Domovská stránka » Podrobne o bitcoinovej adrese

Podrobne o bitcoinovej adrese

od Lukáš Rezník

Úvod do bitcoinovej adresy

Bitcoinová adresa je alfanumerický reťazec používaný na prijímanie bitcoinov do vašej peňaženky. Môžete na ňu hľadieť ako na emailovú adresu – ktokoľvek, kto má jednu z vašich bitcoinových adries, vám môže poslať bitcoin, rovnako ako ktokoľvek, kto má jednu z vašich emailových adries, vám môže poslať email.

Vzhľad bitcoinovej adresy

Bitcoinová adresa vyzerá ako dlhý reťazec písmen a čísel. Tu sú nejaké príklady:

1LMcKyPmwebfygoeZP8E9jAMS2BcgH3Yip

3E13MQrZvPHqSSTsdQaZzZiYPzjEDT5VKE

bc1qsr03qya584vkdqztxyat3d5s63pjfddy8vwrue

bc1qzyda53xqwkqruex3mzwvpja04x23r572mygpgfc90qckdw2cwwaqr2h70u

Všetky hlavné bitcoinové adresy začínajú predponou 1, 3 alebo bc1.

Adresy môžu byť tiež vyjadrené v QR kódoch. Toto pomáha zdieľať adresy s ostatnými ľuďmi. Niektoré aplikácie môžu použiť kameru telefónu na skenovanie QR kódu z telefónu inej osoby, obrazovky počítača alebo tlačeného papiera.

Bitcoinové adresy: Výhody a nevýhody rôznych typov

Bitcoinové adresy sú jedinečné identifikátory, ktoré predstavujú umiestnenie konkrétnej kryptomenovej peňaženky na blockchaine. Existujú tri hlavné typy bitcoinových adries: P2PKH, P2SH a bech32. Každý z týchto typov adries má svoje vlastné výhody a nevýhody, ktoré by ste mali zvážiť pri výbere adresy.

P2PKH (Pay-to-Public-Key-Hash) adresa

P2PKH adresa je najstarším typom adresy a začala sa používať v roku 2009. Táto adresa začína písmenom “1” a je najbežnejšou adresou v súčasnosti. P2PKH adresa je vhodná pre väčšinu používateľov, ktorí chcú jednoduchú a bežnú adresu.

P2SH (Pay-to-Script-Hash) adresa

P2SH adresa bola zavedená v roku 2012 a začína písmenom “3”. Táto adresa je vhodná pre používateľov, ktorí chcú využívať pokročilé funkcie, ako sú viacpodpisové transakcie.

Bech32 adresa

Bech32 adresa bola zavedená v roku 2017 a začína písmenami “bc1”. Táto adresa je vhodná pre používateľov, ktorí chcú využívať pokročilé funkcie, ako sú napríklad SegWit transakcie. Bech32 adresa má výhodu v tom, že je kratšia a efektívnejšia ako P2PKH a P2SH adresy.

Pri výbere správnej bitcoinovej adresy by ste mali zvážiť poplatky za transakcie, kompatibilitu peňaženky a bezpečnostné zváženia. Ak si nie ste istí, ktorý typ adresy je pre vás ten správny, môžete sa poradiť s odborníkom alebo použiť online nástroje na generovanie adries, ktoré vám pomôžu vybrať si tú správnu adresu pre vaše potreby.

Lightning faktúry nie sú adresy

Alternatívnym spôsobom, ako obchodovať s bitcoinom je použitie riešenia druhej vrstvy zvaného Lightning Network. Tieto transakcie sa nevykonávajú na blockchaine a nepoužívajú bitcoinové adresy.

Miesto toho Lightning Network používa systém faktúr ako hlavný spôsob prevodu bitcoinu z jednej osoby na druhú.

Ako používať bitcoinovú adresu

Adresy sa používajú pre všetky typické bitcoinové transakcie. Predstavujú cieľ pre bitcoin, ktorý sa presúva. Ak chcete poslať bitcoin niekomu inému, musí vám poskytnúť adresu.

Vždy použite novú adresu

Vaša peňaženka môže generovať mnoho rôznych adries, ktoré všetky smerujú na rovnakú peňaženku. V skutočnosti môžete generovať tisíce adries, viac, ako kedy budete potrebovať! Prečo by ste chceli používať viac ako jednu adresu na príjem bitcoinov do vašej peňaženky? Odpoveďou je súkromie. Keďže bitcoinový blockchain je zámerne transparentný, bitcoinový zostatok na každej adrese je verejný a ľahko vyhľadateľný (podobne ako by ste použili google na vyhľadávanie webových stránok). Ak sa niekto dozvie, že adresa patrí vám (možno ste mu dali adresu, aby vám mohol poslať bitcoin), potom môže táto osoba sledovať zostatok na tejto adrese v budúcnosti. Preto sa odporúča používať nové adresy na prijímanie bitcoinov od iných ľudí, ako je uvedené v našom článku o základoch ochrany osobných údajov.

Skontrolujte, či je adresa správna

Ak sa adresa zmení, výsledok už nebude predstavovať zamýšľaný cieľ. Z tohto dôvodu by ste pri prenose adries z jedného miesta na druhé mali vždy používať QR kódy alebo postup kopírovať a vložiť.

Kontrolný súčet (checksum) bitcoinovej adresy

Bitcoinové adresy tiež zahŕňajú veľmi efektívnu bezpečnostnú sieť, ktorá vám pomôže vyhnúť sa preklepom. Posledné znaky adresy sú kontrolným súčtom, ktorý je vytvorený hašovaním predchádzajúcich údajov.

Ako sú vytvárané bitcoinové adresy?

Keď je vytvorená nová peňaženka, všetky adresy na túto peňaženku môžu byť okamžite vypočítané, aj keď bola peňaženka vytvorená úplne offline.

Adresy sú vytvorené z verejných kľúčov

Obvykle sa začína tým, že sa náhodne vygeneruje hlavný súkromný kľúč, ktorý sa môže tiež vyjadriť ako frázová fráza.

Ďalšie prvky adresy

Kdeže máte verejné kľúče, ktoré použijete pre vašu adresu, zostávajú nevyhnutné prvky prefix a kontrolný súčet.

Dôležitosť správneho typu bitcoinovej adresy

Porozumenie správnym druhom bitcoinových adries je kľúčové pre každého, kto začína v oblasti kryptomien. Výber správneho typu adresy môže ovplyvniť poplatky za vaše transakcie, kompatibilitu peňaženky a bezpečnostné úvahy.

Transakcie Bitcoin medzi rôznymi adresami

Bitcoinové adresy sú medzi sebou kompatibilné, čo znamená, že môžete poslať Bitcoin prostredníctvom rôznych typov bitcoinových adries.

Záver: Dôležitosť správneho typu bitcoinovej adresy

Na záver, pochopenie rôznych typov bitcoinových adries je kľúčové pre kohokoľvek začiatočníka v krypto svete. Výber správneho typu adresy môže ovplyvniť poplatky za vaše transakcie, kompatibilitu peňaženky a bezpečnostné zváženia.

Ak máte nejaké nápady alebo skúsenosti s používaním rôznych typov bitcoinových adries, neváhajte sa podeliť o ne v komentároch nižšie. Vaše skúsenosti môžu pomôcť ostatným začiatočníkom v krypto svete pri výbere správneho typu adresy pre ich potreby.

 

  1. Čo je Bitcoinová adresa? Bitcoinová adresa je alfanumerický reťazec používaný na prijímanie Bitcoinu do vašej peňaženky.
  2. Ako vyzerajú Bitcoinové adresy? Bitcoinová adresa vyzerá ako dlhý reťazec písmen a čísel. Všetky hlavné Bitcoinové adresy začínajú predponou 1, 3 alebo bc1.
  3. Ako sa používajú Bitcoinové adresy? Adresy sa používajú pre všetky typické Bitcoinové transakcie, ktoré sa vyskytujú na blockchain-e.
  4. Aké sú tri hlavné typy Bitcoinových adries? Existujú tri hlavné typy Bitcoinových adries – P2PKH (začínajúce ‘1’), P2SH (začínajúce ‘3’) a Native SegWit alebo bech32 (začínajúce ‘bc1’).
  5. Čo je Legacy adresa (P2PKH)? Legacy adresy, tiež známe ako P2PKH adresy, sú pôvodný formát Bitcoinových adries a začínajú číslom 1.
  6. Čo je Pay To Script Hash (P2SH)? Pay to Script Hash (P2SH) je typ formátu Bitcoinovej adresy, ktorý umožňuje komplexnejšie funkcie ako Legacy adresy.
  7. Čo je Native SegWit (P2WPKH)? Native SegWit, tiež známy ako Bech32 adresy, je nový formát adresy.
  8. Čo je UTXO? UTXO je skratka pre „unspent transaction output“.
  9. Čo je zdieľaný vstupný heuristický? Tento heuristický identifikuje adresy, ktoré boli použité ako vstupy v niekoľkých transakciách a zoskupuje ich.
  10. Čo je detekcia zmeny adresy? Tento heuristický hľadá prípady, kde transakcia má viacero výstupov4.
  11. Čo je heuristika opätovného použitia adresy? Tento heuristický identifikuje adresy, ktoré boli použité viackrát v rôznych transakciách.
  12. Čo je Lightning Network? Lightning Network je alternatívny spôsob transakcie s Bitcoinom, ktorý nepoužíva Bitcoinové adresy.
  13. Čo sú faktúry Lightning? Faktúry Lightning sú systém, ktorý sa používa na prenos Bitcoinu z jednej osoby na druhú v rámci Lightning Network.
  14. Čo sú Lightning adresy? Lightning adresy, ktoré sa často formátujú tak, aby vyzerali ako e-mailové adresy, sa tiež začali objavovať a nesmú sa mýliť s Bitcoinovými adresami.
  15. Čo je multi-podpisová adresa? Multi-podpisové adresy zlepšujú transparentnosť a zodpovednosť, pretože každý, kto sa podieľa na správe kryptoaktíva, musí schváliť každé rozhodnutie týkajúce sa prenosu alebo použitia fondu.

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár