Domovská stránka » Odhalenie mýtov: čo je Satoshi a ako funguje?

Odhalenie mýtov: čo je Satoshi a ako funguje?

od Lukáš Rezník

Súčasťou Bitcoinu: Satoshi

Satoshi predstavuje atomickú jednotku bitcoinu; každý bitcoin je deliteľný na 100 000 000 satoshi, ktoré sú často skracované na sat. Názov satoshi vznikol na počesť zakladateľa Bitocinu – Satoshi Nakamoto.

Na blockchaine Bitcoinu sú všetky hodnoty vyjadrené v jednotkách satoshi, ktoré sú zakódované priamo v zdrojovom kóde. Tieto hodnoty sa následne premenia na bitcoiny pre lepšiu zrozumiteľnosť a čitateľnosť.

Rozdelenie Bitcoinu

Existencia satoshi poskytuje Bitcoinu skvelú deliteľnosť: kým jednoduchý bitcoin je v súčasnosti v hodnote tisícok USD, satoshi stojí zlomky centu. To ponúka Bitcoin oproti tradičným menám väčšiu flexibilitu a umožňuje jednotlivcom realizovať mimoriadne malé transakcie nazývané mikrotransakcie.

V včasnej histórii Bitcoinu jeho nízka cena a nízke transakčné poplatky umožnili jeho využitie pri vysoko frekventovaných transakciách s malou hodnotou. Niekoľko webových stránok s online hazardnými hrami rýchlo adoptovali Bitcoin.

V súvislosti s meteorickým nárastom ceny Bitcoinu v poslednom desaťročí a súvisiacim nárastom transakčných poplatkov boli takéto prípady užívania vo veľkej miere opustené. Avšak boli vytvorené aj sekundárne vrstvy ako Lightning Network a Liquid Network, ktoré umožňujú rýchlejšie a lacnejšie Bitcoin transakcie.

Využívanie Satoshi

Keďže cena Bitcoinu je ešte stále nižšia ako 1 milión dolárov, satoshi má hodnotu menej ako cent. Preto mnohí používatelia Bitcoinu považujú za jednoduchšie vyjadriť ceny tovaru v Bitcoine. Avšak vyjadrovanie cien v satoshi získalo na popularite v posledných rokoch, keď cena Bitcoinu stúpala.

V niekoľkých prípadoch, najmä pri mikroplatbách, je satoshi štandardnou mernou jednotkou. Napríklad takmer všetky peňaženky a prehliadače blokov uvádzajú rýchlosť transakčných poplatkov v satoshi na vByte. Keďže cena Bitcoinu naďalej rastie, satoshi sa môže stať štandardnou jednotkou pre mnohé alebo všetky ceny Bitcoinu.

Otázky a odpovede

Na záver by sme chceli doplniť, že satoshi je najmenšia hodnota Bitcoinu. Na dnešný deň je sto miliónov satoshi rovnakých jednému Bitcoinu. Hodnota satoshi sa mení podľa trhovej hodnoty Bitcoinu. Napríklad 12. februára 2023 mal Bitcoin trhovú cenu 21 970,70 dolárov, v tom prípade bol jeden satoshi v hodnote 0,000219707 dolára. Ak by ste mali v tom čase 10 000 satoshi, bola by ich hodnota 2,20 dolára.

Satoshi je možné kúpiť na online burze kryptomien. Väčšina burz uvádza trhy pre niekoľko kryptomien a ich súvisiace hodnoty, pričom ponúka možnosť ich kúpiť alebo predať.

Zdielajme spolu naše názory ohľadom Satoshi a Bitcoinu. Diskusiu otvárame v komentároch nižšie.

 

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár