Domovská stránka » Kazachstan zatvára Coinbase a ďalšie burzy v rámci prísnych regulačných opatrení

Kazachstan zatvára Coinbase a ďalšie burzy v rámci prísnych regulačných opatrení

od Lukáš Rezník

Kazachstan zablokoval prístup k významnej krypto-burze

Nedávno bol v Kazachstane blokovaný prístup ku prominentnej krypto-burze Coinbase a k niektorým online maklérskym stránkam vrátane New York Mercantile Exchange (NYMEX). Táto informácia bola zverejnená miestnymi médiami 7. novembra.

Je to založené na prísnej legislatíve Kazachstanu, ktorá je známa ako „Zákon o digitálnych aktívach“. Táto komplexná legislatíva nastavuje pravidlá pre vydávanie a obchodovanie s digitálnymi aktívami v rámci krajiny.

V Kazachstane je potrebná licencia na obchodovanie s digitálnymi aktívami

Cieľom Zákona o digitálnych aktívach je vytvoriť štruktúrované regulačné prostredie pre sektor kryptomien a poskytnúť konkrétne usmernenia pre činnosti online maklérov.

Hlavným cieľom je zabezpečiť, aby sa aktivity obchodovania s kryptomenami riadili podľa vopred stanovených regulačných parametrov a tak podporovali bezpečné a kontrolované prostredie pre transakcie s digitálnymi aktívami.

Podľa nových pravidiel je vydávanie a obchodovanie s nekrytými digitálnymi aktívami v krajine zakázane, pokiaľ sa neuskutočňujú v rámci Astana International Financial Center (AIFC).

Spoločnosti, ktoré chcú ponúkať služby súvisiace s digitálnymi aktívami, musia získať licenciu od finančnej inštitúcie Astany. Binance a Bybit sú dve kryptoburzy, ktoré získali licencie na prevádzku v tejto krajine v posledných mesiacoch.

Podľa správy vláda verí, že Coinbase je v priamom rozpore s reguláciami, pretože nemá licenciu na prevádzku v AIFC. Prístup na webstránku burzy bol následne blokovaný v súlade s ustanoveniami komunikačného zákona, ktorý vyžaduje, aby poskytovatelia služieb obmedzili prístup na stránky so zakázaným obsahom.

Korespondencia s miestnymi finančnými regulačnými orgánmi

Prípad spoločnosti Coinbase predstavuje významný vývoj v rámci odvetvia kryptomien, ktorý zdôrazňuje dôležitosť dodržiavania miestnych finančných predpisov.

Ako hlavná medzinárodná kryptomenová burza, jej obmedzenie odráža záväzok Kazachstanu vynucovať svoje zákony a predpisy v tomto rýchlo sa vyvíjajúcom sektore.

Okrem Coinbase vláda zablokovala aj webové stránky spoločností Interactive Brokers a NYMEX. Kontrola Interactive Brokers sa týkala obáv týkajúcich sa potenciálnych podvodných aktivít a finančných pyramídových schém.

Webové stránky týchto spoločností boli však odblokované po tom, ako Finančná monitorovacia agentúra podala žiadosti o ich obnovenie.

Nedávne regulačné opatrenia v krajine vyvolali diskusie a obavy v rámci finančnej komunity. Niektorí odborníci kritizovali opatrenia a uvádzali, že môžu byť príliš široké alebo potenciálne chybné.

Kým Kazachstan pokračuje v navigácii vo svojej kryptomennej a finančnej regulačnej krajine, dopad týchto opatrení na digitálne aktíva a kryptoburzy pôsobiace v krajine zostáva predmetom neustáleho záujmu a diskusie.

Ak máte nejaké myšlienky alebo názory na túto tému, prosím, neváhajte sa podeliť o ne v komentároch nižšie.

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár