Domovská stránka » Ministerstvo financií USA uvalilo nové sankcie zamerané na Hamas a pridružené krypto siete

Ministerstvo financií USA uvalilo nové sankcie zamerané na Hamas a pridružené krypto siete

od Lukáš Rezník

Ministerstvo financií eskaluje sankcie proti finančným operáciám Hamasu

Ako významný krok k potlačeniu financovania aktivít Hamasu uvalil Úrad pre kontrolu zahraničných aktív (OFAC) ministerstva financií USA novú vlnu sankcií. Táto posledná séria, piata od októbrového útoku militantnej skupiny na Izrael, sa zameriava na kľúčových facilitátorov a sietí zapojených do krypto transakcií, ktoré pomáhajú palestínskej organizácii. Tieto sankcie prichádzajú súbežne s opatreniami, ktoré prijalo Spojené kráľovstvo, Austrália a signalizujú koordinované medzinárodné úsilie o narušenie finančných kanálov, ktoré Hamas využíva na podporu svojich operácií.

Kryptomeny ako finančný nástroj pre Hamas

Brian Nelson, námestník ministra financií pre terorizmus a finančné spravodajstvo, zdôraznil adaptívne stratégie Hamasu na financovanie ich iniciatív, vrátane používania kryptomien. Napriek priekopníckej povahe digitálnych mien sa z nich stal dvojsečný meč, ktorý takéto skupiny často využívajú na diskrétne privádzanie finančnej podpory. Nové sankcie nasledujú po prísnej kampani OFAC zameranej na rôzne subjekty zapojené do Hamasu, s koordinovaným prístupom k rozloženiu jeho globálnych finančných mechanizmov.

Shamlakh Network pod drobnohľadom

Rodina Shamlakh s koreňmi v Gaze pritiahla značnú pozornosť a bola obvinená z prevodu desiatok miliónov z Iránu do Hamasu, pričom prevádzkovala podniky, ktoré slúžili ako kanály peňažnej pomoci militantnému krídlu skupiny Izz al-Din. brigády al-Kasám. OFAC konkrétne identifikovala Zuhaira Shamlakha a jeho podnik Al-Markaziya Li-Siarafa, ako aj spoločnosť Arab China Trading Company za ich príspevok k týmto nezákonným finančným tokom. Okrem Zuhaira sa ďalší členovia rodiny Shamlakh, ako Ahmed, Alaa a Imad Shamlakh, podieľali na transakciách napomáhajúcich Hamasu a iným nečestným entitám, a preto boli zahrnutí do prebiehajúcich sankcií.

Údajná úloha Herzallahovej burzy

Sankcionovaná bola aj burza Herzallah, identifikovaná ako kritický hráč v tejto finančnej sieti. Subjekt spolu s jednotlivcami, ktorí sú s ním spojený, je obvinený z prania špinavých peňazí a napomáhania pohybu finančných prostriedkov prostredníctvom kryptomien pre Hamas s úmyslom financovať militantné aktivity na Západnom brehu Jordánu a mimo neho. Dôsledok týchto výmen v pásme Gazy podčiarkuje prispôsobivosť a nebezpečenstvo, ktoré takéto skupiny predstavujú pri využívaní nových finančných technológií na škodlivé účely.

Dopad sankcií

Priamy dôsledok týchto sankcií sa premieta do blokovej a povinnej správy o všetkých aktívach so sídlom v USA, ktoré vlastnia označené osoby a subjekty, s dôsledkami rozšírenými na spoločnosti priamo alebo nepriamo vlastnené sankcionovanými stranami. Tieto činy nie sú určené len na penalizáciu, ale sú určené ako katalyzátor zmeny správania a povzbudzujú sankcionované strany, aby sa usilovali o odstránenie zo zoznamu prostredníctvom preukázateľných zmien vo svojich činnostiach.

Americké predpisy navyše odrádzajú od domácich alebo tranzitných transakcií s majetkom zablokovaných osôb a varujú medzinárodné finančné inštitúcie pred možnými rizikami sankcií, ak by obchodovali s menovanými osobami. Zatiaľ čo primárnym cieľom je brániť podpore Hamasu, OFAC zaisťuje, že legálne cesty pre humanitárnu podporu, ktorá sa má dostať k zraniteľným skupinám obyvateľstva, zostávajú otvorené, pričom poskytuje špecifické usmernenia na uľahčenie legitímnej pomoci správnymi kanálmi.

Viac informácií o nedávnych sankciách a dotknutých subjektoch nájdete v oficiálnom oznámení ministerstva financií tu.

Ministerstvo financií zostáva ostražité a proaktívne reaguje pri obmedzovaní financovania terorizmu a zároveň zabezpečuje, aby sankcie nebránili humanitárnemu úsiliu. Táto krehká rovnováha je rozhodujúca pri zachovaní integrity medzinárodných finančných systémov a podpore základných humanitárnych potrieb bez toho, aby sa posilnili zákerní aktéri.

Pozývame našich čitateľov, aby sa podelili o svoje myšlienky v sekcii komentárov nižšie o opatreniach prijatých OFAC a ich vplyve na medzinárodné financie a regulácie kryptomien.

 

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár