Domovská stránka » Podrobnejšie sa pozrite na Sidechains

Podrobnejšie sa pozrite na Sidechains

od Július Šimon

Úvod do konceptu Sidechains

Sidechain je autonómna blockchainová sieť, ktorá funguje nezávisle od Ethereumu a je pripojená k Ethereum Mainnet prostredníctvom dvojsmerného mosta. Sidechains môžu mať vlastné blokové parametre a konsenzuálne algoritmy, ktoré sú často navrhnuté na efektívne spracovanie transakcií. Použitie sidechainu si však vyžaduje kompromisy, pretože nezdedia bezpečnostné vlastnosti Ethereumu. Oproti L2 (Layer 2) riešeniam škálovania, sidechains neodosielajú zmeny stavu a údaje transakcií späť do Ethereum Mainnet.

Sidechains v určitej miere obetujú decentralizáciu alebo bezpečnosť za účelom dosiahnutia vysokej priepustnosti (takzvaná 3D dilema škálovania). Ethereum sleduje víziu škálovania bez kompromisov v decentralizácii a bezpečnosti, ako je vyjadrené v jeho vyhlásení o vylepšeniach.

Ako fungujú sidechains?

Sidechains sú autonómne blockchainy, ktoré majú rôzne histórie, vývojové plány a dizajny. Hoci sidechain na prvý pohľad môže vyzerať tak, že má niekoľko podobností s Ethereumom, má niekoľko charakteristických vlastností.

Konsenzuálne algoritmy

Jednou z vlastností, ktoré robia sidechains unikátnymi (tj. odlišnými od Ethereumu), je používaný konsenzuálny algoritmus. Sidechains sa nespoliehajú na Ethereum pre dosiahnutie konsenzu a môžu si vybrať alternatívne konsenzuálne protokoly, ktoré im vyhovujú. Niekoľko príkladov konsenzuálnych algoritmov používaných na sidechains obsahuje:

Sidechains, rovnako ako Ethereum, majú validujúce uzly, ktoré overujú a spracúvajú transakcie, vytvárajú bloky a udržiavajú stav blockchainu. Validátori sú tiež zodpovední za udržiavanie konsenzu v celej sieti a jej obranu proti nepriateľským útokom.

Parametre blokov

Ethereum stanovuje obmedzenia na časy blokov (tj. čas potrebný na vytvorenie nových blokov) a veľkosti blokov (tj. množstvo údajov obsiahnutých v bloku vyjadrené v plyne). Na druhej strane, sidechains často prijímajú iné parametre, ako sú rýchlejšie časy blokov a vyššie limity plynu, aby dosiahli vysokú priepustnosť, rýchle transakcie a nízke poplatky.

Aj keď to má niektoré výhody, má to základné dôsledky pre decentralizáciu siete a bezpečnosť. Parametre blokov, ako sú rýchle časy blokov a veľké veľkosti blokov, zvyšujú náročnosť prevádzky plného uzla – čo zanecháva len niekoľko „supernodov“, ktoré sú zodpovedné za zabezpečenie reťazca. V takomto scénari sa zvyšuje možnosť kolúzie validátorov alebo nepriateľského prebratia reťazca.

Preto je dôležité, aby blockchainy mohli škálovať bez poškodenia decentralizácie, keď je udržiavanie uzla otvorené pre každého – nie nevyhnutne len pre strany so špecializovaným hardvérom. Preto sú v súčasnosti prebiehajúce snahy o zabezpečenie toho, aby každý mohol spustiť plný uzol v sieti Ethereum.

Kompatibilita s EVM

Niektoré sidechains sú kompatibilné s EVM (Ethereum Virtual Machine) a sú schopné vykonávať kontrakty vyvinuté pre EVM. EVM-kompatibilné sidechains podporujú inteligentné zmluvy napísané v Solidity, ako aj iné EVM programovacie jazyky inteligentných zmlúv, čo znamená, že inteligentné zmluvy napísané pre Ethereum Mainnet budú fungovať aj na EVM-kompatibilných sidechains.

To znamená, že ak chcete použiť svoju dapp na sidechainu, stačí nasadiť svoju inteligentnú zmluvu na tento sidechain. Vyzerá to, cíti to a správa sa to presne ako Mainnet – píšete zmluvy v Solidity a komunikujete s reťazcom prostredníctvom RPC sidechains.

Keďže sidechains sú kompatibilné s EVM, považujú sa za užitočné riešenie škálovania pre dApps založené na Ethereumu. So svojou dapp na sidechainu môžu používatelia využívať nižšie poplatky za plyn a rýchlejšie transakcie, najmä ak je Mainnet preťažený.

Pokračovanie v texte sa však zaoberá významnými kompromismi spojenými s používaním sidechainu. Každý sidechain je zodpovedný za svoju bezpečnosť a nezdedí bezpečnostné vlastnosti Ethereumu. To zvyšuje možnosť nepriateľského správania, ktoré môže ovplyvniť vašich užívateľov alebo ohroziť ich prostriedky.

Prenos aktív

Aby sa autonómna blockchainová sieť stala sidechain k Ethereum Mainnet, musí byť schopná uľahčiť prenos aktív z Ethereum Mainnetu a opačne. Táto interoperabilita s Ethereumom je dosiahnutá prostredníctvom blockchainového mostu. Mosty využívajú inteligentné kontrakty nasadené na Ethereum Mainnet a sidechain na kontrolu prenosu prostriedkov medzi nimi.

Aj keď mosty umožňujú používateľom presúvať prostriedky medzi Ethereum a sidechain, aktíva nie sú fyzicky premiestnené medzi oboma reťazcami. Namiesto toho sa používajú mechanizmy, ktoré zvyčajne zahŕňajú tvorbu a likvidáciu, na prenos hodnoty medzi reťazcami.

Výhody a nevýhody sidechains sa ukážu až v praxi. Tu je skrátený prehľad toho, čo môžete očakávať:

Výhody a nevýhody sidechains

Výhody:
* Technológia, na ktorej sú založené sidechains, je dobre zavedená a je predmetom rozsiahleho výskumu a vylepšení v dizajne.
* Sidechains podporujú všeobecné výpočty a poskytujú kompatibilitu s EVM (môžu spustiť Ethereum dApps).
* Sidechains používajú rôzne modely konsenzu na efektívne spracovanie transakcií a zníženie transakčných poplatkov pre užívateľov.
* EVM-kompatibilné sidechains umožňujú dApps rozšíriť ich ekosystém.

Nevýhody:
* Sidechains obetujú určitú mieru decentralizácie a dôveryhodnosti pre škálovateľnosť.
* Sidechain používa autonómny konsenzuálny mechanizmus a nedostáva bezpečnostné záruky od Ethereumu.
* Sidechains vyžadujú vyššie dôveryhodnostné predpoklady (napr. skupina nepriateľských validátorov sidechain môže spáchať podvod).

Ako už bolo spomenuté vyššie, niekoľko projektov poskytuje implementácie sidechains, ktoré môžete integrovať do svojich dApps.

Radi by sme počuli vaše myšlienky a názory na sidechains. Nezabudnite pridať svoje komentáre nižšie.

 

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár