Domovská stránka » Odhalenie podvodu s Deepfake: Majiteľ baní Andrew Forrest bol napodobnený v krypto podvode.

Odhalenie podvodu s Deepfake: Majiteľ baní Andrew Forrest bol napodobnený v krypto podvode.

od Július Šimon

 

Nebezpečenstvo technológie Deepfake pri finančných podvodoch

Spoločnosť Cybertrace, ktorá sa zaoberá kybernetickou bezpečnosťou, uviedla používateľov internetu do vysokej pohotovosti, pričom upozornila na znepokojivý incident zahŕňajúci hlboko falošné video prominentného austrálskeho podnikateľa Andrewa „Twiggyho“ Forresta. Táto hi-tech pasca obsahuje dobre známu postavu, ktorá zdanlivo propaguje falošný program obchodovania s kryptomenami navrhnutý tak, aby nalákal nič netušiace obete do peňažnej pasce.

Odhalenie podvodu: Podvodná prezentácia Quantum AI

Srdcom tohto podvodu je „Quantum AI“, webová stránka skrytá za maskou legitimity, starostlivo vytvorená s cieľom podviesť jednotlivcov pod rúškom revolučnej platformy na obchodovanie s kryptomenami. Sľubovaním mimoriadnych finančných ziskov v rozmedzí od 700 do 2 200 dolárov za deň sa umelá reprezentácia Forresta prejavuje agresívnym marketingom systému s pocitom naliehavosti a presviedča divákov, aby konali rýchlo, kým sa príležitosť stratí.

Ostražitý tím Cybertrace si všimol deepfake na Facebooku 27. januára. Falzifikát vygenerovaný AI predstavuje zmanipulovaného magnáta a zobrazuje ho, ako predkladá ponuku, ktorá je príliš lukratívna na to, aby sa odmietla. Pýši sa odvážnym tvrdením o odolnom obchodnom softvéri, ktorý údajne mení obyčajných jednotlivcov na úspešných obchodníkov, imúnnych voči nestálej povahe akciových a kryptomenových trhov.

Pôvab presvedčivých predajných ponúk

Dan Halpin, generálny riaditeľ Cybertrace, sa podelil o svoje poznatky s The Australian a vyjadril obavy z potenciálu videa klamať kvôli jeho dĺžke a strategicky sa opakujúcemu obsahu. Deepfake predstavuje jemné pochopenie marketingovej taktiky, napodobňuje Forrestovu reč a spôsoby z predchádzajúceho, legitímneho chatu pri krbe, ktorý organizoval Rhodes Trust v októbri 2023.

Forrestova značná povesť bývalého generálneho riaditeľa Fortescue Metals Group a jedného z najbohatších jednotlivcov v Austrálii, ktorého čisté imanie podľa Bloombergu predstavuje približne 29,4 miliardy dolárov, slúži na zvýšenie dôveryhodnosti podvodu. Toto zneužitie jeho verejnej osobnosti podčiarkuje rastúcu hrozbu, ktorú technológia deepfake predstavuje pre jednotlivcov aj integritu online interakcií.

Rozširujúci sa cieľ: Austrália čelí rastúcim kybernetickým hrozbám

Odcudzenie identity nekončí pri Andrewovi Forrestovi. Ďalšie významné osobnosti, ako je najbohatšia austrálska osoba Gina Rinehart, podnikateľ Dick Smith a televízna osobnosť Allison Langdon, boli podobne zneužití podlými hercami pomocou deepfakes. Táto podvodná taktika prispela k viac ako 3,1 miliardám austrálskych dolárov (2 miliardy dolárov) nahláseným stratám spôsobeným podvodmi len v roku 2022, a to na základe údajov austrálskeho regulátora hospodárskej súťaže a spotrebiteľov.

Okrem toho krajina zaznamenala ohromujúci 162,4% nárast finančných prostriedkov stratených v dôsledku investičných podvodov týkajúcich sa kryptomien. Tieto štatistiky jasne pripomínajú neustále sa vyvíjajúcu povahu počítačovej kriminality a dôležitosť ostražitosti medzi používateľmi internetu.

Legislatívna krajina a Deepfakes: Výzva k akcii

Nedávno upútal pozornosť zákonodarcov v Spojených štátoch všadeprítomný problém zneužívania deepfake, ktorý vyvolalo šírenie falošných obrázkov celebrít, ako je Taylor Swift. Tvorcovia politiky, vrátane zástupcu Spojených štátov amerických Joea Morelleho, obhajujú právne opatrenia, aby sa vytváranie hlboko falošných vizuálov stalo nezákonným, čo predstavuje proaktívny krok v boji proti tejto digitálnej hrozbe.

Varovanie Cybertrace stelesňuje spoločné úsilie potrebné na riešenie klamlivých a škodlivých účinkov podvodov generovaných AI. Ako technológia neustále napreduje, potreba rozsiahleho vzdelávania, robustných opatrení v oblasti kybernetickej bezpečnosti a prísnych právnych rámcov sa stáva čoraz dôležitejšou.

Keď sa pohybujeme v zradných vodách digitálneho veku, čitatelia sú vyzvaní, aby sa podelili o svoje myšlienky a skúsenosti. Stretli ste sa s podobnými podvodmi, prípadne máte nápady, ako takejto digitálnej duplicite predísť? Zapojte sa do diskusie nižšie a prispejte k prebiehajúcej diskusii o ochrane pred zlovestnou stránkou technológie AI.

 

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár