Domovská stránka » Vývojár Tornado Cash žiada o podporu uprostred právneho boja

Vývojár Tornado Cash žiada o podporu uprostred právneho boja

od Július Šimon

 

Kríza Tornado Cash sa odvíja uprostred debaty o súkromí.

Komunitou kryptomien zameranou na súkromie otriasli udalosti okolo Romana Storma, spoluzakladateľa Tornado Cash, decentralizovaného protokolu určeného na súkromné transakcie na blockchaine Ethereum. Stormove vlastné stretnutie s orgánmi činnými v trestnom konaní viedlo k alarmujúcej žiadosti o pomoc. S viac ako miliónom zhliadnutí na internete jeho prosba rýchlo zarezonovala medzi jeho takmer 7 000 sledovateľmi a zástancami súkromia na celom svete.

Právny boj vyvoláva medzi nadšencami ochrany osobných údajov obavy

Uprostred ranného chaosu, ako rozprával Storm, federálni agenti prinútili vstup do jeho domu, kým bola prítomná jeho malá dcéra. Incident uvrhol Storma do právneho sporu s americkými úradmi, čo ešte viac zdôraznilo významné dominové účinky, ktoré by jeho prípad mohol mať na práva na súkromie a sektor web3 vo všeobecnosti.

Výzva vývojára do zbrane poskytuje pevnú pozvánku jeho kolegom vývojárom, priaznivcom ochrany osobných údajov a širšej digitálnej komunite a naznačuje, že výsledok jeho právnych problémov by mohol vytvoriť precedensy ovplyvňujúce mnohých: „Táto právna bitka vás ovplyvní.“

Obhajca ochrany osobných údajov Edward Snowden sa pripojil, zopakoval pocity vyjadrené Stormom a povzbudil komunitu, aby zakročila, pričom dôrazne uviedol: „Ochrana súkromia nie je zločin.“

Zatiaľ čo Storm vyhlasuje, že nie je vinný z federálnych obvinení, bojové línie v piesku sú načrtnuté a poukazujú na prepletené osudy individuálnych práv a technologickej slobody.

Tieň skupiny Lazarus nad hotovosťou Tornado

Príbeh okolo Tornado Cash nabral ešte dramatickejší spád, keď vláda Spojených štátov obvinila protokol z toho, že je finančným kanálom pre notoricky známu skupinu Lazarus. Tento severokórejský kybernetický syndikát údajne použil platformu na pranie viac ako 400 miliónov dolárov.

Obranný tím Storm je neochvejný vo svojom vyvrátení, čo naznačuje, že úrady môžu situáciu nesprávne pochopiť: „Myslíme si, že vláda to tu zle pochopila.“

Paralelne sa objavujú správy, že po deväťmesačnom zadržiavaní bol prepustený vývojár Alex Pertsev, ktorého zatknutie prišlo krátko po tom, ako Úrad pre kontrolu zahraničných aktív amerického ministerstva financií (OFAC) uvalil sankcie na viaceré adresy Tornado Cash.

Pohyby na trhu v dôsledku kontroverzie

V nesúvisiacom, ale následnom kroku sa kryptomenová burza Binance rozhodla odstrániť token Tornado Cash, čo viedlo k výraznému poklesu ceny o 50,76 %. V súvislosti s týmto vývojom Binance objasnila, že ich platforma vykonáva rutinné hodnotenia na udržanie vysokých prevádzkových štandardov s cieľom chrániť záujmy používateľov.

Keďže prach sa ešte neusadil, súčasná hodnota tokenu Tornado Cash je 1,58 USD, čo necháva divákov a účastníkov trhu posudzovať širšie dôsledky pre kryptosféru.

Pozývame našich čitateľov, aby sa zamysleli nad významom tohto vyvíjajúceho sa príbehu a jeho dôsledkami pre súkromie, regulačné opatrenia a budúcnosť decentralizovaných financií. Nižšie sú vítané komentáre, aby ste mohli pokračovať v tejto dôležitej diskusii.

 

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár