Domovská stránka » Sudca z Manhattanu skúmal Coinbase a SEC cez krypto ako cenné papiere(Upravené)Obnoviť originál

Sudca z Manhattanu skúmal Coinbase a SEC cez krypto ako cenné papiere(Upravené)Obnoviť originál

od Július Šimon

 

Postoj obžalovaného týkajúci sa krypto cenných papierov je v súde spochybňovaný

Kľúčová právna bitka sa odohrala v súdnej sieni na Manhattane, keď sudkyňa Katherine Polk Failla predsedala prípadu s významnými dôsledkami pre oblasť kryptomien. Coinbase, najvýznamnejšia verejne obchodovateľná kryptomenová burza na svete, bola pod drobnohľadom svojho operačného prístupu.

Rôzne interpretácie digitálnych aktív sú na súde skúšané.

V centre pozornosti sa stala žaloba Americkej komisie pre cenné papiere a burzy (SEC) s tvrdením, že Coinbase umožnila obchodovanie s určitými kryptotokenmi – ktoré by podľa SEC mali byť registrované ako cenné papiere – bez dodržiavania potrebných nariadení. Predmetné tokeny, vrátane známych mien ako Solana, Cardano a Polygon, sa stali predmetom prísneho právneho skúmania v porovnaní s definíciou stanovenou zákonom o cenných papieroch z roku 1933 a následnej súdnej praxe.

Na pojednávaní, ktoré trvalo viac ako štyri hodiny, prieskumné otázky sudcu Faillu zdôraznili zložitosť pri rozlišovaní digitálnych aktív od tradičných cenných papierov. Podľa zavedených právnych štandardov je investičná zmluva podmienená spoločným podnikom a očakávaním zisku z jeho operácií. Zástupcovia SEC poukázali na prepojenú sieť alebo ekosystém, ktorý je súčasťou kryptotokenov, čo naznačuje, že toto nastavenie spĺňa kritériá pre investičnú zmluvu.

Argument burzy a väčšie dôsledky

Obrana Coinbase je založená na tvrdení, že kryptomenové aktíva sa zásadne líšia od akcií a dlhopisov, a preto nezodpovedajú vzoru investičného kontraktu. Tento názor sa vo veľkej miere odráža v celom kryptopriemysle. Napriek tomu právnici SEC načrtli paralely medzi kryptomenovými tokenmi a populárnymi zberateľskými predmetmi, ktorých hodnota stúpala v dôsledku špekulatívnych nákupov – čo je porovnanie, ktoré Coinbase silne spochybňuje, pričom poukazuje na absenciu formálnej zmluvy, ktorá by znamenala nárok na zisky zo spoločného podniku pri nákupoch tokenov.

Bez okamžitého rozhodnutia sudcu Faillu je sféra kryptomien ponechaná zápasiť s neistotou. Prípad je však pripravený poskytnúť veľmi potrebnú jasnosť, pokiaľ ide o regulačnú kontrolu SEC nad digitálnymi aktívami. Keďže žaloba zahŕňa aj stávkový program Coinbase, ktorý uľahčuje združovanie aktív na overenie blockchainu výmenou za provízie a „odmeny zákazníkov“, dôsledky tohto vypočutia by mohli predefinovať operácie s kryptomenami.

Pozývame našich čitateľov, aby sa v komentároch podelili o svoje myšlienky o tom, ako vnímajú prebiehajúce právne výzvy v regulácii kryptomien a možné výsledky tohto prípadu.

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár