Domovská stránka » Sudca označil kanadské zmrazenie krypto-darov protestujúcim za neústavné

Sudca označil kanadské zmrazenie krypto-darov protestujúcim za neústavné

od Lukáš Rezník

 

Historický zákon o mimoriadnych udalostiach

Federálny súd Kanady vydal kľúčové rozhodnutie týkajúce sa používania zákona o mimoriadnych udalostiach, zákona, ktorý poskytuje kanadskej vláde právomoc počas kríz. Sudca Richard Mosley považoval odvolanie sa zákona na zmarenie prostriedkov smerujúcich do „Konvoja slobody“ za nerozumné a zároveň za porušenie ústavných práv.

Bezprecedentná výzva vláde

Rozhodnutie sudcu Mosleyho z 23. januára spochybnilo tvrdenie, že v hre bola národná núdzová situácia, ktorá si vyžaduje použitie zákona o núdzových situáciách. Pevne formuloval, že základ pre takéto výnimočné opatrenia bol nepodložený, čím sa konanie vlády voči protestujúcim kamionistom stalo nezákonným.

Administratíva premiéra Justina Trudeaua sa vôbec prvýkrát uchýlila k tomuto zákonu vo februári 2022. Vláda využila tieto právomoci na zastavenie peňažnej podpory vrátane digitálnych mien pre kamionistov, ktorí vyjadrili svoj nesúhlas s mandátmi COVID-19.

Protesty, ktoré vyvolali kontroverziu

Konvoj demonštrantov v rámci ich kampane „Freedom Convoy“ spôsobil značné narušenie, keď parkovali svoje kamióny a blokovali priechody v Ottawe. Ich základná sťažnosť pochádzala zo zdravotnej smernice, ktorá núti vodičov nákladných vozidiel, aby sa pred prekročením kanadsko-americkej hranice podrobili úplnému očkovaniu.

Na vrchole krízy úradníci vykreslili protesty ako nelegálnu okupáciu, čo si vyžiadalo aktiváciu zákona o mimoriadnych situáciách.

Advokačné skupiny triumfujú na súde

Kanadská asociácia občianskych slobôd (CCLA) a Kanadská ústavná nadácia, podporovaná ďalšími organizáciami, čelili právnym námietkam proti kroku federálnej vlády. Ich argumentácia vychádzala z predpokladu, že dusenie finančných prostriedkov je zbytočné a je v rozpore s ústavným rámcom. V dôsledku verdiktu súdu vyjadrila CCLA svoju spokojnosť a zdôraznila stanovenie kritického kritéria pre konanie budúcich vlád.

Sudca Mosley zdôraznil, že výhodnosť alebo vyššia účinnosť zákona o mimoriadnych udalostiach v porovnaní s inými dostupnými prostriedkami nezaručuje jeho spustenie. Navrhol, že zákon musí zostať posledným opatrením, o ktorom sa bude uvažovať až vtedy, keď sa vyčerpajú alternatívne možnosti.

Napriek neúspechu ministerka financií Chrystia Freeland zverejnila zámer odvolať sa proti rozsudku súdu.

Úloha kryptomeny v protestoch

Darovanie kryptomien v posledných rokoch výrazne podporilo protestné hnutia. Konkrétne počas protestov truckerov v roku 2022 prešli digitálnymi prostriedkami značné sumy, pričom presné množstvo nahromadených prostriedkov zostalo neurčité kvôli decentralizovanej povahe týchto aktív.

V reakcii na protesty darovacia platforma GoFundMe zabavila viac ako 9 miliónov dolárov určených na účely konvoja. V dôsledku toho sa demonštranti prispôsobili prechodom na Tallycoin, službu crowdfundingu založenú na bitcoinovom blockchaine. Je pozoruhodné, že skupine s názvom HonkHonk Hodl na Tallycoine sa podarilo získať viac ako 22 bitcoinov (BTC), ktoré sa vtedy odhadovali na približne 925 000 dolárov.

Okrem toho sa kresťanská webová stránka na získavanie finančných prostriedkov GiveSendGo tiež ukázala ako obľúbený kanál pre príspevky, pričom na podporu konvoja sa nazbieralo viac ako 8 miliónov dolárov. Tieto finančné toky zahŕňali nezverejnené časti kryptomien. Kanadské úrady však neskôr zaviedli zmrazenie bankových účtov spojených s týmito darmi GiveSendGo.

Pohyby kanadskej vlády vyvolali kritiku zo strany krypto komunity, pričom prominentní jednotlivci z odvetvia, ako napríklad Jesse Powell z Krakenu, odsúdili zmrazenie digitálnych aktív.

Vítame vaše myšlienky a dialóg o tomto rozhodnutí, ktoré má kľúčové dôsledky pre riadenie mimoriadnych udalostí a tok digitálnych financií. Zapojte sa do diskusie nižšie a podeľte sa o svoje názory na toto prelomové rozhodnutie.

 

 

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár