Domovská stránka » Rozširujúce sa používanie kryptomeny v Rusku naznačuje rastúcu adopciu napriek výzvam s reguláciou.

Rozširujúce sa používanie kryptomeny v Rusku naznačuje rastúcu adopciu napriek výzvam s reguláciou.

od Július Šimon

Ruský záujem o kryptomeny podľa odborníkov narastá

Zapojenie sa s kryptomenami v Rusku sa výrazne rozšírilo, pozorovanie uviedol Evgeny Kogan, profesor ekonomických vied na Vysokej ekonomickej škole National Research University (HSE). Nárast transakcií pomocou bitcoinu a iných tokenov signalizuje širšiu akceptáciu digitálnych mien ako viac než len investície, ale aj funkčného platobného prostriedku v rámci krajiny.

Prudký nárast krypto transakcií napriek skepticizmu

Podľa profesora Kogana je prítomnosť kryptomien v každodennom živote Rusov čoraz zreteľnejšia, pričom dochádza k výraznému nárastu ich používania na transakcie. Toto začlenenie do každodennej praxe odráža posun smerom k širšiemu prijatiu. Poznamenáva však aj pretrvávajúci skepticizmus voči kryptomenám medzi obyvateľstvom, z ktorých mnohí stále spájajú digitálne tokeny s finančnými podvodmi a pyramídovými hrami. Túto nedôveru odrážajú predchádzajúce správy ruskej centrálnej banky, ktoré identifikovali prevahu tém súvisiacich s kryptomenami vo finančných podvodoch odhalených minulý rok.

Kontrast medzi reputáciou kryptomeny a jej využívaním je evidentný, keďže Kogan zdôrazňuje, že menej ako 1 % ruskej populácie aktívne používa digitálne tokeny a len 3 % preukazujú oboznámenie sa s blockchainovým priemyslom. Na pozadí týchto odhalení HSE prejavila veľký záujem o prienik kryptomien a regulačných politík. Nedávne štúdie z univerzity sa dokonca zaoberali obavami, ako je tlak na elektrickú sieť spôsobený ťažbou kryptomien, a navrhli opatrenia, ako je vynútené odpojenie pre baníkov na riadenie spotreby energie.

Regulačná krajina a prijatie kryptomien v Rusku

Napriek rastúcej prevahe používania kryptomien Rusko stále zápasí s vytvorením komplexného rámca pre reguláciu kryptomien. Úradníci predtým odhadovali, že až 10 % ruských občanov môže vlastniť nejakú formu kryptomeny, čo podčiarkuje jej potenciálny vplyv na finančnú situáciu v krajine. Toto zvýšenie prijatia je výrazne ovplyvnené západnými sankciami voči ruským financiám, keď sa ľudia obracajú na alternatívne menové systémy.

Regióny vo východných častiach Ruska sa začali výrazne objavovať na globálnej scéne sektora ťažby kryptomien. Využívajú ich geografické výhody, ako sú nízke náklady na elektrickú energiu a chladnejšie podnebie, ktoré sú vhodné pre banské činnosti. Navyše, keďže domáce banky sú vylúčené z medzinárodných finančných sietí, ako je SWIFT, niektoré ruské firmy postupne prijímajú kryptomeny ako nástroj na vyrovnanie.

Vo svetle tohto vývoja sa neustále ozývala rétorika politikov sľubujúcich urýchlený proces zavádzania relevantnej legislatívy. Napriek tomu ruskí zákonodarcovia zatiaľ nedospeli ku konsenzu ani neprijali žiadnu rozhodujúcu legislatívu týkajúcu sa kryptomien.

Zložitá dynamika kryptomien v Rusku sa naďalej vyvíja a ukazuje národ na križovatke tradičného skepticizmu a moderných finančných inovácií. Ako regulátori a tvorcovia politiky uvažujú, používanie digitálnych tokenov narastá, čo môže potenciálne napísať novú kapitolu v ekonomickej budúcnosti Ruska.

Pozývame vás, aby ste sa zapojili do diskusie a zdieľali svoje myšlienky o rastúcej úlohe kryptomeny v ruskej ekonomike. Táto diskusia sa zameriava na investovanie do kryptomien a na výzvy, ktoré stoja pred nami pri jej regulácii a integrácii do spoločnosti. Tešíme sa na vaše názory a diskusiu.

 

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár