Domovská stránka » HODL: Originál, ktorý sa stal mantrou investorov

HODL: Originál, ktorý sa stal mantrou investorov

od Lukáš Rezník

Vznik označenia HODL: Zábavný omyl investora

Pôvod slova HODL je často vítaný v hlučnom svete kryptomien. Tento výraz, ktorý sa stal mantrou mnohých investorov, bol v skutočnosti preklepom.

V roku 2013 používateľ fóra BitcoinTalk s menom GameKyuubi vyjadroval nespokojnosť nad správaním obchodníkov a neznalosťou nových investorov. Tento používateľ priznal, že bol pod vplyvom alkoholu a vyhlásil, že napriek rastu a poklesu ceny Bitcoinu nebude svoje BTC predávať.

Jeho príspevok bol nazvaný „I AM HODLING“ a používateľ priznal, že sa pri napísaní nadpisu pokúsil o opravu chyby, ale nebol schopný to urobiť kvôli svojmu opitému stavu. „Uvedomil som si znova, že som zlý obchodník a VIEM, ŽE SOM ZLÝ OBCHODNÍK. Dobrý obchodník môže pri výkyvoch na trhu len vziať tvoje peniaze, ak ich predáš.“

Komunita začala používať HODL

Po pridaní príspevku, ktorý svedčil o jeho skúsenostiach a hrubých chybách, sa stal okamžitým hitom medzi obchodníkmi s kryptomenami. Zdrojom všetkých príhod a mémov bola odvaha používateľa skrytá za opatrnosťou počítača. Príspevok bol prečítaný viac ako 794 000-krát a dostal sa do vedomia celosvetovej verejnosti.

V roku 2013 prežíval Bitcoin – okrajové aktívum – prudkú volatilitu, keď začal rok s cenami na úrovni 13,28 dolára, skočil na 230 dolárov v apríli a znížil na 68,50 dolára. Skúsení obchodníci predávali vrcholy a kupovali dna, zatiaľ čo neinformovaní obchodníci nereagovali s ohľadom na pretrvávajúci vplyv, čo používateľ uvedol na spôsob ako najlepšie zvládnuť HODL.

HODL ako investičná stratégia

V prvom rade by malo byť zrejmé, že pojmu HODL sa v súčasnosti nerozumie ako skratka pre „Hold On For Dear Life“, teda „výdrž pre drahý život“. Stratégia HODLingu sa postupne rozšírila aj do ďalších tried aktív, vrátane akcií, kde sa investorom odporúča, aby nepredávali svoje aktíva, aj keď nastávajú obdobia extrémnej volatility.

Popularita HODL súvisí s termínmi ako Diamond Hands a Paper Hands. V jazyku kryptomien sa termínom diamond hands rozumie skúsený hodler, ktorý sa odmietne svojho aktíva vzdať aj napriek ťažkým prekážkam a vysokému riziku strát. Na druhej strane sa termínom paper hands myslia investori, ktorí predávajú svoje aktíva príliš skoro pri najmenšom náznaku finančného rizika.

V prípade hodlerov Bitcoinu z roku 2013 sme zaznamenali úžasný nárast hodnoty o 34,590%, pričom ceny sú na úrovni neuveriteľných 48 555 dolárov. Najjasnejším príkladom investorov, ktorí hodlujú svoje BTC, je MicroStrategy od Michaela Saylora, ktorý skončil v nákupnej horúčke bez toho, aby predal akékoľvek zo svojich aktív.

Kto sa stal nositeľom kultúry HODL

Kultúra HODL pomohla dlhodobým investorom do Bitcoinu a ostatných kryptomien. Kritici však upozorňujú, že táto mentalita funguje len v prípade, že hodnota kryptomien bude naďalej rásť.

V tomto kontexte nie je podstatné, či je stratégia HODL dobrá, alebo nie. Pre niektorých investorov je HODL správnym prístupom, pre iných možno nie. Faktom je, že z dlhodobého hľadiska sa stratégia HODL ukázala ako veľmi účinná.

Predstavte si, že ste v roku 2013 investovali do Bitcoinu a dodnes ste tento Bitcoin nepredali. Máte oveľa viac, ako ste mali v roku 2013. A to je práve sila stratégie HODL.

Vyjadrite svoje názory na túto tému v komentároch nižšie. Je podľa vás HODL efektívnou stratégiou pre investovanie do kryptomien, alebo ide len o zavádzajúci trend?

 

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár