Domovská stránka » Bielorusko sa v roku 2026 chystá revolúciu v cezhraničných platbách s digitálnym rubľom

Bielorusko sa v roku 2026 chystá revolúciu v cezhraničných platbách s digitálnym rubľom

od Lukáš Rezník

Bieloruská centrálna banka predpokladá decentralizovanú budúcnosť medzinárodného obchodu

V nedávnom odhalení Bielorusko umiestnilo svoju nadchádzajúcu digitálnu menu centrálnej banky (CBDC), digitálny bieloruský rubeľ (DBR), ako základný kameň pri predefinovaní cezhraničného obchodu uľahčením decentralizovaných platieb. Národná banka Bieloruska (NBB) označila rok 2026 za kľúčový rok pre celoštátne zavedenie svojej digitálnej meny.

NBB presadzuje oslobodenie obchodu poháňané CBDC

Národná banka Bieloruska predpokladá, že posun smerom k jej CBDC prinesie významnú reformu, najmä v oblasti decentralizácie platobných procesov súvisiacich s obchodom. V prostredí, ktoré je do značnej miery sprostredkované dominantnými menami, akými sú dolár a euro, Bielorusko vníma uvoľnenie digitálneho bieloruského rubľa ako prostriedok na dosiahnutie väčšej menovej suverenity a zníženie závislosti od tradičných bankových kanálov. Ako uviedol Michail Demidenko, zástupca vedúceho výskumu a strategického rozvoja NBB, cieľom Bieloruska je obmedziť vplyv sprostredkovateľov v medzinárodných transakciách.

 

Naliehavosť tohto vývoja umocnili prísne sankcie uvalené USA a EÚ na bieloruské podniky a banky po začatí konfliktu na Ukrajine vo februári 2022. Demidenko zdôraznil vytvorenie demo verzie DBR a uviedol, že prebiehajú práce na vytvoriť špecializovanú platformu pre digitálnu menu.

Skok smerom k ekonomike odolnej voči sankciám

Minsk sa zameriava na využitie CBDC na zmiernenie výziev vyvolaných sankciami a na podporu lepších ciest pre cezhraničnú spoluprácu. Demidenko potvrdil zámery Bieloruska a uviedol, že DBR môže eliminovať riziká vrátane tých, ktoré vyplývajú z medzinárodných sankcií. Banka tiež ubezpečuje, že používanie digitálneho rubľa zníži náklady spojené s cezhraničnými platbami, najmä odstránením provízií za transakcie.

Prípravy na integráciu do trhu už prebiehajú, pričom sa očakáva, že právnické osoby začnú transakcie pomocou DBR v roku 2025, čím sa vytvoria základy pre komplexnú implementáciu v nasledujúcom roku.

Najmä digitálny bieloruský rubeľ bude poháňaný blockchainovým protokolom Hyperledger Fabric, ktorý má štátu poskytnúť možnosť starostlivo sledovať prideľovanie rozpočtových prostriedkov. V zaujímavom kroku úrady tiež oznámili plány na zavedenie funkcií anonymných transakcií v rámci ekosystému CBDC.

Digitálny rubeľ: Kombinácia decentralizácie a pohodlia

Zahŕňajúc aspekty finančného oslobodenia, bude DBR podľa oficiálnej správy „úplne decentralizovanou“ menou, ktorá občanom poskytne flexibilitu pri výmene digitálnej meny za hotovosť alebo bezhotovostné ruble podľa vlastného uváženia. Prvé oznámenia v októbri 2023 naznačili zameranie NBB na vytvorenie cezhraničnej funkčnej digitálnej meny.

Pozývame našich čitateľov, aby sa podelili o svoje myšlienky a názory na nadchádzajúcu bieloruskú digitálnu menu a jej potenciál zmeniť krajinu cezhraničného obchodu a platieb. Vydláždi digitálny bieloruský rubeľ cestu pre novú éru v medzinárodných finančných transakciách? Zapojte sa do diskusie nižšie.

 

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár