Domovská stránka » Spojené arabské emiráty robia pokroky s cezhraničným digitálnym prenosom Dirham prostredníctvom platformy mBridge

Spojené arabské emiráty robia pokroky s cezhraničným digitálnym prenosom Dirham prostredníctvom platformy mBridge

od Július Šimon

Centrálna banka SAE uskutočnila prvú cezhraničnú transakciu CBDC

Centrálna banka Spojených arabských emirátov urobila prelomový skok v oblasti digitálnych financií, keď úspešne dokončila svoju prvú cezhraničnú transakciu s digitálnym dirhamom. Dňa 29. januára banka previedla 50 miliónov dirhamov (13,6 milióna USD) do Číny pomocou inovatívnej platformy digitálnej meny centrálnej banky mBridge (CBDC). Táto operácia bola prelomovou udalosťou, ktorá sa zhodovala so zlatým jubileom centrálnej banky SAE.

Projekt mBridge: Globálne úsilie o digitálnu menu

Počiatky projektu mBridge siahajú do roku 2021, keď finanční lídri z Číny, Hongkongu, Thajska a Spojených arabských emirátov spolu s Bankou pre medzinárodné platby (BIS) sa vydali na misiu založenia medzinárodnej spolupráce CBDC. Táto iniciatíva je výnimočná, pretože do rámca zahŕňa Čínu ako kľúčového partnera.

September 2022 znamenal významný míľnik s ukončením pilotnej fázy projektu. Napriek tomu, že platforma digitálnej meny je stále v pilotnej fáze a nie je komerčne dostupná, snaha je sľubná pri pretváraní finančných transakcií cez hranice prostredníctvom technológie blockchain.

Cieľom mBridge je vytvoriť infraštruktúru, ktorá je inkluzívna aj technologicky zdatná, a to tým, že zastrešuje viacero komerčných bánk zo zúčastnených krajín, aby prispeli k rozvoju a prevádzke platformy.

Inovatívny prenosový mechanizmus mBridge

Technologickým jadrom mBridge je účtovná platforma, ktorá sa môže pochváliť jednoplatformovým systémom s priamym prístupom, ktorý umožňuje okamžité transakcie typu peer-to-peer. Využíva mechanizmus konsenzu HotStuff+ na zabezpečenie rýchleho a bezpečného prevodu národných digitálnych mien medzi členskými štátmi. Primárnym cieľom je zefektívniť proces, znížiť čas a zložitosť spojenú s tradičnými cezhraničnými prevodmi.

Globálna reakcia a cesta vpred pre digitálne meny

V Spojených štátoch upútal pozornosť zákonodarcov pokrok mBridge. Zástupkyňa Kongresu Maxine Watersová vyjadrila obavy týkajúce sa potenciálneho zneužitia platformy CBDC, čo naznačuje, že by mohla obchádzať ekonomické sankcie.

Napriek takýmto obavám pokroky v technológii blockchain podnietili vlády na celom svete, aby preskúmali a implementovali CBDC. Správa BIS uvádza ohromujúci počet centrálnych bánk, takmer 90 %, ktoré buď zvažujú alebo aktívne prijímajú CBDC. Podľa sledovača CBDC Atlantickej rady spustilo 11 krajín, 15 ich testuje a 26 vyvíja svoje vlastné národné digitálne meny.

Názory a politika kryptomien

Vo veku, v ktorom sú názory na kryptomeny a blockchain technológie čoraz viac polarizované, sa očakáva, že kryptokonverzácia bude hrať významnú úlohu v nadchádzajúcich voľbách, pričom niektorí nadšenci budú označovať ako „crypto maxis“ a oponenti ako „anti-crypto armáda“.

Keď sledujeme úspech SAE a globálny posun smerom k CBDC, je jasné, že digitálne financie sa stavajú do popredia ekonomických diskusií.

Pozývame našich čitateľov, aby nižšie vyjadrili svoje myšlienky o tomto vývoji vo svete digitálnych financií, vzostupe platforiem ako mBridge a potenciálnych dôsledkoch pre globálne ekonomické interakcie. Zaujíma nás tiež, ako si myslíte, že by tento vývoj mohol ovplyvniť ceny kryptomien. Vaše komentáre môžete pridávať nižšie.

 

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár