Domovská stránka » Bitcoin klesol pod 40 000 USD uprostred veľkých výpredajov a nepokojov na ETF

Bitcoin klesol pod 40 000 USD uprostred veľkých výpredajov a nepokojov na ETF

od Július Šimon

Klesajúca špirála bitcoinu sa zrýchľuje

Posledné týždne neboli k bitcoinu (BTC) láskavé, keďže priekopnícka kryptomena klesla na približne 39 700 dolárov, čo odráža alarmujúci 9% pokles na platformách vrátane Binance a Coinbase. Tento pokles bohatstva bitcoinu sa pripisuje predovšetkým výraznému odlivu z fondu Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) po jeho prechode na spotový bitcoinový ETF. Novo schválená forma fondu, odnož dlhodobého produktu VOP, bola navrhnutá tak, aby prilákala širšie publikum investorov s ľahším prístupom v porovnaní s pôvodnou štruktúrou VOP.

ETF Exodus a Strategické hnutia Grayscale

GBTC, kedysi najvýznamnejší spotový BTC ETF v USA, ktorý sa môže pochváliť impozantnými 20 miliardami $ v manažérskych aktívach, bol svedkom výrazného a stabilného odlivu v celkovej výške ohromujúcich 2,8 miliardy $, keďže investori využili príležitosti na likvidáciu svojich pozícií. Tieto odlivy sa tiež zhodujú s tým, že Grayscale presúva významné rezervy BTC na burzy ako Coinbase na predpokladané výpredaje a spätné odkúpenia, čo je krok zameraný na splnenie požiadaviek investorov na spätné odkúpenie. Je pozoruhodné, že 52 227 BTC s odhadovanou hodnotou 2,2 miliardy dolárov prešlo z peňaženiek Grayscale na Coinbase Prime, čo je odhalenie zdôraznené spravodajstvom o kryptomenách.

Fallout FTX a právne zapletenia

Nervozitu na trhu zohrala podstatnú úlohu rozuzlujúca sa sága skrachovanej kryptoburzy FTX. FTX, pod vedením svojho nového generálneho riaditeľa a správcu konkurznej podstaty, Johna J. Raya III., sa zbavila svojich podielov v GBTC, čím uvoľnila akcie vo výške 1 miliardy USD. Pozoruhodné je aj stiahnutie žaloby od Alameda Research, pobočky FTX, ktorá predtým obvinila Grayscale a jej materskú spoločnosť Digital Currency Group z nekalých praktík. Cieľom tohto prepustenia bolo uvoľniť finančné prostriedky odhadované na 9 miliárd dolárov údajne pre dlžníkov FTX.

Reakcie trhu a štatistiky analytikov

Uznanie SEC o požiadavke Nasdaq na spotové BTC ETF opcie ešte viac zamútilo vody. To môže prilákať ďalší kapitál do bitcoinových ETF tým, že obchodníkom ponúkne špekulatívne a zaisťovacie nástroje proti volatilite. Medzitým širší trh s kryptomenami odzrkadľuje pád Bitcoinu a skĺzne o 2,7 % na hodnotu 1,68 bilióna dolárov, ako bolo zdôraznené pomocou údajov CoinGecko. Významní hráči ako Solana a Cardano nasledovali príklad, pričom každý z nich sám zaznamenal výrazný pokles.

Pozývame vás, aby ste sa ponorili do tohto podrobného príbehu o výkyvoch bohatstva a strategických zmenách. Radi by sme vás povzbudili k zamysleniu a diskusii v sekcii komentárov. Ako vnímate tieto najnovšie udalosti v ekosystéme bitcoinu a ďalších kryptomien?

 

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár