí investori obracajú k Bitcoinu ako k digitálnemu bezpečnému prístavu. Preto sa niekedy nazýva „digitálne zlato“, čo je spôsob, ako investori môžu prekročiť hranice tradičných akcií a dlhopisov.

Dajte nám vedieť svoje myšlienky o tomto novom trende v komentároch nižšie!

 

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár