Domovská stránka » Aktualizácia Dencun Ethereum bola úspešne nasadená na Sepolia Testnet

Aktualizácia Dencun Ethereum bola úspešne nasadená na Sepolia Testnet

od Lukáš Rezník

Pokrok Etherea smerom k zvýšenej účinnosti

Sieť Ethereum zaznamenala významný krok vpred úspešným nasadením poslednej aktualizácie Dencun v testovacej sieti Sepolia minulý utorok. Tento dôkladný skúšobný krok je životne dôležitý, pretože pripravuje cestu k implementácii netrpezlivo očakávanej schopnosti „proto-danksharding“, ktorej cieľom je dramaticky zvýšiť efektivitu blockchainu.

Úspechy nasadenia a míľniky rozvoja

Aktivácia upgradu Dencun na Sepolii bola presne načasovaná na 22:51 UTC a našťastie bol prechod dokončený rýchlo a hladko. Inžinier DevOps nadácie Ethereum, Parithosh Jayanthi, nadšene vyjadril svoju spokojnosť s prechodom tým, že povedal: “Blobs sa teraz prelievajú v Sepolii,” čím zdôraznil, ako sú počas týchto kritických procesov aktualizácie preferované neudalostné a bezproblémové testnetové vetvy.

Začiatkom tohto mesiaca vývojári jadra Etherea iniciovali rovnakú aktualizáciu na testovacej sieti Goerli a následné a konečné vykonanie testovacej siete, plánované pre Holesky, je momentálne naplánované na 7. februára. Po úspešnom spustení na Holesky sa tím Ethereum postavil tak, aby určil presný dátum implementácie Dencunu v hlavnej sieti Ethereum.

Vzrušujúce vyhliadky na Proto-Danksharding

Upgrade Dencunu je pripravený poskytnúť funkciu známu ako proto-danksharding, ktorá je ústredným prvkom prebiehajúceho vývoja Etherea. Integráciou kondenzovaného systému na ukladanie údajov známeho ako „bloby“ bude proto-danksharding zásadnou zmenou pri znižovaní poplatkov za plyn a najmä pri posilňovaní škálovateľnosti blockchainu. Ako spoluzakladateľ Etherea Vitalik Buterin objasňuje v komunitnom vysvetľovači: „Transakcia prenášajúca bloby funguje podobne ako bežná transakcia, no odlišuje sa zahrnutím dodatočného dátového komponentu nazývaného bloby.“ Vzhľadom na ich značnú veľkosť, približne 125 kB, bloby majú potenciál byť výrazne efektívnejšie z hľadiska nákladov v porovnaní s ekvivalentnými množstvami volacích dát.

Predchádzajúca významná inovácia Etherea s názvom Shapella sa udiala v marci 2023 a priniesla ďalšie zmysluplné vylepšenie siete tým, že používateľom a validátorom umožnila stiahnuť svoje vkladané ETH.

Pozvánka na odozvu komunity

Keďže Ethereum sa neustále vyvíja a prispôsobuje prostredníctvom týchto upgradov, zapojenie komunity a spätná väzba zostávajú nevyhnutné. Vaše postrehy a diskusie o týchto pokrokoch pomáhajú formovať trajektóriu budúcnosti Etherea. Odporúčame vám, aby ste sa podelili o svoje myšlienky a pohľady na nedávnu inováciu Dencunu a jej dôsledky na škálovateľnosť a efektivitu Etherea v sekcii komentárov nižšie.

Vaša účasť je kľúčová pri vytváraní cesty k pokročilejšiemu a užívateľsky prívetivejšiemu blockchainovému ekosystému.

 

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár