Domovská stránka » Vitalik Buterin navrhuje vylepšenie efektivity konsenzuálneho mechanizmu Etherea

Vitalik Buterin navrhuje vylepšenie efektivity konsenzuálneho mechanizmu Etherea

od Lukáš Rezník

Zefektívnenie konsenzu Etherea

V nedávnom návrhu si spoluzakladateľ Etherea Vitalik Buterin posvietil na inovatívny prístup, ktorý by mohol viesť k výraznému zníženiu prevádzkovej záťaže blockchainu Etherea. Tento návrh by mohol transformovať konsenzálny mechanizmus proof-of-stake (PoS) do štruktúry, ktorá je výrazne jednoduchšia, efektívnejšia a lepšie zodpovedá pôvodným hodnotám decentralizácie siete.

Prikývnutie na efektivitu: Zníženie podpisov overovateľov

Po ponorení sa do technických detailov Buterin predložil transformačný návrh, ktorého cieľom je znížiť počet podpisov, ktoré musia overovatelia poskytnúť. Jeho návrh sa sústreďuje na podstatné zníženie tohto čísla, aby sa znížilo celkové zaťaženie siete.

Dôsledok pre Ethereum, ktorý má v súčasnosti robustnú komunitu validátorov s približne 895 000, je potenciálne významný. Zatiaľ čo takýto vysoký počet validátorov je neoddeliteľnou súčasťou dosiahnutia decentralizácie a podpory zapojenia každodenných používateľov, prichádza so značnými technickými nevýhodami, ako je obrovské množstvo okolo 28 000 podpisov spracovaných na slot – číslo Buterin popisuje ako „veľmi vysoké zaťaženie“.

Buterin vsádza na potenciálny dizajn, ktorý toto číslo zníži na iba 8 192 podpisov na slot, čo je zmena, ktorá sľubuje, že mechanizmus konsenzu bude nielen „jednoduchší a ľahší“, ale aj taký, ktorý zvýši kvantovú odolnosť siete. Okrem týchto zmien by táto stratégia mohla uľahčiť zabezpečenie významného množstva ETH, ktoré sa v súčasnosti odhaduje na jeden až dva milióny ETH, ako „zabezpečenie“ za nesprávne správanie validátorov.

Vytváranie riešení pre budúcnosť

Buterin ďalej načrtol tri rôzne cesty, ktoré stoja za zváženie – spoliehanie sa na decentralizované vytyčovacie fondy, zavedenie dvojúrovňového systému kombinujúceho „ťažké“ a „ľahké“ vytyčovanie a rotujúcu účasť overovateľov so zodpovednými výbormi. Tieto navrhované metódy sa snažia zefektívniť požiadavky na digitálny podpis bez obetovania integrity siete alebo decentralizácie.

Jednou z kľúčových výhod Buterinovho návrhu je jeho zameranie na nastavenie lepšie zvládnuteľného budúceho zaťaženia podpisov pre protokol Etherea. Táto prognóza by mohla výrazne zjednodušiť vývoj protokolov a infraštruktúry tým, že by objasnila možnosti a obmedzenia siete. Jednoznačným cieľom je zmierniť výzvy, ktoré predstavuje zvyšujúci sa počet podpisov na slot.

Vitalikova vízia pre cestu Etherea vpred

Sieť Ethereum už predtým Buterin varoval pred nebezpečenstvom posunutia mechanizmu konsenzu za jeho základné úlohy overovania blokov a bezpečnosti siete. Tento najnovší zásah podčiarkuje jeho trvalý záujem nielen o ochranu základných funkcií systému, ale aj o zabezpečenie škálovateľnosti a jednoduchosti používania pri vývoji siete.

Tento novovytvorený rámec, ako zdôraznil Buterin, nie je pevný; mohlo by to byť v budúcnosti eskalované, potenciálne prostredníctvom hard forkov. K takémuto rozhodnutiu však dôjde až vtedy, keď budú mať vývojári dôveru v schopnosť technológie zvládnuť zvýšenú intenzitu podpisov bez ohrozenia účinnosti.

Vítame názory čitateľov na tento najnovší vývoj. Ako si myslíte, že návrh Vitalika Buterina ovplyvní budúcnosť a cenu Etherea? Podeľte sa o svoje názory v komentároch nižšie.

 

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár