Domovská stránka » Porozumenie modelu UTXO

Porozumenie modelu UTXO

od Lukáš Rezník

Čo je to UTXO model?

Nevyúčtovaný transakčný výstup (UTXO) je odborný termín pre množstvo digitálnej meny, ktorá zostáva po transakcii s kryptomenou. Môžete na to hľadieť ako na drobné, ktoré dostanete po nákupe produktu, ale nie je to menšia menová jednotka – ide o transakčný výstup v databáze generovanej sieťou, ktorý umožňuje transakcie bez presnej výmeny.

Neúčtovaná časť celej kryptomeny z transakcie sa používa ako účtovná jednotka. Rovnako ako účtovníctvo s dvojitým zápisom má každá transakcia vstup a výstup.

Príklad použitia modelu UTXO

Predstavte si napríklad, že 1 BTC je vedro plné mincí. Každá minca predstavuje UTXO. Kúpite niečo od Boba za 0,5 BTC, sieť dá Bobovi celé vedro mincí a pošle vám späť 0,5 BTC, ktoré vám dlhujú ako „výdavok“. Teraz máte UTXO v hodnote 0,5 BTC, ktoré nemožno rozdeliť na menšie množstvá.

Iný pohľad na model UTXO

Model UTXO je protokol pre distribúciu bitov dát, z ktorých je kryptomena tvorená a môže byť na prvý pohľad ťažko zrozumiteľný. Sieť kryptomeny alebo vývojár vníma UTXO oveľa odlišnejšie než bežný užívateľ kryptomeny.

Užívateľ kryptomeny vidí len sumu, ktorú minul a zostávajúcu sumu vo svojej peňaženke. Pre neho je to podobné ako použitie bankovky s hodnotou 1 dolár na nákup predmetu za 0,50 doláru – dostanete výdavok, dáte ho do vrecka a pokračujete vo svojom dni.

Cieľom modelu UTXO je umožniť užívateľom sledovať vlastníctvo všetkých častí tejto kryptomeny. Určené pre anonymitu, UTXO sú spojené s verejnými adresami viditeľnými pre celú sieť.

 

Rozdiel medzi modelom UTXO a modelom zostatkového účtu

UTXO a model zostatkového účtu sú dva rozdielne spôsoby sledovania peňazí a transakcií; Bitcoin používa UTXO, zatiaľ čo Ethereum používa model zostatkového účtu.

Bitcoin je založený na modeli blokovej siete UTXO, kde sa transakcia delí na rôzne časti – vstupy a výstupy. Zostatok v peňaženke užívateľa sleduje všetky transakcie UTXO.

Ethereum je založený na modeli účtu / zostatku. Tento model zabezpečuje, že zostatok na účte je dostatočne veľký alebo aspoň rovnaký ako suma transakcie, ktorá sa má minúť.

Celkovo väčšina vývojárov považuje model UTXO za bezpečnejší a vyžaduje si menšie úložisko v porovnaní s modelom účtu / zostatku, ktorý vyžaduje viac úložiska pre veľké bloky dát.

Opísali sme základy modelu UTXO. Aké sú vaše ďalšie otázky alebo pripomienky? Pridajte ich do diskusie nižšie.

 

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár