Domovská stránka » Vitalik Buterin varuje pred rizikami komplikovaných riešení škálovania Layer 2

Vitalik Buterin varuje pred rizikami komplikovaných riešení škálovania Layer 2

od Július Šimon

Vitalik Buterin zdôrazňuje zjednodušenie v blockchainových vrstvách

Spoluzakladateľ Etherea, Vitalik Buterin, nedávno oznámil svoje obavy týkajúce sa komplikovanej povahy riešení škálovania vrstvy 2. Buterin na sociálnych médiách prejavil svoju perspektívu 21. februára 2024, čím signalizoval riziká, ktoré prichádzajú ruka v ruke so zložitosťou protokolov vrstvy 2 a nevyhnutnosťou meraného prístupu v evolučnom procese blockchainu.

V oblasti blockchainu sa všeobecný konsenzus zasadzuje za to, aby bola vrstva 1 – základný protokol blockchainu – nekomplikovaná, aby sa znížilo nebezpečenstvo závažných chýb a potenciálneho narušenia bezpečnosti. Tento étos presúva bremeno na riešenia vrstvy 2, ktoré sú zodpovedné za pokročilé škálovanie, aby zvládli zložitosti, ktoré prichádzajú s rozširovaním siete.

Kompromisy vrstvy 1 vs. vrstvy 2 Zdôraznil Buterin

Buterin poukázal na to, že kompromis medzi rizikami vrstvy 1 a vrstvy 2 nie je taký jednoduchý, ako sa predtým vnímal. Tweetoval svoju zníženú dôveru v princíp zjednodušenia vrstvy 1 za cenu komplexnejších riešení na druhej vrstve. Hranica medzi rizikami spojenými s chybami vrstvy 1 a rizikami v rámci vrstvy 2 je nejasná, čo vyvoláva diskusiu o tom, aká úroveň zložitosti by sa mala odsunúť na vedľajšiu koľaj, aby sa zabezpečila udržateľnosť siete a bezpečnosť používateľov.

Dominový efekt chýb v sieťach Layer 2

Spoluzakladateľ spoločnosti Ethereum zdôraznil, že zatiaľ čo blockchainy vrstvy 1 sa môžu po zlyhaní vrátiť do normálu, závady na vrstve 2 môžu mať trvalé finančné škody. Ilustroval, že zlyhanie konsenzu na vrstve 1 môžu jadroví vývojári rýchlo vyriešiť. Na rozdiel od toho kritická chyba v sieti vrstvy 2 môže viesť k nezvratným peňažným stratám pre koncových používateľov.

Buterinove pozorovania nabádajú k opatrnosti a zdôrazňujú potrebu väčšej sofistikovanosti vo funkciách vrstvy 1, čo by mohlo odľahčiť zložitosť riešení na vrstve 2. Jeho navrhovaná náprava zahŕňa integráciu pokročilých charakteristík do základu vrstvy 1, takže riešenia vrstvy 2 si môžu zachovať zjednodušený dizajn. To by mohlo poskytnúť bezpečnejšie prostredie pre finančné prostriedky používateľov a posilniť celkovú spoľahlivosť systému.

Rast vrstvy 2 Etherea a vyhliadky do budúcnosti

Ekosystém vrstvy 2 Ethereum výrazne pokročil a jeho celková uzamknutá hodnota (TVL) presiahla 27 miliárd dolárov. Je pozoruhodné, že keď používanie v sieťach vrstvy 2 Ethereum začalo prevyšovať sieť Ethereum, prvý z nich začal rutinne spracovávať päťnásobok množstva transakcií. Táto rušná aktivita odráža snahy o prijatie a škálovanie zo strany blockchainovej komunity.

So sieťami na 2. vrstve, ako je Arbitrum, ktoré sa pýšia takmer polovičným podielom na trhu medzi hráčmi na 2. vrstve a optimizmus Mainnet po príklade, konkurencia svedčí o živom ekosystéme obklopujúcom vrstvu 2 Etherea. Nárast TVL — zaznamenal skok na 2,51 miliardy dolárov od októbra – poukazuje na rastúcu dôveru v takéto siete.

Komunita Ethereumu s napätím očakáva aj upgrade Dencun, ktorý vďaka integrácii EIP-4844 zníži náklady na transakcie v rollupoch a ďalej zlepší funkcionalitu škálovacích riešení ako Arbitrum.

Ethereum naďalej pripravuje pôdu pre prevádzkové vylepšenia prijímaním špičkových inovácií, ktorých príkladom je úsilie o integráciu sietí vrstvy 2 a zefektívnenie zložitých procesov pre svojich používateľov.

 

Blockchainový ekosystém stojí pred výzvou udržať rovnováhu medzi inováciou a spoľahlivosťou. Ako môžu navrhované riešenia od osobností ako Vitalik Buterin ovplyvniť budúcnosť Etherea a kryptomien celkovo? Tieto otázky nabývajú na dôležitosti, keď sa zamyslíme nad vývojom cien Bitcoinu a Ethereum. Zapojte sa do diskusie nižšie!

 

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár