Domovská stránka » Vnútri Bitcoinovej siete a PoW Konsenzuálneho Mechanizmu

Vnútri Bitcoinovej siete a PoW Konsenzuálneho Mechanizmu

od Lukáš Rezník

Ponorte sa do sveta kryptomien

V tomto článku sa pozrieme na fungovanie Bitcoinovej siete, ktorá rieši tzv. Proof of Work (PoW) konsenzuálny mechanizmus. Objasnime jednotlivé úlohy a postavenie každého účastníka v tejto sieti.

PoW Konsenzuálny mechanizmus a Bitcoinová sieť:

Úplne uzly (Full Nodes):

Úplne uzly sú účastníci Bitcoinovej siete, ktoré si stiahnu a uchovávajú kompletnú kópiu blockchainu. Samostatne overujú všetky transakcie a bloky podľa pravidiel Bitcoinového protokolu. Tieto pravidlá zahŕňajú skontrolovanie, aby výstup transakcií neprekročil vstup (nevytvárajú sa extra peniaze), transakcie sú riadne podpísané a bloky sú správne hashované a neprekračujú limit veľkosti.
Úplne uzly pomáhajú udržiavať sieť bezpečnou a robustnú tým, že zabezpečujú integritu blockchainu a dodržiavanie pravidiel. Platné transakcie a bloky prenášajú ďalším uzlom, a tak pomáhajú široko šíriť konsenzus cez sieť.

Banské práce:

Banskými prácami sa zaoberajú špecializované „úplne uzly“, ktoré pridávajú nové transakcie do blockchainu. Vykonávajú kľúčovú funkciu nazývanú mining (banské práce), ktorá zahŕňa zber transakcií z pamäťového poolu (zbierky nepotvrdených transakcií), vytvorenie bloku z nich a potom vyriešenie zložitej matematickej úlohy, ktorá vyžaduje výpočtové úsilie na nájdenie špecifického hashe pod určitým limitom.
Prvý baník, ktorý túto úlohu vyrieši, oznámi svojím kolegom nový blok. Ostatné úplne uzly potom samostatne overujú správnosť bloku. Ak je blok platný, pridá sa do blockchainu a úspešnému baníkovi sa odmenia bitcoiny (odmena za blok) a transakčnými poplatkami.
Banské práce vyžadujú značný výpočtový výkon a vykonávajú sa pomocou špecializovaného hardvéru nazývaného ASICs (Applikácia špecifické integrované obvody).

Banské bane (Mining Pools):

Vzhľadom na to, že banské práce sú náročné na zdroje a šance na vyriešenie úlohy samostatne sú kvôli konkurencii malé, baníci sa často zoskupujú v takzvaných banských baní. V týchto baních sa kombinujú výpočtové zdroje na zvýšenie šancí na baník bloku. Keďže bane úspešne vybania blok, odmena sa distribuuje medzi členov bane podľa množstva prispievaného výpočtového výkonu.

Rola dôvery:

V Bitcoinovej sieti je dôvera distribuovaná. Namiesto toho, aby sme mali centrálnu autoritu, ktorá overuje transakcie a udržuje účtovníctvo, Bitcoin sa spolieha na kolektívny overovací proces úplných uzlov a konkurenčný proces banských prác. Tento dizajn zabezpečuje, že jednotlivec nemôže ovládať sieť alebo upravovať blockchain bez súhlasu siete.

Zabezpečenie a decentralizácia:

Táto decentralizovaná konkurencia v banských prácach a overovania udržuje bezpečnosť Bitcoinovej siete. Čím je sieť viac decentralizovaná (tj., čím viac úplných uzlov a baníkov sa zúčastňuje), tým je bezpečnejšia proti útokom ako dvojitá výdaja alebo 51% útoky (keď jednotlivec získa kontrolu nad väčšinou banského výkonu).

 

Na záver, v Bitcoinovom systéme PoW, úplné uzly konajú ako strážcovia pravidiel konsenzu, zatiaľ čo baníci sú tí, ktorí prostredníctvom výpočtového úsilia pridávajú nové transakcie do blockchainu vo forme blokov. Úplné uzly kontrolujú prácu baníkov a ak súhlasia, že pravidlá boli dodržané, prijímajú blok a aktualizujú svoju kópiu blockchainu. Tento proces drží sieť Bitcoin bezpečnú, bezdôveryhodnú a decentralizovanú.

Máte záujem o problematiku Bitcoinu a Proof of Work mechanizmu, alebo máte k nej nejaké otázky alebo názory? Neváhajte nám napísať do komentárov. Každý váš názor je dôležitý.

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár