Domovská stránka » Solana útočí na Ethereum: Rastúci kryptomenový ekosystém

Solana útočí na Ethereum: Rastúci kryptomenový ekosystém

od Július Šimon

Pozoruhodný výkon Solany a potenciál konkurovať Ethereu

V neustále sa vyvíjajúcom svete kryptomien sa Solana (SOL) v roku 2023 objavila ako výnimočný umelec, čo vyvolalo rozruch svojím meteorickým vzostupom, ktorý je v ostrom kontraste so stabilnými ziskami Etherea (ETH). S cenou Solany stúpajúcou o úžasných 1 000 % v porovnaní s miernym nárastom Etherea o 90 %, mnohí v kryptokomunite začínajú uvažovať: mohla by Solana v nadchádzajúcom roku predbehnúť Ethereum ako top platformu?

Hnacie sily za Solanovým nárastom cien

Konverzácia okolo Solanovho nárastu nabrala na hĺbke, keď Julian Deschler, spoluzakladateľ Elusiv – šifrovacej vrstvy pre Web3, ktorej cieľom je rozšíriť decentralizovanú sféru – objasnil tento fenomén. Po lukratívnej fáze počiatočného financovania vo výške 3,5 milióna dolárov a úspešnom nasadení na Solana Mainnet poukázal Deschler na technologickú zdatnosť spoločnosti Solana ako na kľúč k jej úspechu. Zdôraznil jeho schopnosť vykonávať rýchle a nákladovo efektívne transakcie bez zaťaženia vysokými poplatkami za plyn Etherea, najmä v oblasti swapov tokenov a aplikácií DeFi.

Solana tiež upútala pozornosť prostredníctvom vysokoprofilových projektov spúšťajúcich svoje tokeny prostredníctvom airdrops, ako je BONK. Tieto snahy priniesli do ekosystému záplavu nových účastníkov, čím sa výrazne zvýšila likvidita. Predovšetkým odolnosť platformy voči nepriazni osudu, ako je kolaps FTX, podčiarkla jej hodnotovú ponuku a nákladovú efektívnosť, čo pomáha pri jej oživení a raste.

Napriek historickej skepse nie je výťah v Solane len prechodnou fázou. Deschler tvrdí, že SOL upevnil svoj status impozantného protivníka Etherea. Očakáva sa, že toto rastúce nadšenie bude naďalej priťahovať vývojárov a čerstvú likviditu na svoju obežnú dráhu. Okrem toho mnohé projekty založené na Solane bez tokenov predstavujú nevyužitý potenciál pre ďalšie zvýšenie likvidity. Očakáva sa, že v priebehu budúceho roka zviditeľnia Solanu aj nadchádzajúce globálne hackatóny (programátorské súťaže).

Prechod projektov EVM založených na Ethereu a na Solane však predstavuje výzvy, predovšetkým kvôli prítomnosti etablovaných náprotivkov Solany, ktorí priamo súťažia o podiel na trhu. V závere svojho komentára Deschler poznamenal, že Elusiv zožal značné výhody z nárastu ceny SOL – dosiahol rekordné denné a týždenné objemy transakcií a zvýšenú aktivitu používateľov na platformách ako Discord a Twitter.

Technická analýza: Solanove potenciálne maximá a minimá

Technickí analytici používajúci teóriu Elliottových vĺn na zmapovanie SOL/ETH si všimli, že stúpajúca trajektória skutočne začala naberať na sile v júni, napriek skoršiemu prelomu. Keďže Solanov vlnový vzor naznačuje blížiaci sa vrchol, potenciálny vrchol môže byť okolo 0,052 ETH pred poklesom na úroveň podpory 0,032 ETH, čo naznačuje 35% pokles.

Napriek tomu, posun nad historicky najvyššiu zónu 0,055 ETH by mohol podnietiť ďalšiu rally vedúcu k pôsobivému 45% nárastu následnej rezistencie pri 0,072 ETH. Ale ani tento nárast by nestačil na preskočenie ohromnej trhovej kapitalizácie Etherea, ktorá dosahuje 274 miliárd dolárov, čo je päťnásobok hodnoty Solany.

Porovnanie historických ozvien Solany a Etherea

Nedávna dynamika Solany pripomína situáciu Etherea v roku 2018, porovnanie, ktoré niektorí investori neignorovali. Počas tohto obdobia Ethereum kleslo na minimum 80 dolárov uprostred prepadu ICO, čo spôsobilo vlnu ústupu z krypto scény. Napriek chaosu sa tisíce vývojárov naďalej venovali zlepšovaniu platformy Ethereum, čo je záväzok, ktorý sa odvtedy vyplatil, o čom svedčí jej následný vzostup a súčasná pozícia v kryptosvete.

Táto história nabáda k opatrnosti pred hodnotením predností kryptomeny výlučne na základe cenového výkonu. Skôr húževnatosť a inovácia v rámci ekosystému blockchainu sú často spoľahlivejšími mierami jeho dlhodobého potenciálu.

Pokiaľ ide o Solanu, nedávne dátové body odhaľujú presvedčivú aktivitu, ktorá hovorí o jeho rastúcom postavení v kryptosvete:

  • Solanov 24-hodinový objem obchodu zatienil Ethereum a pýšil sa 1,262 miliardami USD oproti 1,167 miliardám Etherea.
  • V priebehu 7 dní objem predaja NFT spoločnosti Solana prevýšil objem predaja spoločnosti Ethereum.
  • Denné aktívne adresy a počty transakcií na Solane prevýšili tie na Ethereu, čo signalizuje živú účasť a používanie siete.

Tieto metriky vykresľujú sľubný obraz pre Solanu, naznačujúc rastúci ekosystém, ktorý môže čoskoro vystúpiť z tieňa Etherea.

Zapojte sa do diskusie

Analýza nedávneho vývoja v oblasti kryptomien, najmä rýchleho vzostupu Solany oproti stabilnejšiemu postaveniu Etherea, otvára vzrušujúce rozhovory o budúcnosti technológie blockchainu a jej aplikácií. Signalizujú tieto trendy posun v krypto hierarchii, alebo sú to len dočasné výkyvy vo vysoko volatilnom priestore?

Podeľte sa o svoje postrehy a názory na túto tému v komentároch nižšie.

 

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár