Domovská stránka » Neslávne známa skupina Lazarus pokračuje v činnosti a obchoduje v bitcoinoch viac ako 1 milión dolárov

Neslávne známa skupina Lazarus pokračuje v činnosti a obchoduje v bitcoinoch viac ako 1 milión dolárov

od Július Šimon

 

Nedávne pohyby Bitcoinov skupiny Lazarus signalizujú možné nadchádzajúce akcie

Po období nečinnosti notoricky známa skupina Lazarus Group obnovila finančné operácie a 8. januára zorganizovala významné bitcoinové transakcie. Blockchain monitorovacia platforma Arkham Intelligence oznámila, že skupina, ktorá je údajne podporovaná severokórejskou vládou, previedla značné množstvo Bitcoin.

Transakcie označujú pripravenosť na operácie

Zistilo sa, že skupina Lazarus presunula 27 371 BTC v hodnote približne 1,2 milióna dolárov prostredníctvom dvoch samostatných transakcií z toho, čo sa javí ako trhák s kryptomenami. Následne boli časti týchto prostriedkov vo výške 3 343 BTC (alebo približne 150 582 USD) odoslané na neaktívnu adresu, ktorá s nimi bola predtým spojená.

Táto pozoruhodná aktivita, ktorá predstavuje najväčší finančný shuffle skupiny za viac ako mesiac, upútala pozornosť rôznych pozorovateľov kybernetickej bezpečnosti. Pohyb takýchto významných súm môže poukazovať na prípravy skupiny na budúce plány alebo na diskrétnejšie spravovanie ukradnutých aktív.

História zneužívania na vysokej úrovni

Skupina Lazarus nie je vo svete počítačovej kriminality žiadnou neznámou, pretože v rokoch 2017 až 2023 nazhromaždila viac ako 3 miliardy dolárov prostredníctvom série sofistikovaných hackingov a krádeží. Ich taktiky zahŕňali aj vytváranie falošných inzerátov na pracovné miesta na nalákanie a zneužitie obetí, ako aj vydávanie sa za renomovaných podnikateľských investorov.

Jedným z ich neslávne známych činov bolo masívne prelomenie mosta Ronin v marci 2022. Pri tomto incidente boli z hry Axie Infinity unesené tokeny Ether a USD Coin v hodnote viac ako 600 miliónov dolárov, čo ju označilo za jednu z najvýznamnejších krádeží v histórii kryptomien.

Regulačné dôsledky

V dôsledku ich aktivít bola skupina Lazarus tiež katalyzátorom prísnych regulačných opatrení Úradu pre kontrolu zahraničných aktív (OFAC) Ministerstva financií Spojených štátov amerických. V snahe narušiť a odradiť takéto škodlivé kybernetické operácie, OFAC už predtým sankcionoval krypto mixer Blender.io. Bol to prelomový krok, pretože to bola prvá sankcia svojho druhu proti službe miešania kryptomien po lúpeži na Ronin Bridge. Ďalší mixér, Tornado Cash, spolu s niekoľkými jednotlivcami spojenými so skupinou Lazarus, bol tiež sankcionovaný.

Analytici Arkham Intelligence zdôraznili dôležitosť týchto finančných pohybov tým, že naznačili, že krypto portfólio skupiny Lazarus po týchto nedávnych transakciách stále predstavuje 79 miliónov dolárov. Zatiaľ čo presné plány kyberzločineckej frakcie zostávajú špekulatívne, vzor transakcií nepopierateľne poukazuje na latentnú hrozbu zvýšenej aktivity v blízkej budúcnosti.

Pozývame našich čitateľov, aby sa zamysleli nad dôsledkami takéhoto finančného manévrovania v sektore kryptomien a podelili sa o svoje myšlienky v komentároch nižšie.

 

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár