Domovská stránka » SEC potvrdzuje hacknutie krypto Twitteru uprostred zmätku bitcoinových ETF

SEC potvrdzuje hacknutie krypto Twitteru uprostred zmätku bitcoinových ETF

od Lukáš Rezník

 

SEC Twitter Hack Debakel

Neistota a zmätok ovládli kryptopriestor, keďže špekulácie sa rozmohli po kontroverznom tweete z oficiálneho Twitter účtu Americkej komisie pre cenné papiere a burzy (SEC). Jadro veci: teraz vymazaný tweet, ktorý požadoval schválenie Bitcoin ETF, čo viedlo k horskej dráhe udalostí, ktoré vyvrcholili oficiálnym vyhlásením o údajnom hacknutí.

Tweet, ktorý otriasol svetom kryptomien

9. januára bola krypto komunita ohromená, keď účet SEC na Twitteri, známy svojimi regulačnými aktualizáciami, zverejnil záhadný obsah, ktorý sa líšil od jeho typického formálneho tónu. Spočiatku sa objavila záhadná správa nesúca iba „$ BTC“ a potom zmizla, krátko nato nasledovalo bombové oznámenie o schválení Bitcoin ETF. Príspevok obsahoval údajný citát predsedu SEC Garyho Genslera a chýbalo mu štandardné logo „SEC.GOV“, ktoré sa zvyčajne nachádza v oficiálnych tweetoch agentúry.

Pozorovatelia rýchlo zaznamenali anomálie, ako sú nezvyčajné hashtagy a prítomnosť ikony Bitcoinu, čo vyvolalo diskusiu o legitimite tweetu. Partner Cinneamhain Ventures, Adam Cochran, teoretizoval o postupnosti udalostí, čím zvýšil možnosť, že účet SEC bude vystavený neoprávnenému prístupu a zároveň naznačil, že tweet mohol byť oficiálnou správou, ktorá unikla neúmyselne.

„Hacker by nebol niekto, kto by precízne naplánoval a pripravil grafiku v štýle SEC a nebol by dostatočne hlúpy na to, aby len tweetoval ticker, ako keby to bol meme. Obe veci sú teda pravdivé a oznámenie o schválení je zoradené.“ “, Cochran rozpoznal dichotómiu v situácii.

Hneď ako bol tweet vymazaný, poradca VanEck Gabor Gurbacs vyjadril podozrenie týkajúce sa rýchlej reakcie zo strany SEC a naznačil vnútornú operáciu, ktorá spochybňovala bezpečnostné opatrenia zavedené v tom čase.

Skúmanie pravosti a motívu

SEC sa rýchlo dištancovala od kontroverzného tweetu, potvrdila ho ako „neoprávnený“ a rýchlo objasnila, že jej tím nebol zapojený do chybného príspevku. Prisahali, že budú spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní, aby sa incidentu podarilo zistiť. Uprostred toho cena bitcoinu zažila volatilný nárast spôsobený neistotou.

Špekulácie boli zosilnené, keď SEC preskúmala „Likes“ a odhalila interakcie s účtami súvisiacimi s kryptomenami, ktoré nie sú typické pre obvyklú sociálnu angažovanosť agentúry. Tento objav, ktorý sa ozýval v celej krypto komunite, prispel k predpokladu narušenia bezpečnosti účtu.

V rámci reakcie odvetvia sa potenciálne dôsledky pre očakávané bitcoinové ETF stali horúcou témou. Vzhľadom na načasovanie, tesne predtým, ako sa očakávalo významné rozhodnutie o bitcoinových ETF, sa niektorí zasvätení obávali možného oneskorenia pri schvaľovaní. Obavy z manipulácie trhu prenasledovali vyhliadky bitcoinových ETF, pričom SEC takéto návrhy historicky odsunula na vedľajšiu koľaj.

Odozva a následky

Vo svetle tejto epizódy zasiahla platforma sociálnych médií a odhalila, že k neoprávnenému prístupu viedla slabosť nie v jej systémoch, ale skôr napadnuté telefónne číslo spojené s účtom SEC. Ďalej bolo poznamenané, že v rozhodujúcom momente chýbala dvojfaktorová autentifikácia na účte SEC, čo je chyba, ktorá mohla uľahčiť narušenie bezpečnosti.

Reakcie trhu boli rýchle a volatilné, pričom cena bitcoinu zaznamenala krátky nárast, po ktorom nasledoval rýchly pokles, keď SEC toto vyhlásenie odmietla. Napriek rozruchu niektorí zasvätení a právni experti pochybovali, že by incident zmenil postoj SEC alebo rozhodnutia týkajúce sa bitcoinových ETF.

Keďže dezinformácie sa v našom digitálnom veku rýchlo šíria, bezpečnostní experti a akademici trvali na potrebe ostražitosti a opatrnosti v reakcii na takéto epizódy „okamžitých dezinformácií“.

Incident poslúžil ako ostrá pripomienka zraniteľnosti aj tých najdôveryhodnejších a najzabezpečenejších digitálnych predajní voči manipulácii a ohromujúceho vplyvu, ktorý môžu mať na trhy.

Aký je váš názor na SEC Twitter hack a jeho vplyv na Bitcoin a krypto trh? Vaše komentáre a postrehy sú vítané nižšie.

 

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár