Domovská stránka » Pochopenie hashrate v ťažbe kryptomien

Pochopenie hashrate v ťažbe kryptomien

od Lukáš Rezník

Čo je Hashrate?

Hashrate opisuje celkový výpočtový výkon, ktorý sa používa pri ťažbe a správe transakcií na blockchaine typu Proof-of-Work, vrátane Bitcoinu a Ethereumu (pred upgradom na verziu 2.0). „Hash“ je alfanumerický kód s pevnou dĺžkou, ktorý reprezentuje dáta, slová a správy akéhokoľvek typu. Rôzne projekty v oblasti kryptomien používajú rozličné hashovacie algoritmy na generovanie rôznych typov hashových kódov. Toto je porovnateľné s generátormi náhodných slov, kde každý hashovací algoritmus je jedinečným systémom pre generovanie náhodných slov.

Hashrate a ťažba Bitcoinu

V prípade bitcoinového blockchainu, ešte pred pridaním nových transakčných dát do ďalšieho bloku v reťazci, sa ťažitelia („mineri“) súťažia v odhadovaní určitého čísla pomocou svojich strojov. Konkrétne, ťažitelia sa snažia vytvoriť hash, ktorý je menší alebo rovnaký ako numerická hodnota „cieľového“ hashu, a to zmenou hodnoty nazývanej „nonce“. Každá zmena nonce vedie k vytvoreniu nového hashu. Celý proces je podobný systému lotériových lístkov, kde je každý nový hash unikátnym lístkom so svojou sadou čísel.

Keďže každý výsledný hash je nepredvídateľný a náhodný, ťažitelia môžu potrebovať vyprodukovať milióny odhadov alebo hashov predtým, než dosiahnu cieľ a získajú oprávnenie naplniť ďalší blok a pripojiť ho k blockchainovej sieti. Ak ťažitelia uspejú, dostanú odmenu za blok, ktorá pozostáva z novovytvorených mincí, spolu s akýmikoľvek možnými platbami za transakcie, ktoré uložili v novom bloku. Transakcie v rámci bloku sú potvrdené, keď je blok pridaný do blockchainu.

Zaujímavou funkciou blockchainov typu Proof-of-Work je, že odmena za blok, teda pridelené množstvo bezplatných mincí poskytnutých ťažiteľovi pri každom ťažení nového bloku, je podliehajúca programovanej funkcii polovičného znižovania, čo postupne znižuje celkovú ponuku tejto meny počas jej ťažobnej životnosti.

Význam Hashrate

Hashrate je užitočný ukazovateľ na hodnotenie sily, konkrétne bezpečnosti, siete blockchainu. Keď poctiví ťažitelia pridelia viac strojov na objavenie ďalšieho bloku, hashrate sa zvyšuje a pre potenciálne zlomyseľné subjekty je o to ťažšie narušiť sieť. Pre obchodníkov s kryptomenami je hashrate danej meny kľúčovým faktorom pri určovaní, ako odolná môže byť sieť danej kryptomeny (Proof of Work) proti kybernetickým útokom. Čím je hashrate vyšší, tým je zložitejšie a nákladnejšie pre niekoho uskutočniť útok na sieť.

Toto robí sledovanie hashrateu kľúčové. Niekoľko internetových stránok sleduje hashrate pre rôzne kryptomeny, ako napríklad BitInfoCharts. Postupné alebo náhle klesanie hashrateu môže viesť k obmedzeniu obchodovania alebo odstráneniu meny z ponuky na kryptomenovej obchodnej platforme, aby sa chránili ich zákazníci.

Z tohto hľadiska je vysoký hashrate pozitívnym signálom, pretože naznačuje, že sa využíva viac výpočtových zdrojov na spracovanie transakcií, čo zároveň zvyšuje náročnosť na uskutočnenie útokov proti sieti.

Hashrate a s ním súvisiaci pojem ťažobnej obtiažnosti tvoria základ bezpečnosti, zdravia a fungovania kryptomien Proof-of-Work. Ako aj ďalší technický žargón, keď sa s ním zoznámite a porozumiete, čo reprezentuje a akú má relevanciu, stáva sa mimoriadne užitočným nástrojom pre pochopenie a pôsobenie v priestore kryptomien.

Radi by sme vás pozvali k zdieľaniu vašich postrehov a myšlienok o hashrate a jeho dôležitosti pri ťažbe kryptomien v komentárovej sekcii nižšie.

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár