Domovská stránka » Navigácia v turbulentnom trhu: Riešenie poklesu Bitcoin ETP a premeny krypto prostredia”

Navigácia v turbulentnom trhu: Riešenie poklesu Bitcoin ETP a premeny krypto prostredia”

od Lukáš Rezník

Ostrý skok v hodnotení kryptomien

Investori na celom svete možno tento týždeň zalapali po dychu pri svojich obrazovkách, keď kontrolovali svoje portfóliá digitálnych aktív. Po býčej kapitole, keď trh s kryptomenami prudko vzrástol, keď bitcoin ($ BTC) dosiahol maximum blízko 48,5 000 $, nasledoval prudký pokles s prepadom cien o 19,6 % na prekvapivých 39 000 $.

Spúšťač za výpredajom kryptomien

Čo stojí za týmto výrazným poklesom? Zjednodušene povedané, zdá sa, že FTX, ako hlavný hráč, mal významný vplyv na tento trhový posun. Efekt zvlnenia, známy ako reflexivita, prehĺbil pokles a zanechal trpkú poznámku o prebiehajúcej ságe vysokej volatility v krypto ríši. Zdá sa, že tieň vplyvu trhu, niekedy označovaný ako „vegánsky démon“, vo svojom vplyve pretrváva.

Pre tých, ktorí hľadajú podrobnejšiu správu, chronológia sa vracia k zásadnej udalosti: transformácii Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) na Exchange Traded Product (ETP) 10. januára. V prostredí ETP boli u niektorých zaznamenané zníženia poplatkov, zatiaľ čo GBTC si zachovali vyššiu štruktúru poplatkov, čo viedlo k výpredajovému šialenstvu. Pred konverziou ETP predstavovala bitcoinová držba GBTC 620 000, ktorá sa potom po schválení zmenšila na 576 000 BTC.

Tvrdí sa, že spoločnosť FTX sa zbavila podstatnej časti výpredajov VOP. Správy  naznačujú, že FTX odložila svoj kompletný podiel v GBTC, ktorý obsahuje 22 miliónov akcií – takmer 20 000 bitcoinov – v prepočte približne 1 miliardu USD.

Táto masová likvidácia mala dominový efekt, stlačila cenu bitcoinu nadol a keďže krypto trhy sa často pohybujú v tandeme, altcoiny počas tohto okna zaznamenali intenzívnejšie straty, čím sa zafarbilo more červenej na paneloch investorov.

Avšak, toto je len jeden pohľad, cez ktorý môže byť situácia vnímaná. Alternatívne perspektívy môžu odhaliť rôzne korene príčin.

Alternatívny pohľad na pokles trhu

Arthur Hayes, hlas vo finančnom sektore, spochybňuje domnienku o odleve FTX. Namiesto toho navrhuje osobitnú analýzu, ktorá naznačuje, že táto súčasná dynamika trhu naznačuje menšiu finančnú krízu v tradičných finančných sektoroch. Podľa jeho názoru môže cena bitcoinu odrážať potenciálne ukončenie programov, ako je program Bank Term Funding Program, čo naznačuje väčšiu predvídavosť trhu.

Investorom sa odporúča brať takéto vysvetlenia s obvyklou mierou skepticizmu pri zvažovaní súčasnej situácie.

Zdá sa, že trh sa stretáva s klesajúcim trendom, ale je nepravdepodobné, že by sa to upevnilo ako dlhodobý trend. Krátkodobé výkyvy by nemali znepokojovať investorov, ktorí nie sú zapojení do rýchlych obchodných cyklov. Pre kontext, projekcie od ľudí ako Arthur Hayes umiestňujú potenciálne dno Bitcoinu medzi 30 000 až 35 000 $.

Býčí prípad pre spotové BTC ETP a transformáciu trhu

Tento nedávny prepad by nemal zatieniť pozitívne dopady spotových BTC ETP. Podľa prieskumu  bol trh svedkom pôsobivého pozitívneho prílevu 1,06 miliardy USD len za týždeň existencie rôznych ETP. Okrem toho, propagačné aktivity, ktoré by mohli viesť k prijatiu ETP, sa úplne nezačali, čo naznačuje potenciálny budúci vzostup.

Uprostred tejto volatility dôkazy naznačujú, že trh by sa mohol vyvíjať prostredníctvom rôznych fáz býčieho trhu. Predpokladá sa, že by sme mohli postupovať z obdobia prudkého nárastu zameraného na bitcoiny do obdobia, ktoré by sa dalo označiť za „sezónu ETH“.

Takýto inflexný bod by sa nemal považovať za podnet na odchod z trhu. Naopak, môže to byť vhodná chvíľa na posilnenie pozícií v aktívach, ktoré sú v súlade s vašou investičnou tézou.

Keďže kryptoprostredie zostáva v pohybe, pre nadšencov aj investorov je dôležité zostať informovaní, nereagovať impulzívne na krátkodobé poklesy a udržiavať stratégiu založenú na dlhodobom presvedčení.

Pozývame našich čitateľov, aby prispeli svojimi postrehmi a skúsenosťami pri navigácii na nedávnych pohyboch krypto trhu. Ako tento vývoj ovplyvnil vašu investičnú stratégiu? Podeľte sa o svoje myšlienky nižšie.

 

 

 

Odmietnutie zodpovednosti: Informácie poskytnuté v tomto článku sú určené len na informačné účely a nesmú byť považované za investičné poradenstvo. Investovanie do kryptomien nesie vysoké riziko a môže viesť k strate celého investovaného kapitálu. Čitatelia by mali vykonať vlastný výskum alebo konzultovať finančného poradcu pred akýmkoľvek rozhodnutím o investovaní. Autor ani vydavateľ nezodpovedajú za žiadne straty alebo škody, ktoré by mohli vzniknúť v dôsledku použitia týchto informácií.

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár