Domovská stránka » Ruská centrálna banka diskutuje o spolupráci na digitálnych menách s krajinami BRICS

Ruská centrálna banka diskutuje o spolupráci na digitálnych menách s krajinami BRICS

od Július Šimon

Úsilie Ruska o dominanciu v digitálnom finančnom svete

Guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina, ktorá odráža posun v postoji k digitálnym menám, oznámila prebiehajúce diskusie s krajinami BRICS zamerané na používanie digitálnych mien na uľahčenie medzinárodných obchodných operácií.

Strategický obrat na krypto

Hoci bola raz vášnivou kritičkou adopcie kryptomien podobne ako reštriktívne opatrenia Číny, vrátane zákazu ťažby kryptomien na území krajiny, guvernérka Nabiullinová zdôraznila meniaci sa pohľad centrálnej banky. Na rozdiel od jej skorších výziev pre rozsiahly zákaz, počas jej najnovšej interakcie zdieľala aktualizovaný pohľad, ktorý odhaľuje selektívne schválenie digitálnych mien.

„Naša pozícia ku kryptomenám je konzistentná. Udržiavame rozhodný nesúhlas s ich využívaním na domáce transakcie. Napriek tomu uznávame hodnotu, ktorú predstavujú v kontexte medzinárodného obchodu,“ vyjadrila sa Nabiullina a upozornila na prebiehajúce legislatívne rokovania v Štátnej dume, ktoré by potenciálne mohli sankcionovať používanie kryptomien pre medzinárodné platby.

Pokroky v projekte digitálny rubeľ

Guvernérka tiež vyjadrila svoje povznesené pocity týkajúce sa vývoja digitálneho rubľa, ruskej verzie digitálnej meny centrálnej banky (CBDC). Poznamenala, že návrh platformy digitálneho rubľa bol navrhnutý s ohľadom na interoperabilitu, aby umožnil bezproblémovú integráciu s ekvivalentnými medzinárodnými systémami.

„Ako sa iniciatíva digitálneho rubľa posúva dopredu, pozorujeme výrazný nárast záujmu zo strany finančnej komunity. Množstvo komerčných bánk a súkromných subjektov sa chce zapojiť do pilotnej fázy,“ povedala Nabiullina, čím naznačila dodržiavanie časového plánu projektu a rastúcu účasť priemyslu. .

Hľadanie de-dollarizácie a aliancie blockchainu

Krajiny BRICS už predtým uvažovali o zavedení jedinečnej digitálnej meny na rozšírenie medzinárodných obchodných dohôd. Rusko už okrem iného začalo používať alternatívne meny ako čínsky yuan a emirátsky dirham na obchádzanie amerického dolára v obchodných transakciách.

Rusko vníma možnosť digitálnych fiat mien, ktoré sú schopné vzájomnej komunikácie a interakcie, ako dôležitý krok smerom k odstráneniu závislosti na dolároch. Tento strategický obrat prichádza uprostred prebiehajúcich západných sankcií, ktoré podľa niektorých ruských ekonómov môžu neúmyselne urýchliť prijatie digitálneho rubľa a oslabiť globálnu hegemóniu dolára.

Výzva na akciu pre globálny dialóg o kryptomenách

Tento nárast záujmu a aktivity okolo prijatia digitálnych mien a CBDC krajinami BRICS a vyvíjajúci sa postoj Ruska otvára možnosť pre hlbšie rozhovory o budúcnosti peňazí. Ako sa národy orientujú v zložitosti medzinárodných financií v čoraz digitálnom svete, spolupráca a inovácie v oblasti digitálnych mien sa zdajú byť nevyhnutné.

Pozývame našich čitateľov, aby sa podelili o svoje názory na spoluprácu Ruska s krajinami BRICS s cieľom posunúť hranice digitálnej meny v medzinárodnom obchode. Ako to podľa vás ovplyvní cenu kryptomien, globálne finančné systémy a dominanciu tradičných mien ako je USD?

 

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár