Domovská stránka » CME sa stane najväčšou burzou Bitcoin futures, prekoná Binance

CME sa stane najväčšou burzou Bitcoin futures, prekoná Binance

od Lukáš Rezník

CME preberá vedenie

Chicago Mercantile Exchange (CME), regulovaný trh s derivátmi, si po dvoch rokoch opäť získal post ako najväčšia burza pre Bitcoin (BTC) futures, čo naznačuje značný nárast dopytu zo strany inštitucionálnych obchodníkov. Podľa údajov od CoinGlass je CME momentálne na prvom mieste medzi burzami pre futures a trvalé futures kontrakty s otvoreným záujmom (OI) približne 4.07 miliardy dolárov.

To predstavuje nárast o 4% za posledných 24 hodín a získanie významného trhového podielu 24.7%. Na druhej strane, OI z Binance bola na úrovni 3.8 miliardy dolárov, pričom v rovnakom období zaznamenala pokles o 7.8%.

Ako CME prekonala Binance?

Zmena poradia v hodnotení prišla vo chvíli, keď veľké výkyvy cien na krypto trhu viedli k výraznému uvoľňovaniu páky. Táto volatilita spôsobila pokles celkového otvoreného záujmu o Bitcoin o 2 miliardy dolárov, ktorý predtým predstavoval 12 miliárd dolárov.

Zaujímavé je, že tento pokles mal viditeľnejší dopad na obchodníkov z Binance v porovnaní s účastníkmi na trhu CME.

Bitcoin zaznamenal nárast na 18-mesačné maximum takmer 38,000 dolárov, nasledovaný ostrým poklesom smerom k 36,000 dolárom, potom čo Blackrock registroval iShares Ethereum Trust v Delaware.

Rastúci trhový podiel CME signalizuje zvyšovanie inštitucionálneho záujmu

Postupné presúvanie CME na prvé miesto počas tohto roka naznačuje rastúci dopyt zo strany inštitucionálnych trhových účastníkov, ktorí chcú obchodovať s najväčšou a najviac používanou kryptomenou.

Výskumná štúdia publikovaná spoločnosťou Bitwise Asset Management v roku 2020 odhalila, že trh s Bitcoin futures CME  významne a štatisticky vedie spotový trh. David Lawant, vedúci výskumu na obchodnej platforme FalconX, zdôraznil, že CME pravidelne získava trhový podiel počas celého roku 2023. Rast sa zintenzívnil v posledných týždňoch v dôsledku zvýšeného trhového nadšenia pre aplikačný BTC spot ETF.

Lawant ďalej zdôraznil, že dominancia CME medzi veľkými tradičními finančnými inštitúciami naznačuje významný záujem tejto skupiny o svet kryptomien.

Treba tiež poznamenať, že CME sa presunula z štvrtej pozície a stala sa druhou najväčšou Bitcoin futures burzou len pred 10 dňami.

Často kladené otázky

Táto sekcia sa venuje hlavným otázkam týkajúcim sa tohto javu.

  1. Aký je rozdiel medzi CME a ostatnými burzami?Kým CME ponúka obchodovanie so štandardnými futures zmluvami s predom určenými dátumami expirácie, Binance a iné burzy ponúkajú ako štandardné futures, tak aj stále kontrakty bez expirácie.
  2. Aký bol vplyv výkyvu cien na burzy?Veľké výkyvy cien na krypto trhu vyvolali výrazné uvoľňovanie páky. Táto volatilita spôsobila pokles celkového otvoreného záujmu o Bitcoin o 2 miliardy dolárov, ktorý predtým narastal až na 12 miliárd dolárov.
  3. Ako Binance ovládala trh futures?Binance sa dlhodobo udržiavala na prvom mieste na trhu Bitcoin futures. Napriek tomu nedávne prekročenie miliardy dolárov v severoamerických Bitcoin futures svedčí o zvyšujúcej sa dominancii inštitúcií na trhu Bitcoin futures.

Máte k tejto téme nejaké názory? Povedzte nám to v komentároch nižšie.

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár