Domovská stránka » Rozšírenie bezpečnosti kryptomien: Multisig peňaženky

Rozšírenie bezpečnosti kryptomien: Multisig peňaženky

od Lukáš Rezník

Svet kryptomien

Svet kryptomien je dynamický a neustále sa meniaca oblasť. Hoci kryptomeny ponúkajú široké možnosti pre investície a transakcie, často sa stretávame s bezpečnostnými výzvami.

Čo sú jednoducho podpísané krypto peňaženky a kde sú ich nedostatky?

Jednoducho podpísané krypto peňaženky sú digitálne alebo analógové úložiská potrebné pre prístup k vlastníctvu kryptomien. Majú dva základné prvky – verejný kľúč a súkromný kľúč. Verejný kľúč je ako číslo bankového účtu, zatiaľ čo súkromný kľúč je ako PIN kód k tomuto účtu. Bezpečnosť týchto peňaženiek by mala byť na prvom mieste, pričom najbezpečnejším spôsobom uchovávania je v tzv. studených peňaženkách – offline a nedostupných tretím stranám.

Avšak aj pri jednoducho podpísaných krypto peňaženkách existuje teoretické riziko, že ak niekto je schopný ukradnúť súkromný kľúč z počítača (tzv. horúcej peňaženky) alebo dokonca zo studenej peňaženky, mohli by potenciálne získať vlastníctvo nad kryptomenami.

Čo sú multisig peňaženky?

Multisig peňaženky sú krypto peňaženky, ktoré vyžadujú aspoň dva súkromné kľúče na podpísanie transakcie, čo ich robí bezpečnejšími ako jednoduché peňaženky. Neprinášajú iba zvýšenú bezpečnosť tímom a organizáciám, ktoré potrebujú spravovať zdieľané aktíva a vykonávať viaceré transakcie, ale aj jednotlivým držiteľom kryptomien. Tieto peňaženky tiež ponúkajú vysokú úroveň zabezpečenia pre skupiny alebo organizácie, ktoré sú rozptýlené po celom svete a ktoré sa snažia spravovať finančné prostriedky v nezastupiteľných prostrediach.

Ako vytvoriť multisig peňaženku?

Všeobecne platí, že nastavenie multisig peňaženky nie je oveľa zložitejšie ako vytvorenie jednoduchej peňaženky. Po vybraní spolu-podpisovateľov alebo počtu ľudí, s ktorými chcete peňaženku zdieľať, jednoducho pridáte účastníkov do peňaženky niekoľkými kliknutiami a tiež vyberiete, koľko podpisov chcete vyžadovať, aby bola transakcia platná. Všetci spolu-podpisovatelia potrebujú vedieť heslo nazývané „hlavný verejný kľúč“ na prístup k zdieľanej multisig peňaženke.

Multisignaturné peňaženky: Pokročilý bezpečnostný nástroj

Multisignaturné peňaženky sú jedným z najpokročilejších bezpečnostných nástrojov dostupných pre užívateľov kryptomien. Avšak, mnoho investorov ich nepoužíva, pretože nerozumejú ich fungovaniu. Hoci multisig peňaženky poskytujú vynikajúcu bezpečnosť, niektoré vysoko profilové porušenia bezpečnosti, ako napríklad hack Ronin Network v hodnote 625 miliónov dolárov, pochádzali z kompromitovaných multisig peňaženiek, kde boli súkromné kľúče uložené nesprávne.

Typy multisig peňaženiek a výhody a nevýhody ich adopcie

Existuje niekoľko typov multisig peňaženiek, ako napríklad 1-z-2, 2-z-3 alebo 3-z-5, ktoré sa odlišujú podľa počtu podpisovateľov potrebných na overenie transakcie. Rovnako existujú aj hostiteľské a nehostiteľské multisig peňaženky. Hostiteľská multisig peňaženka je jedna vytvorená s platformou tretej strany, napríklad Coinbase Custody alebo BitGo, ktoré zabezpečujú kryptomeny pomocou inštitucionálnych riešení a dávajú klientom prístup k multi-signaturným funkcionalitám. Ne-hostiteľská peňaženka je taká, kde jednotlivec alebo organizácia drží súkromné kľúče, namiesto využitia dôveryhodnej tretej strany.

Multisig peňaženky ponúkajú užívateľom niekoľko jedinečných výhod. Sú spojené so zvýšenou bezpečnosťou a pokojom mysle, ktorý je obzvlášť dôležitý vzhľadom na rastúce bezpečnostné obavy v oblasti kryptomien a nezvratnosť blockchainových transakcií. Na druhej strane, bezpečnosť poskytovaná multisig peňaženkami prichádza na úkor pohodlia. Táto kompromisia robí multisig peňaženky menej ideálnymi pre určité scenáre.

Záver

Multisig peňaženky sú vynikajúcim prostriedkom na ochranu vašich digitálnych aktív. Avšak, nie sú dokonalé. Multisig peňaženky môžete používať len v prípade, ak máte dostatočné znalosti o kryptomenách a považujete sa za odborníka v pokročilých bezpečnostných postupoch.


Pokojne pridajte svoje myšlienky a skúsenosti v komentároch a posuňte túto diskusiu ďalej.

 

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár