Domovská stránka » Rozumieť Hashrate Bitcoinu: Dôležitosť výpočtovej sily pri ťažbe kryptomien

Rozumieť Hashrate Bitcoinu: Dôležitosť výpočtovej sily pri ťažbe kryptomien

od Lukáš Rezník

Úvod do ťažby Bitcoinu

Hovoriac o bitcoine a jeho ťažbe, zvyčajne sa stretávame s termínom „hashrate“. Hashrate označuje celkovú kombinovanú výpočtovú silu, ktorá sa používa na ťažbu a spracovanie transakcií na blockchaine s dôkazom práce (Proof-of-Work), ako je napríklad Bitcoin.

Ako to funguje?

Hash je fixovaná dĺžka alfanumerického kódu, ktorý sa používa na reprezentáciu slov, správ a údajov akejkoľvek dĺžky. Projekty kryptomien používajú rôzne hashovacie algoritmy na vytvorenie rôznych typov hash kódov. Ak sa zmení jedna hodnota pomenovaná ‚nonce‘, vytvorí sa úplne nový hash. Je to ako lotériový tiket, kde každý nový hash je unikátny tiket s vlastnou sadou čísiel.

Ak napríklad vezmeme slovo „bitcoin“ a zmeníme prvé písmeno na „vitcoin“, dostaneme úplne iný hash. Každý vytvorený hash je náhodný a nemožno ho odhadnúť, takže môže trvať milióny odhadov – alebo hashov – kým sa dosiahne cieľový hash a baníci nezískajú právo pridať ďalší blok do blockchainu. Vždy, keď sa to stane, úspešný baník je odmenený balíkom čerstvo vytvorených mincí spolu s akýmikoľvek poplatkami za transakcie, ktoré sú uložené v novom bloku.

Dôležitosť hashrate

Hashrate je dôležitým indikátorom hodnotenia sily blockchainovej siete – špeciálne jej bezpečnosti. Čím viac strojov, ktoré spravodliví baníci používajú na nájdenie ďalšieho bloku, tým viac stúpa hashrate a tým ťažšie je sieť narušiť pre úmyselné útočnené subjekty.

Dôsledky zmeny hashrate

Mnohé faktory môžu ovplyvniť hashrate. Baníci si môžu vybrať, ktorú kryptomenu chcú ťažiť. Keďže ťažba má náklady (energiu, hardware, čas), baníci sú motivovaní ťažiť kryptomeny s najvyšším potenciálnym ziskom z investícií.

Vysoký hashrate naznačuje, že je tam väčšia konkurencia, ale odmena by mohla stáť za to. Baníci obvykle rozhodujú, ktoré mince chcú ťažiť na základe hodnotenia nákladov na ťažbu mince oproti odmene. Je to systém samoregulácie.

Ak hashrate klesne, znamená to, že na overenie a pridanie transakcií do blockchainu tejto kryptomeny je potrebná menšia výpočtová sila. Toto by mohlo učiniť danú krypto menej decentralizovanú, pretože by bolo potrebných menej baníkov na prebratie siete.

Menej decentralizovaná kryptomena je spojená s väčším rizikom. Ak zlý aktér prevezme sieť, môže sieť vážne narušiť. To predstavuje obrovské riziko pre investičné platformy a investorov.

Ak hashrate kryptomeny prudko klesá, kryptomenové platformy sa môžu rozhodnúť obmedziť obchodovanie alebo vylúčiť danú kryptomenu na ochranu seba a svojich zákazníkov pred stratou finančných prostriedkov.

Pozývame vás, aby ste sa podelili o svoje názory a komentáre na túto tému!

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár