Domovská stránka » Odhadovaný Počet Stratených Bitcoinov: 4 milióny

Odhadovaný Počet Stratených Bitcoinov: 4 milióny

od Lukáš Rezník

Problém stráty Bitcoinu

Bitcoin, najpopulárnejšia kryptomena od roku 2009, čelí výzvam pre investorov, pričom jednou z najväčších je miera, na akú Bitcoin sa stráca a je úplne odstránený z obehu. Keďže Bitcoin je digitálny majetok, čoraz častejšie sa vyskytuje, že investori strácajú prehľad o svojich nákupoch.

Podľa odhadov sa v roku 2022 stratí približne 4 milióny bitcoinov, v hodnote asi 140 miliárd amerických dolárov, ktoré sa považujú za nenávratne stratené. Toto číslo zdôrazňuje nestabilitu investovať do bitcoinu v súčasnej dobe.

Vplyv stratených Bitcoinov na dynamiku trhu

Trvalá strata Bitcoinov efektívne znižuje celkovú ponuku. Toto obmedzené množstvo môže viesť ku zvýšeniu jeho trhovej ceny, čo sa môže investične zdať ako príťažlivý aspekt. Avšak, to môže negatívne ovplyvniť trhovú dynamiku, pretože umelo nadhodnotené ceny môžu viesť k neopodstatneným špekuláciám, manipulácii s trhom a dokonca k náhlym poklesom ceny. Široko rozšírené straty Bitcoinu môžu tiež podkopať dôveru investorov, čo môže vyvolať väčší predaj a tým ďalej znížiť cenu Bitcoinu.

Časté príčiny straty Bitcoinu

Strata Bitcoinu sa pripisuje niekoľkým príčinám, vrátane:

  • Nehôd: Strata súkromného kľúča alebo náhodné odstránenie peňaženky Bitcoin znamená, že Bitcoin je nenávratne stratený.
  • Krádeže: Nie je možné získať späť Bitcoiny, ktoré boli ukradnuté hackerami alebo podvodníkmi.
  • Podvody: Podvodné aktivity, ako napríklad falošné Bitcoinové burzy alebo peňaženky, môžu viesť k strate Bitcoinov.
  • Tvrdé delenie: Ak dôjde k nesúhlasnému „tvrdému deleniu“ v blockchaine Bitcoinu, môžete prísť o svoje investície.
  • Bankrot burzy: Ak kryptomenová burza skrachuje, vaše bitcoiny sú pravdepodobne stratené.

Kedy je Bitcoin považovaný za „stratený“?

Bitcoin sa považuje za stratený, keď ho nikto nemôže minúť. Bitcoiny sú riadené súkromnými kľúčmi, podobne ako trezor alebo bankový sejf. Bez súkromného kľúča nemožno vytvoriť žiadny podpis, ktorý by umožnil minúť Bitcoin. Preto je ochrana súkromných kľúčov nevyhnutná na zabránenie straty Bitcoinu.

Neznáme množstvo stratených Bitcoinov

Bohužiaľ, nie je možné presne určiť celkový počet stratených Bitcoinov. V raných dňoch Bitcoinu si ľudia neboli vedomí jeho potenciálnej hodnoty, čo viedlo k nešťastným strátam a omylom. Predpokladá sa, že stratených je medzi 3-4 miliónmi Bitcoinov, pričom maximálna hranica sa znižuje z 21 miliónov na približne 17-18 miliónov.

Príklad Satoshi Nakamoto

Jedným z významných príkladov je súbor Bitcoinov, ktoré vlastnil tvorca Bitcoinu, Satoshi Nakamoto. Nikto nevie, čo sa stalo s týmito kľúčmi, alebo či stále existujú, najmä preto, že Bitcoiny sa od ich vytvorenia nepohli. Toto efektívne odstránilo z obehu viac ako 1 milión Bitcoinov.

Možné opatrenia na ochranu peňaženiek Bitcoinov

Dnes existujú rôzne protokoly na ochranu súkromných kľúčov a hesiel pred potenciálnymi hrozbami. Dodržiavaním najnovších štandardov informačnej bezpečnosti a uchovávaním údajov sa môže pravdepodobnosť stráty Bitcoinov výrazne znížiť. Napriek zvyšujúcej sa miere stratených Bitcoinov, dáta z agentúr ako IntoTheBlock a Glassnode naznačujú, že veľká časť týchto Bitcoinov je pravdepodobne stratená navždy, čo zvyšuje dôležitosť prísnych bezpečnostných opatrení.

Vzhľadom na nestabilný charakter Bitcoinu je pre investora kľúčové byť ostražitý voči svojim obchodom a prijať opatrenia na ochranu svojich investícií.

Prosím, podelte sa o svoje myšlienky ohľadom tejto problematiky v komentároch nižšie.

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár